Καθαριότητα,εργασία,σεξουαλική ζωή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Καλό μήνα σε όλους! Τον Οκτώβριο ξεκινήσαμε τη δεύτερη χρονιά της στήλης μας με Μαιευτικά θέματα . Μετά από το άρθρο του Νοεμβρίου που ήταν αφιερωμένο στον Μητρικό θηλασμό και τα δύο επόμενα άρθρα όπου φιλοξενήσαμε την συνάδελφο Μαία κ. Ζαννιά Αικατερίνη αντλώντας θέματα από την μεταπτυχιακή της εργασία (σχετική με τα απαραίτητα στοιχεία που θα πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή της εγκύου), συνεχίζουμε με συμβουλές για την περίοδο της κύησης. Τον Οκτώβριο ασχοληθήκαμε με τη διατροφή και την ενδυμασία της εγκύου. Σήμερα θα αναφερθούμε στην καθαριότητα, την εργασία και την σεξουαλική της ζωή.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Θα νιώσετε από μόνη σας την ανάγκη να κάνετε συχνότερα ντους. Μεταβάλλετε τη θερμοκρασία του νερού, κάνει καλό στην κυκλοφορία του αίματος. Μην χρησιμοποιείτε όμως πολύ ζεστό ή πολύ κρύο νερό. Μόνο στην περιοχή του στήθους μπορείτε να χρησιμοποιείτε κρύο νερό. Είναι ότι καλύτερο για να διατηρηθεί το στήθος σφριγηλό.

Αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο, είναι πιθανόν να εμφανίσει ραβδώσεις στην κοιλιά και στους μαστούς που μεγαλώνουν. Γι’ αυτό είναι καλό να διατηρείτε το δέρμα «νωπό» και ελαστικό. Δεν είναι ανάγκη να αγοράσετε ακριβές αλοιφές. Περιποιηθείτε το σώμα σας με απλό άσπρο ή πράσινο σαπούνι και νερό. Τα βρεφικά αφρόλουτρα είναι επίσης πολύ καλά και δεν προκαλούν αλλεργίες. Από τον πέμπτο μήνα και μετά, κάνετε επάλειψη με βούτυρο κακάο, γλυκερίνη ή βαζελίνη στην περιοχή της κοιλιάς και του στήθους. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε βρεφικές καλλυντικές αλοιφές. Συμπληρωματικά, όσον αφορά το στήθος, είναι καλό να τσιμπάτε, να τρίβετε και να ερεθίζετε τις θηλές με λίγο άσπρο οινόπνευμα, κάθε μέρα, από τον πρώτο κιόλας μήνα της κύησης. Με αυτόν τον τρόπο θα σκληρύνουν και θα προετοιμαστούν για το θηλασμό. Αυτό βοηθά ιδιαίτερα τις γυναίκες που έχουν «εσοχή θηλών», σε όσες δηλαδή οι θηλές τους είναι γυρισμένες προς τα μέσα. Το στήθος πρέπει να προετοιμαστεί σιγά σιγά  με αυτό  τον τρόπο και όχι τελευταία στιγμή την ώρα του θηλασμού. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό, είναι και παραμένει το ερωτικό παιχνίδι. Ζητείστε από το σύντροφό σας να  «ασχοληθεί» περισσότερο με τις θηλές σας. Είναι κάτι που θα φέρει σίγουρα αποτελέσματα και σίγουρα θα το απολαύσετε και οι δύο…

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ! Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν εκεί. Αποφεύγετε να πατάτε σε «γυμνό» πάτωμα και στηριχτείτε πολύ καλά όταν βγαίνετε ή μπαίνετε στην μπανιέρα. Μην κάνετε κολπικές πλύσεις με διάφορα αντισηπτικά και υγρά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Πλυθείτε με άφθονο νερό, ουδέτερο σαπούνι ή φυτικά και βρεφικά καλλυντικά, μόνο εξωτερικά.  Το μπάνιο σε πισίνα ή θάλασσα επιτρέπεται, μόνο προσοχή να μην είναι πολύ κρύο το νερό. Οι καλύτερες ασκήσεις για την περίοδο αυτή γίνονται μέσα σε νερό. Δεν αισθάνεσθε το βάρος και τους πόνους σε πόδια και μέση, είναι πραγματική απόλαυση, γι’ αυτό αν δεν σας το έχει απαγορεύσει ο γιατρός για συγκεκριμένους λόγους ( αιμορραγία, συσπάσεις κλπ) μην το στερηθείτε!!

