Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε, δε, ότι η ρύθμιση ήταν αίτημα και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και άλλων φορέων του ιατρικού κόσμου…
Αποσύρθηκε από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη η ρύθμιση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ, δηλαδή η υπό προϋποθέσεις λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων από τους γιατρούς που εργάζονται στη δημόσια υγεία, μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις των γιατρών του ΕΣΥ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Δέχομαι τη Βουλή ως πεδίο διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης. Δεν θέλω μια σημαντική μεταρρύθμιση να κρυφτεί πίσω από ένα διαδικαστικό ζήτημα», είπε σήμερα ο κ. Γεωργιάδης στη συζήτηση στη Βουλή επί του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, και μάλιστα υποστήριξε ότι η ρύθμιση ήταν αίτημα και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και άλλων φορέων του ιατρικού κόσμου…
Επί τάπητος τα απογευματινά χειρουργεία και τα παραπεμπτικά
Σφοδρές αντιδράσεις από τους γιατρούς του ΕΣΥ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπάρχουν και για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία αλλά και για τα ποσά που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και απεικονιστικών ελέγχων. Αυτά τα δύο μέτρα, που θα αναγκάζουν τους πολίτες να πληρώνουν για υπηρεσίες που πρέπει να είναι δωρεάν στο ΕΣΥ, εξακολουθούν να υπάρχουν μέσα στο νομοσχέδιο που συζητιέται στη Βουλή. Χθες, στη Βουλή είχαμε ακόμη έναν γύρο σφοδρών αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι οι εισαγόμενες ρυθμίσεις αποδυναμώνουν το δημόσιο σύστημα υγείας, είναι μέτρα που θα πλήξουν το ΕΣΥ έτι περαιτέρω και θα το μετατρέψουν από δημόσιο σύστημα σε ιδιωτικό που, από τη φύση του, προτεραιοποιεί το κέρδος.
«Εμείς θέλουμε δημόσιο σύστημα ανθρωποκεντρικό. Εσείς δεν πιστεύετε στη δημόσια υγεία. Θέλετε να μας επιστρέψετε διακαώς στις προ ΕΣΥ εποχές», σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, και προειδοποίησε ότι οι ρυθμίσεις θα ευνοήσουν τους ιδιώτες της υγείας και όχι τους πολίτες.
«Εσείς τάσσεστε αναφανδόν με το φιλελεύθερο πρόσημο της ατομικής ευθύνης και τον Θατσερισμό. Εμείς είμαστε με το σοσιαλιστικό πρόσημο της κοινωνικής αλληλεγγύης», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στο νομοσχέδιο τροπολογία για τη θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση των γιατρών του ΕΣΥ στις άγονες περιοχές.
«Αναγνωρίζοντας ως βασικό λόγο της φυλλορροής του ανθρώπινου δυναμικού από το ΕΣΥ, τις τραγικές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την τροπολογία σχετικά με την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ, ως έναν τρόπο πραγματικής ενίσχυσης των πολύ χαμηλών αμοιβών τους. Η νέα τροπολογία, με συγκεκριμένα, τεκμηριωμένα και κοστολογημένα κίνητρα οικονομικής, διοικητικής και εκπαιδευτικής φύσεως, με στόχο οι γιατροί όχι μόνο να επιλέγουν ως μόνιμη θέση εργασίας δομές του ΕΣΥ, που εδρεύουν σε περιοχές που χαρακτηρίζονται άγονες και προβληματικές, αλλά και να παραμένουν σε αυτές» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Οδηγείτε το ΕΣΥ σε πλήρη αποσάθρωση»
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Τσίμαρης, υπογράμμισε ότι το κόμμα του, που έφτιαξε το ΕΣΥ, είναι αυτό που θέλει περισσότερο από τον καθένα να ανασυγκροτηθεί το ΕΣΥ για να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών.
