«Δούλος των μήπως…» του εκπαιδευτικού Λάζαρου Κόλλια

Kυριακή απόγευμα. Συνήθως αυτή την ώρα προγραμματίζω τις υποχρεώσεις της εβδομάδας που ακολουθεί. Εκείνη την στιγμή θυμήθηκα την μητέρα μου να μας παροτρύνει ευγενικά, «μήπως ήρθε η ώρα να ετοιμάσουμε την τσάντα μας για το σχολείο;» Ξαφνικά το μυαλό μου κολλάει στη λέξη «μήπως». Απρόσκλητος επισκέπτης στην καθημερινότητά μου, συμμετέχει στους προβληματισμούς μου, πυροδοτεί τις επιφυλάξεις μου.

Είτε ως διστακτικό μόριο είτε ως έκφραση απορίας – περίσκεψης – το «μήπως» στέκεται δίπλα μου για να με προστατεύσει ή για να ορθώσει εμπόδια στη σκέψη μου.

Στο σχολείο πριν γράψουμε διαγώνισμα σε κάποιο μάθημα αναρωτιόμουν, «μήπως δεν έχεις διαβάσεις καλά αυτό το κεφάλαιο;» Κάθε φορά που γνωριζόμασταν  με έναν καινούριο εκπαιδευτικό, σκιαζόμουν μήπως σχηματίσει αρνητική εικόνα για μένα. Αλλά και στα σχολικά διαλείμματα ο ενδοιασμός μήπως ενοχλήσω ή στεναχωρήσω κάποιον συμμαθητή μου στεκόταν ξάγρυπνος φρουρός στη συμπεριφορά μου. Eντέλει τα περισσότερα μήπως κατέληγαν στο κενό.

  Στα φοιτητικά μου χρόνια τα μήπως γίνονται πλέον τακτικοί θαμώνες. Κάθε φορά που έφευγα από το σπίτι φοβόμουν μήπως έχω ξεχάσει το μάτι της κουζίνας ανοιχτό ή μήπως άφησα τον θερμοσίφωνα αναμμένο. Μάταια προσπαθούσα να τα διώξω από πάνω μου. Θυμάμαι έντονα την στιγμή που βρισκόμουν σε ένα club και χόρευα ανταλλάσσοντας κρυφές ματιές με μία γοητευτική κοπέλα. Όμως,  ο ενδοιασμός μήπως  με απορρίψει, αναχαίτισε την επιθυμία μου να την πλησιάσω. Η στεναχώρια μου  μεγάλη. Με αποκαλούσα κατόπιν δειλό, άτολμο, δούλο των «μήπως».

 Τα χρόνια πέρασαν. Μα η πάλη μου απέναντι στα μήπως καλά κρατεί. Αυτή την φορά όχι τόσο για τον εαυτό μου αλλά για την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Μπορεί ή μάλλον είμαι σίγουρος πως το αρνητικό πρόσημο των μήπως, το ενισχύουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βία, εγκληματικότητα, παραβατικότητα, ανεξήγητη ακρίβεια, τεχνητή νοημοσύνη, φόβος για το αβέβαιο μέλλον των παιδιών μας. Μήπως τελικά ήρθε η στιγμή να αποστασιοποιηθώ από τα μήπως και να αφήσω   τις στιγμές της ζωής να χαράξουν τη δική τους πορεία;

                                                                                              Λάζαρος Ι. Κόλλιας

                                                                                                   Εκπαιδευτικός

Σχετικά