Τι αποφάσισαν οι οικοδόμοι Λιβαδειάς, Θήβας, Λαμίας , Χαλκίδας εν όψει της πανοικοδομικής απεργίας

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η σύσκεψη Οικοδόμων στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς εν όψει της πανοικοδομικής Απεργίας στις 31 Γενάρη. Συμμετείχαν οι Διοικήσεις των Σωματείων Οικοδόμων Λιβαδειάς, Θήβας, Λαμίας , Χαλκίδας.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οικοδόμων σ. Γ. Τασιούλας ο οποίος ανέφερε ότι «εστίες αντίστασης πρέπει να πληθύνουν σε όλη την Ελλάδα , σε εργοτάξια, μικρότερα γιαπιά, ανακατασκευή κ.α. Να νιώσουν οι εργοδότες ότι δεν αστειευόμαστε και θα πάμε τον αγώνα μας μπροστά, με σταθερότητα και συνέπεια. Με ενότητα και συσπειρωμένο τον κλάδο γύρω από τα Σωματεία και την Ομοσπονδία», και πρόσθεσε ότι : «Είναι απαράδεκτο να χτίζονται τόσα έργα με τις πλάτες μας, να κορδώνονται οι κατασκευαστικές εταιρείες για τα κέρδη τους και εμείς να παίρνουμε λιγότερα από αυτά που παίρναμε τη δεκαετία του 2000, με το κόστος ζωής από τότε να έχει εκτοξευτεί»

«Η προηγούμενη πανοικοδομική απεργία, τον Νοέμβριο, έδειξε τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η οργάνωση της πάλης μας», και κάλεσε στη νέα απεργία «να νεκρώσουν οι οικοδομές, τα εργοτάξια και όλοι οι χώροι δουλειάς. Η απεργιακή μας συγκέντρωση να είναι μαζική, μαχητική, με παλμό και αποφασιστικότητα».

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων Οικοδόμων της Στερεάς, μέσα από τις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν τα προβλήματα του Κλάδου καθώς και την αναγκαιότητα μπροστά στα τεράστια προβλήματα της καθημερινότητας να βάλουν τα δυνατά τους για την επιτυχία της απεργίας .

Οι Οικοδόμοι απαιτούν:

  1. Αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα, με υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.
  2. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Κάθε μέρα δουλειάς και μέρα ασφάλισης (ένσημο).
  3. Υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργείου Εργασίας για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια στους ασφαλισμένους μετά το 1993 και κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ως γενικώς υποχρεωτικής.
  4. Συνεχείς ελέγχους από Επιθεώρηση Εργασίας και ΕΦΚΑ σε Οικοδομές και εργοτάξια για την πάταξη της μαύρης εργασίας.
  5. Επαναλειτουργία των Μικτών Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας.
  6. ΄Ενταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (γυψοσανιδάδες κ.ά.).

Σχετικά