Για μια ακόμα φορά, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει με βάση ποια μελέτη για το μέλλον, τη βιωσιμότητα και τον χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος υγείας νομοθετεί. «Η υφιστάμενη κατάσταση, αν δεν ανατραπεί, οδηγεί το ΕΣΥ σε πλήρη αποσάθρωση. Λύση δεν είναι η αύξηση του ιδιωτικού έργου και η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών. Εισηγείστε την κατάλυση, επί της ουσίας, της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, που αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή του», επισήμανε.
«Η έξοδος των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, είτε με την παροχή υπηρεσιών σε εταιρείες ως σύμβουλοι που σχετίζονται με τον τομέα υγείας, είτε διατηρώντας ιδιωτικό ιατρείο αλλά και με το να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές, καταργεί πλέον την πλήρη και αποκλειστική τους ιδιότητα. Πέραν αυτών, η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα και τους γιατρούς του ΕΣΥ», επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ και προειδοποίησε ότι δημιουργείται προσωπικό δύο ταχυτήτων, με τους γιατρούς διευθυντές, συντονιστές, που θα έχουν το χρόνο και θα μπορούν να παρέχουν ιδιωτικό έργο, και τους άλλους – που είναι και η συντριπτική πλειονότητα – οι οποίοι δεν θα μπορούν να παρέχουν ιδιωτικό έργο λόγω υπερεφημέρευσης.
«Ενισχύεται η εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας»
Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, κατήγγειλε ότι ενισχύεται η εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, σε εφαρμογή της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Κρίκο αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής αποτελεί αυτό το νομοσχέδιο, που έχει κατεύθυνση την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων δομών υγείας, με καθοριστικό μέτρο την παντός είδους άσκηση του ιδιωτικού έργου και της ένταξης κλινικών γιατρών στο σύστημα των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και υπογράμμισε ότι «τα μέτρα αυτά δεν είναι καθόλου νέα».
Όπως σημείωσε, «είχαν ήδη θεσμοθετηθεί επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, παρέμειναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ξέχασε να τα καταργήσει, ενώ η ΝΔ το 2019 το είχε εξαγγείλει αλλά λόγω κορονοϊού το ανέβαλε».
«Αυτή τη διαχρονικά εγκληματική πολιτική», παρατήρησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, «δεν έχει πρόβλημα και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας να την αναγνωρίσει, αφού δηλώνει ότι η πατρότητα αυτού του νομοθετήματος ανήκει σε προηγούμενες κυβερνήσεις, προκειμένου να παρουσιάσει αυτά τα μέτρα ως μονόδρομο».
«Ταφόπλακα» στο δημόσιο σύστημα υγείας, που μας γυρίζει στις προ ΕΣΥ εποχές, όταν είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνο όσοι είχαν χρήματα, χαρακτήρισε το νομσοχέδιο ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ.
«Ουσιαστικά λέτε στους πολίτες ‘αν είσαι φτωχός δεν θα έχεις πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας’, «αν είσαι ογκολογικός ασθενής δεν θα έχεις πρόσβαση σε ακριβά ογκολογικά φάρμακα, απαραίτητα για τη ζωή σου», όπως είπε και προειδοποίησε ότι «πάμε σε γιατρούς και σε ασθενείς δύο ταχυτήτων», ενώ κάλεσε τον υπουργό Υγείας να εξηγήσει τι θα κάνουν όσοι γιατροί του πρώην ΙΚΑ απολύθηκαν, γιατί αρνήθηκαν να κλείσουν το ιατρείο τους, και να αναλογιστεί ότι δημόσιο σύστημα υγείας σημαίνει καθολική πρόσβαση των πολιτών σε αυτό.
H Nέα Αριστερά κατέθεσε τροπολογία προτείνοντας να δοθούν συγκεκριμένα κίνητρα για την πλήρωση θέσεων σε νησιωτικές περιοχές και στην παραμεθόριο.
Σήμερα, μετά από την απόσυρση της ρύθμισης, ο υπουργός Υγείας είπε ότι την επαναφέρει -ως τροπολογία πια- σε μελλοντικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.