Αποποίηση ευθυνών Μητσοτάκη: Για τις τραγωδίες φταίει το βαθύ… δημόσιο

Για ακόμη μια φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε για όσα τραγικά συμβαίνουν στη χώρα το… «βαθύ κράτος» και τις παθογένειες της δημόσια διοίκησης.

Στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι για περιστατικά όπως τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους αλλά και για την εθνική τραγωδία των Τεμπών, δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη, ούτε συγκάλυψη και όλα έχουν να κάνουν –σύμφωνα με τον ίδιο- με ανθρώπινο λάθος, με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης και νοοτροπίες…

Συγκεκριμένα, είπε:

-«σίγουρα υπάρχει η κουλτούρα του “ωχαδερφισμού”

-«η αλλαγή της κουλτούρας ενός οργανισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση», «χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα»

-«πισωγυρίσματα, ακόμα και τραγωδίες, στην προσπάθεια δομικών αλλαγών του κράτους, μας κάνουν πιο δυνατούς»

-«αν κάτι δεν πηγαίνει καλά στο κράτος, δεν μπορεί η ευθύνη να φτάνει πάντα στην κορυφή»

-«Στόχος της δεύτερης τετραετίας μας είναι να τα βάλουμε με το βαθύ κράτος, και θα κριθώ για τα αποτελέσματα στο τέλος της τετραετίας»

– «Στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης»

Άλλα σημεία συνέντευξης του Πρωθυπουργού

Για Τέμπη: “Η Δικαιοσύνη θα αποδείξει αν ήταν μονταρισμένο το ηχητικό ή εάν υπήρχε ξυλόλιο”

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε όμως και για το δυστύχημα στα Τέμπη και ειδικότερα για τις κατηγορίες περί συγκάλυψης. “Να συγκαλύψουμε τι; Στο ερώτημα αυτό δεν παίρνουμε απάντηση”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. ‘Όσον αφορά στα σενάρια για ξυλόλιο στο τρένο, απάντησε ότι θα το κρίνει ο πραγματογνώμονας και πως ο ίδιος δεν μπορεί να το αποκλείσει. Αλλά τόνισε: “Γνωρίζω πολύ καλά ένα πράγμα, ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη.” Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι: “Στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της διοίκησης”. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε στοχοποιεί τον σταθμάρχη, αλλά επέμεινε ότι υπήρξε και ανθρώπινο λάθος. “Πάντα θα μας βαραίνει το γεγονός ότι – παρότι προσπαθήσαμε- δεν είχαμε έτοιμα όλα τα συστήματα τηλεδιοίκησης. Τι θα γινόταν αν τα είχαμε; Δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. “Ξέρω ότι η κοινωνία είναι καχύποπτη. Να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και η δική μας δουλειά είναι να διασφαλίσουμε ότι τα τρένα θα είναι ασφαλή”, είπε επίσης. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τερεζάκη και ερωτηθείς εάν το ηχητικό υλικό που δημοσιεύθηκε ήταν μονταρισμένο, ο πρωθυπουργός απάντησε: “Δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια και να το αποδείξει η δικαιοσύνη αν είναι έτσι. Πιθανώς να είναι, αλλά δεν το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι όλο το υλικό ακέραιο έφτασε στη Δικαιοσύνη. Δεν υπήρχε καμία κυβερνητική ανάμειξη. Δεν ξέρω τι έπαιξαν τα μέσα.” Χαρακτήρισε βαριά προσβλητικό να υποστηρίζει κανείς ότι μέλημα της κυβέρνησης ήταν να πειράξει τα ηχητικά. Υπενθύμισε δε ότι: “Τα πλήρη ηχητικά διέρρευσαν στα ΜΜΕ δυο μέρες μετά Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία τι ειπώθηκε.”

Ακρίβεια

Πρώτος γνωρίζω πως η ακρίβεια ροκανίζει τα εισοδήματα των πολιτών. Στην ενέργεια επανερχόμαστε σταδιακά στις τιμές προ του 2021. Από το Μάρτιο έχουμε μειώσεις τιμών σε προϊόντα. Η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με μόνιμες αυξήσεις είναι η μόνη απάντηση στην ακρίβεια. Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό είναι μεγαλύτερες από τη συνολική αύξηση του πληθωρισμού.

Πρέπει να αντιληφθούμε πως δαπανήσαμε στον κόβιντ πολλά χρήματα. Η χώρα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε και αυτό είναι δέσμευση. Στην αρχή της χρονιάς δεν θα πειραματιστούμε με τον προϋπολογισμό. Το 1/10 αν εφάρμοζαν από αυτά που λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα εκτροχιαζόταν ο προϋπολογισμός.