ΕΡΓΑΣΙΑ

Μία φυσιολογική εγκυμοσύνη δεν θα σας αναγκάσει να διακόψετε τη δουλειά σας, εκτός αν είναι πολύ κουραστική, σηκώνετε βάρη, κλπ. Σε περίπτωση όμως που έχετε πόνο ή αιμορραγία, πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας και φυσικά να σταματήσετε να εργάζεσθε. Από τον όγδοο μήνα έως το τέλος της κύησης δικαιούσθε άδεια τοκετού και κατόπιν λοχείας. Ανάλογα με το ταμείο σας δικαιούσθε άδεια ανατροφής ή δίμηνη άδεια λοχείας κλπ. Προσοχή στις δουλειές του σπιτιού. Θα τις κάνετε αργά, με προσοχή και όχι όλες μαζί. Τα διαλείμματά σας θα είναι συχνότερα. Η μόνη δουλειά που απαγορεύεται ρητά είναι το τίναγμα των χαλιών, όσο ελαφριά και αν είναι αυτά (πατάκια κλπ). Υπάρχει κίνδυνος για αποκόλληση του πλακούντα. Φυσικά δεν θα σηκώνετε βάρη όταν ασχολείσθε με την καθαριότητα του σπιτιού.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ

Άλλο ένα ζήτημα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης για το οποίο υπάρχει μεγάλη άγνοια, άδικος φόβος και άγχος..Οι άνθρωποι του στενού οικογενειακού σας περιβάλλοντος αλλά και φίλοι, δικοί σας άνθρωποι, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, θα σας αποτρέψουν να συνεχίσετε ομαλά τη σεξουαλική σας ζωή με το φόβο μήπως συμβεί κάτι, «μήπως πάθει κάτι το παιδί» ….

Αυτή η αντιμετώπιση είναι τελείως λανθασμένη. Αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ( πόνος, αιμορραγία, συσπάσεις, κακή γενική κατάσταση κλπ), τίποτε δεν θα πρέπει να σας εμποδίζει από το να απολαύσετε το σύντροφό σας και εκείνος εσάς! Το μωρό σας δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο. Βρίσκεται μέσα σε έναν ισχυρό σάκο γεμάτο υγρά που απορροφούν τους κραδασμούς και έτσι προστατεύεται από εξωτερικά χτυπήματα ( αν σκοντάψετε, παραπατήσετε ή χτυπήσετε ελαφρά στην κοιλιά, οι κινήσεις κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, κλπ).

Στην κύηση, το σεξ είναι πολύ πιο απολαυστικό, λόγω της μεγάλης έκκρισης ορμονών στο γυναικείο σώμα. Το στήθος είναι πιο ευαίσθητο, ο κόλπος παχύτερος και με περισσότερα υγρά, αλλά και η ψυχική κατάσταση πιο πολύπλοκη. Η ομαλή συνέχεια της σεξουαλικής ζωής θα «μάθει» τη μήτρα σε μικροσυσπάσεις, θα προετοιμάσει τον κόλπο και το κυριότερο: Θα συνεχίσετε να νιώθετε σαν μια φυσιολογική ποθητή γυναίκα που περιμένει με χαρά το παιδί της και όχι κάποια παραμορφωμένη, αγχωμένη και βασανισμένη γυναίκα που πρέπει να ξεχάσει τις χαρές της ζωής μέχρι να φέρει στον κόσμο το παιδί της…Αλλά και ο σύντροφός σας θα νιώθει ότι είστε κοντά του, δεν σας έχει χάσει, δεν μπήκε σε δεύτερη μοίρα εξ’ αιτίας του μωρού που έρχεται…

Το ζευγάρι πρέπει και έχει ανάγκη να είναι ακόμη πιο κοντά ο ένας με τον άλλον όλους αυτούς τους μήνες. Μεγάλη προσοχή βέβαια, ώστε οι επαφές να είναι ήπιες και σε στάσεις που δεν καταπονούν τη γυναίκα. Χαρείτε ο ένας τον άλλο αν όλα βαίνουν καλώς, καθώς περιμένετε τον ερχομό του παιδιού σας, που έτσι κι’ αλλιώς θα αλλάξει τις προτεραιότητές σας στη ζωή. Εκεί που θα πρέπει όμως να είστε προετοιμασμένοι, είναι η περίοδος της λοχείας.

 Σαράντα ημέρες μετά τον τοκετό δεν πρέπει να έχετε καθόλου σεξουαλικές επαφές. Θα γίνει ο τελευταίος έλεγχος από τον γιατρό σας και μετά τη δική του έγκριση θα επανέλθετε στις επαφές.

Περπατάτε συχνά, κολυμπάτε, κάνετε ήπιες ασκήσεις, τραφείτε υγειϊνά, πιείτε άφθονο νερό και χυμούς. Ζείστε φυσιολογικά και όμορφα. Η εγκυμοσύνη πρέπει να είναι μία ωραία ανάμνηση και για τους δυο σας που θα ανακαλείτε στη μνήμη σας μετά από χρόνια με αγάπη και νοσταλγία και όχι καταναγκαστικό έργο…

Ευχαριστώ.

Αποστολοπούλου Άννα-Μαρίνα, Μαία ΚΥΑ

Σχετικά