Ισραήλ: Το 99% των 300 πυραύλων και drones, που εξαπολύθηκαν από το Ιράν, καταστράφηκαν

Οι κινήσεις του Τελ Αβιβ για να απαντήσει στην Τεχεράνη – Γιατί το Ιράν δήλωσε στον ΟΗΕ ότι η επιχείρηση μπορεί να θεωρείται ολοκληρωμένη- Όλες οι εξελιξεις για την πρώτη στα χρονικά στρατιωτική επίθεση του Ιραν στο Ισραήλ

Ολοκληρώθηκε στη διάρκεια της νύχτας η ευρείας κλίμακας επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Η επιχείρηση ονομάστηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης «Αληθινή υπόσχεση». Πάνω από 300 drones και πύραυλοι Κρουζ εκτοξεύθηκαν από την Τεχεράνη προς σημεία του Ισραήλ, την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωνε ότι η χώρα του θα απαντήσει και θα επιτεθεί στο Ιράν.

«Καταρρίψαμε το 99% των drones» ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, κάνοντας λόγο για εκτοξεύσεις και από τα εδάφη του Ιράκ και της Υεμένης. Αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά συνέδραμαν στην αναχαίτιση. Τις πρώτες πρωινές ώρες δόθηκε το σήμα να βγουν οι πολίτες από τα καταφύγια, ενώ σε ισχύ παραμένει μόνο ο συναγερμός σε κοινότητες στα σύνορα στο βόρειο Ισραήλ καθώς γίνεται επίθεση με ρουκέτες από το νότιο Λίβανο προς τα υψίπεδα του Γκολάν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος τον ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επαναβεβαίωσε την «ακλόνητη» υποστήριξη των ΗΠΑ στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν μετά την επίθεση του Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ακόμη πως θα συγκαλέσει σήμερα σύνοδο των ηγετών της G7, προκειμένου να υπάρξει «ενιαία διπλωματική αντίδραση» στην «αναίσχυντη» επίθεση του Ιράν.

Συγκεκριμένα ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν συμβολή στην κατάρριψη «σχεδόν όλων» των drones και των πυραύλων που εξαπολύθηκαν το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Η δήλωση Μπάιντεν για τη συνομιλία με τον Νετανιάχου

«Νωρίτερα σήμερα, το Ιράν -και οι σύμμαχοί του που δρουν από την Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ- εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου αεροπορική επίθεση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ισραήλ. Καταδικάζω αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο.

Κατόπιν δικής μου εντολής, για την υποστήριξη της άμυνας του Ισραήλ, ο στρατός των ΗΠΑ μετέφερε αεροσκάφη και αντιτορπιλικά αντιπυραυλικής άμυνας στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Χάρη σε αυτές τις αποστολές και την εξαιρετική ικανότητα των στρατιωτών μας, βοηθήσαμε το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

Μόλις μίλησα με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου για να επαναβεβαιώσω την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ. Του είπα ότι το Ισραήλ επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικά ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ.

Αύριο, θα συγκαλέσω τους συναδέλφους μου ηγέτες της G7 για να συντονίσουμε μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην θρασύτατη επίθεση του Ιράν. Η ομάδα μου θα συνεργαστεί με τους ομολόγους τους σε όλη την περιοχή. Και θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους ηγέτες του Ισραήλ. Και ενώ δεν έχουμε δει επιθέσεις κατά των δυνάμεων ή των εγκαταστάσεών μας σήμερα, θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση για όλες τις απειλές και δεν θα διστάσουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας».

Από την πλευρά του το Ιράν, μέσω της αποστολής στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η επίθεση κατά του Ισραήλ «μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη», προειδοποιώντας το να μην κάνει «άλλο ένα λάθος». «Η στρατιωτική δράση του Ιράν, η οποία διεξήχθη με βάση το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που αφορά τη νόμιμη άμυνα, και ήταν η απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος κατά των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό. Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν. Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο ένα λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή» ανέφεραν καλώντας τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν.

Η πρώτη στα χρονικά στρατιωτική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ

Σε κατάσταση συναγερμού πάντως βρίσκονται όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς υπάρχουν φόβοι για κλιμάκωση του πολέμου. Κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως το μεσημέρι της Κυριακής (ώρα Νέας Υόρκης). Το Τελ Αβίβ ζητά την καταδίκη του Ιράν για την επίθεση εναντίον του, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης εξουσιοδότησε το έκτακτο Πολεμικό Συμβούλιο της χώρας να λάβει αποφάσεις σχετικά με την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

Η ιρανική επίθεση, σημειώνεται περίπου δύο εβδομάδες μετά από την ισραηλινή επίθεση στη Συρία σε ιρανικό προξενικό κτίριο, όπου σκοτώθηκαν δύο Ιρανοί στρατηγοί . Είναι η πρώτη φορά που εξαπέλυσε άμεση στρατιωτική επίθεση κατά του Ισραήλ, παρά τις δεκαετίες εχθρότητας μεταξύ τους που χρονολογούνται από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Η καταδίκη από τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών και άλλους ήταν άμεση, με τη Γαλλία να λέει ότι το Ιράν “διακινδυνεύει μια πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση”, τη Βρετανία να χαρακτηρίζει την επίθεση “απερίσκεπτη” και τη Γερμανία να λέει ότι το Ιράν και οι σύμμαχοί του “πρέπει να τη σταματήσουν αμέσως”.

