Ανάδειξη και αξιοποίηση πολιτιστικών υποδομών του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων κ.Γιώργος Γιαννακόπουλος ,ζητά από την δημοτική αρχή,να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον των Κήπων Αλιάρτου-ήδη από τις 15 Μαρτίου υπάρχει πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων ένταξης έργων στη Δράση 4.6.2: «Προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση πολιτιστικών υποδομών» του Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2021-2027» με το ποσό των 10.000.000 ευρώ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Ένας σημαντικός

παράγοντας που μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης του Δήμου μας, να προβάλλει την ιστορία της περιοχή μας και να αυξήσει την επισκεψιμότητα, είναι η διασύνδεση και η ανάδειξη των πολιτιστικών υποδομών.

Μία από αυτές τις υποδομές -κι όχι μόνο- είναι οι Κήποι Αλιάρτου. Ένας χώρος που μετά από προσπάθειες ετών απέναντι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και του ιδιότυπου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, αποδόθηκε στο Δήμο μας. Ταυτόχρονα μεταφέρθηκε και η ευθύνη για την αξιοποίηση αυτού του μοναδικού χώρου φυσικής ομορφιάς και ιστορικής κληρονομιάς.

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον των «Κήπων» και είναι άμεση προτεραιότητα να ξεκινήσει. Σε αυτό το διάλογο είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων των δημοτών μέσω των φορέων που τους εκπροσωπούν, γιατί όλοι έχουν δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους για ένα θέμα που έχει συναισθηματική φόρτιση και ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της πόλης, αλλά και για την αναβάθμιση όλου του Δήμου. Και βέβαια να αναδειχθεί το θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την οποία και κρίνουμε απαραίτητη.

Ο καθαρισμός των Κήπων Αλιάρτου που εξήγγειλε η Δημοτική Αρχή είναι υποχρέωσή μας και πρέπει να γίνεται τακτικά, όπως γινόταν και παλαιότερα, αλλά δεν είναι ένα έργο ανάπλασης με σχέδιο αξιοποίησης. Αυτό που χρειάζονται οι Κήποι είναι ένας σχεδιασμός που να περιέχει τους στόχους και τη μορφή ανάπτυξης που επιδιώκουμε, τις ανάλογες μελέτες, την ένταξη σε Πρόγραμμα και τη διασφάλιση της ανάλογης χρηματοδότησης.

Η δυνατότητα ένταξης σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα είναι μια ευκαιρία για τον Δήμο μας που πρέπει να παρακολουθεί καθημερινά, για να μπορεί να την αξιοποιεί.

Ήδη από τις 15 Μαρτίου υπάρχει πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων ένταξης έργων στη Δράση 4.6.2: «Προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση πολιτιστικών υποδομών» του Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2021-2027» με το ποσό των 10.000.000 ευρώ με στόχους την:

• Προστασία, αξιοποίηση και ανάδειξη εμβληματικών μνημείων.

• Ανάδειξη και ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων

• Ενίσχυση μουσειακών υποδομών και συλλογών.

• Δημιουργία νέων πολιτιστικών υποδομών και διαδρομών.

Ένα πρόγραμμα στο οποίο θα μπορούσε να διεκδικήσει την ένταξη ο Δήμος μας, είτε σε διατηρητέα κτίρια των Κήπων, είτε στην Αρχαιολογική Συλλογή Θεσπιών, στην Κοιλάδα των Μουσών, στον ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μαυρομμάτι ή στην ανάδειξη των Πύργων στην Αλίαρτο και τον Υψηλάντη. Είναι έτοιμη η Δημοτική αρχή να υποβάλλει πρόταση; Έχει τις ανάλογες μελέτες και τη δυνατότητα να αξιοποιεί τις προσκλήσεις των Προγραμμάτων;

Αυτή τη δυνατότητα εκμεταλλεύτηκε ο Δήμος μας με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια και κατάφερε να εντάξει σημαντικά έργα υποδομής και αυτό το δρόμο πρέπει να ακολουθήσει και στο μέλλον.

Σχετικά