Για στέγη

Υλοποιούμε μια σειρά δράσεων για να στηρίξουμε το πρόβλημα του κόστους της στέγης Ανακαίνιση σπιτιών, ανοίγει άμεσα η πλατφόρμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω». Το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής. Δίνουμε εκτάσεις σε κατασκευαστές, κρατήστε ένα κομμάτι, το λέω απλά και το υπόλοιπο θα το διαχειριστεί το κράτος.

Για πρόστιμα σε εταιρείες

Δεν με νοιάζει ποια είναι η εταιρεία και πόσο μεγάλη μπορεί να είναι. Αν παρανομεί θα πρέπει να πληρώσει το πρόστιμο. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν καλά τη δουλειά τους. Οι πλασματικές εκπτώσεις με εκνευρίζουν πάρα πολύ. Υπάρχουν εταιρείες που δεν έβαλαν μυαλό και αισχροκερδούν γι αυτό συνεχίζουμε να επιβάλουμε πρόστιμα.

Για Υγεία

Τα χειρουργεία τα απογευματινά δεν αφορούν κρίσιμες επεμβάσεις. Είναι μία φθηνότερη επιλογή έναντι των ιδιωτικών νοσοκομείων. Είναι και κάποια περισσότερα έσοδα και για τους γιατρούς και για τους νοσηλευτές Στους 2-3 μήνες θα πρέπει να αξιολογήσουμε ποιοι έκαναν χρήση των απογευματινών χειρουργείων Αναζητούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με εισοδηματικά κριτήρια.80 νοσοκομεία και 156 Κέντρα Υγείας ανακαινίζονται μερικώς ή πλήρως. Δεν έχουμε όσους γιατρούς θα θέλαμε στα νησιά και σε ακριτικές περιοχές

Θα κριθεί το νέο ΕΣΥ το 2027, στο τέλος της τετραετίας. Λιθαράκι λιθαράκι θα δει ο πολίτες τις αλλαγές.

Ευρωεκλογές

Στις Ευρωεκλογές ψηφίζουμε για το πόσο δυνατή και ισχυρή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη και είναι το βασικό ζήτημα των εκλογών αυτών. Ναι θέλω να είμαστε πιο ισχυροί για να μπορέσω να πάω στην Ευρώπη και να διαπραγματευτώ για τους αγρότες, για την άμυνα για να βοηθήσουμε τους Ελληνες πολίτες. Ψηφίζουμε για να στείλουμε ένα ισχυρό εσωτερικό μήνυμα ότι πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας έχει να κάνει με ποιος θα αμφισβητήσει το πολιτικό τοπίο Κόμματα με μείγμα ασυναρτησίας και λαϊκισμού Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει εθνικές εκλογές όταν αναγνωρίζει ότι θα είναι δεύτερος. Εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027 ανεξάρτητα του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Βλέπω ένα ριμέικ. Οι κύριοι Κασσελάκης και ο Βελόπουλος μου θυμίζουν τον Τσίπρα με τον Καμμένο και αυτές οι δυνάμεις κάποια στιγμή ενώθηκαν και κυβέρνησαν. Δεν φοβήθηκα το πολιτικό κόστος. Δεν μπορεί να κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι δεν υλοποιεί το προεκλογικό της πρόγραμμα. Κάναμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, νέος ποινικός κώδικας, νέο σύστημα πληρωμών Iris. Ολα αυτά τα κάναμε σε 9 μήνες. Προφανώς κάποιες αλλαγές ξεβολεύουν κάποιους. Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια μπορεί να ενόχλησε κάποιους.

Για ελληνοτουρκικά

Στα μέσα Μαΐου θα επισκεφθώ τον πρόεδρο Ερντογάν στην Τουρκία. Υπάρχει σημαντική πρόοδος εξομάλυνσης στις σχέσεις με την Τουρκία και είναι καλοδεχούμενη και από τους Έλληνες και τους Τούρκους. Εδώ και μήνες δεν έχουμε πια παραβιάσεις. Ενθουσιασμός στα νησιά που οι Τούρκοι επισκέπτες μπορούν να πάνε χωρίς βίζα. Πετύχαμε πολλά έναντι της Τουρκίας χωρίς υποχωρήσουμε ούτε βήμα από τις πάγιες θέσεις μας. Γνωρίζουμε το δίκαιο των θέσεων μας και μπορεί να επιλυθεί με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη συζήτηση με την Τουρκία για τα κυρίαρχα δικαιώματά μας.

Σχετικά