Νέες απειλές του Ιράν: Θα απαντήσουμε «δυνατότερα και πιο αποφασιστικά» εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί

Νέες προειδοποιήσεις εξαπολύει το Ιράν μετά το μπαράζ drones και βαλλιστικών πυραύλων που εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ λέγοντας ότι θα απαντήσει με περισσότερη δύναμη εάν το Ισραήλ ανταπαντήσει για τα πλήγματα που εξαπέλυσε, τα οποία η Τεχεράνη αποτελούν απάντηση για την επίθεση στο συγκρότημα της πρεσβείας της στη Δαμασκό, πρωτεύουσα της Συρίας.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δε θα διστάσει να ασκήσει το εγγενές της δικαίωμα αυτοάμυνας όταν απαιτείται», δήλωσε ο πρέσβης του Ιράν και μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί. «Εάν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει ξανά οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση, η απάντηση του Ιράν θα είναι ασφαλώς και αποφασιστικά ισχυρότερη και πιο αποφασιστική», πρόσθεσε ο Πρέσβης Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί.

Επικαλούμενος την αυτοάμυνα ενάντια στις επαναλαμβανόμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις, ο Ιράβανι είπε ότι τα πλήγματα ήταν συγκεκριμένα ως αντίποινα σε μια ισραηλινή επίθεση την 1η Απριλίου εναντίον των διπλωματικών εγκαταστάσεων του Ιράν στη Δαμασκό.

Επιπλέον, το Ιράν ισχυρίζεται ότι η επίθεση παραβίασε το διεθνές δίκαιο και οδήγησε στο θάνατο επτά Ιρανών στρατιωτικών συμβούλων, συμπεριλαμβανομένων βασικών διοικητών του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Παράλληλα, επικρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για «αποτυχία να υποστηρίξει τη διεθνή ειρήνη», επιτρέποντας στο Ισραήλ να «παραβιάζει» τους καθιερωμένους διεθνείς κανόνες και να «κλιμακώνει» τις περιφερειακές εντάσεις.

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση της 1ης Απριλίου που κατέστρεψε ένα κτίριο του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό.

Μικρές υλικές ζημιές σε ισραηλινή στρατιωτική βάση

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους – με τη συντριπτική πλειονότητα να αναχαιτίζεται εκτός των συνόρων του Ισραήλ. Είπε ότι πολεμικά αεροσκάφη αναχαίτισαν πάνω από 10 πυραύλους κρουζ, εκτός του ισραηλινού εναέριου χώρου.

Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι ένας πύραυλος έπληξε μια στρατιωτική βάση, προκαλώντας μικρές ζημιές, χωρίς τραυματισμούς, ωστόσο ένα 7χρονο κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά στο νότιο Ισραήλ, προφανώς από πυραυλική επίθεση, αν και η αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά τις συνθήκες του τραυματισμού της. Δήλωσε ότι «η ευρείας κλίμακας επίθεση από το Ιράν είναι μια σημαντική κλιμάκωση» και ερωτηθείς εάν το Ισραήλ θα απαντήσει, είπε μόνο ότι ο στρατός «κάνει και θα κάνει ό,τι απαιτείται για να προστατεύσει την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ».

Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν μερικά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής άμυνας. Αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά drones επάνω από περιοχές της μεθορίου Ιράκ-Συρίας. Όπως ανέφεραν πηγές, μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στην ιορδανική πλευρά της κοιλάδας του Ιορδάνη. Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι το σύστημα Arrow, το οποίο καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους εκτός ατμόσφαιρας, χειρίστηκε τις περισσότερες αναχαιτίσεις και σημείωσε ότι εμπλέκονται «στρατηγικοί εταίροι».

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, σειρήνες πολέμου ήχησαν σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ και το Ιράν βρίσκονταν σε πορεία σύγκρουσης καθ’ όλη τη διάρκεια της εξάμηνης ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Νετανιάχου: «Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε»

«Το Ισραήλ θα επιτύχει τη νίκη αφού απέκρουσε μια ομοβροντία ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων», δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Νετανιάχου σε σύντομη ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Γκαλάντ: Οι πρώτες ιρανικές επιθέσεις αποκρούσθηκαν, η αντιπαράθεση δεν τελείωσε

Το Ισραήλ απέκρουσε το πρώτο μείζον κύμα ιρανικών μη επανδρωμενων αεροσκαφών και πυραύλων που εκτοξεύθηκαν εναντίον του, όμως η αντιπαράθεση δεν έχει ακόμα τελειώσει, ανέφερε σήμερα σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Το 99% των 300 πυραύλων και drones, που εξαπολύθηκαν από το Ιράν, καταστράφηκαν

Το Ιράν εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, το 99% των οποίων καταρρίφθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πλήρως λειτουργικές και συζητούν επιλογές για τη συνέχεια.

Σε τηλεοπτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» τις ενέργειες του Ιράν και δήλωσε ότι «ωθούν την περιοχή προς την κλιμάκωση».

Λόιντ Όστιν: «Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε»

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν δεκάδες πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που εξαπολύθηκαν από το Ιράν, καθώς και από το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη, εναντίον του Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής προς Σάββατο, ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές από το Ιράν και τα ενεργούμενά του» και «καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις», ανέφερε ο κ. Όστιν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αξίωσε το Ιράν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προσθέτοντας πως «δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε την άμυνα του Ισραήλ».

Άνοιξε ο εναέριος χώρος του Ισραήλ

Το άνοιγμα του εναέριου χώρου του Ισραήλ που είχε κλείσει λόγω της επίθεσης του Ιράν ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας στις 7:30 το πρωί.

Σύσσωμη η Δύση καταδικάζει την επίθεση του Ιράν

Η άνευ προηγουμένου επίθεση την οποία εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, για την οποία συγκλήθηκε και αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως αργότερα εντός της ημέρας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πυροδότησε την έντονη καταδίκη πολλών ηγετών και εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.

Ακολουθούν οι κυριότερες αντιδράσεις

ΗΠΑ: «Η δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ μπροστά στις απειλές του Ιράν και των ενεργούμενών του στην περιοχή είναι ακλόνητη», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μέσω X, αναρτώντας φωτογραφικό στιγμιότυπο της έκτακτης συνεδρίασης της ομάδας του για ζητήματα εθνικής ασφαλείας η οποία συγκλήθηκε στον Λευκό Οίκο.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν πως αμερικανικές δυνάμεις ανεπτυγμένες στην περιοχή κατέρριψαν «δεκάδες» drones που είχαν εξαπολυθεί από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

ΟΗΕ: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε «σθεναρά» τη «σοβαρή κλιμάκωση» που αποτελεί η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και κάλεσε «να τερματιστούν αμέσως οι εχθροπραξίες αυτές».

Πρόσθεσε πως είναι «βαθιά ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο καταστροφικής κλιμάκωσης σε περιφερειακή κλίμακα», σημειώνοντας πως «καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή».

Σαουδική Αραβία: Το υπουργείο Εξωτερικών του σουνιτικού βασιλείου απηύθυνε έκκληση σε «όλα τα μέρη να δείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να προστατεύσουν την περιοχή και τους λαούς της από τους κινδύνους του πολέμου».

Εκφράζοντας την «ανησυχία» του Ριάντ για την «κλιμάκωση», κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «αναλάβει τις ευθύνες του για την διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Αίγυπτος: Η διπλωματία του Καΐρου κάλεσε να επιδειχθεί «η μέγιστη αυτοσυγκράτηση», προσθέτοντας πως «βρίσκεται σε άμεση επαφή με όλα τα μέρη» προκειμένου να «περιοριστεί η κατάσταση», προειδοποιώντας εναντίον του «κινδύνου εξάπλωσης της σύρραξης στην περιοχή».

Βρετανία: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ καταδίκασε «με τον πλέον έντονο τρόπο την απερίσκεπτη επίθεση του ιρανικού καθεστώτος εναντίον του Ισραήλ», διαβεβαιώνοντας πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να προασπίζει την ασφάλεια του Ισραήλ».

«Στο πλευρό των συμμάχων μας, εργαζόμαστε κατεπειγόντως για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση για να αποτρέψουμε κλιμάκωση. Κανείς δεν θέλει να δει νέα αιματοχυσία», πρόσθεσε ο κ. Σούνακ, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε εξάλλου πως ανέπτυξε βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη για να συμβάλουν στην αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης «αν ήταν απαραίτητο».

ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση «καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ» τόνισε μέσω X ο ύπατος εκπρόσωπος της Τζουζέπ Μπορέλ, βλέποντας στην ενέργεια αυτή «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».

Γαλλία: Το Παρίσι καταδικάζει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που ανεβάζει σε νέο επίπεδο «τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες» της Τεχεράνης, ήταν η αντίδραση μέσω X του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ.

Αποφασίζοντας να προχωρήσει σε αυτή την «ενέργεια άνευ προηγουμένου» η ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας «αναλαμβάνει τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης», σημείωσε προσθέτοντας πως η Γαλλία «επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της στην ασφάλεια του Ισραήλ και το διαβεβαιώνει για την αλληλεγγύη της».

Γερμανία: «Η αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε απόψε το Ιράν εναντίον ισραηλινού εδάφους είναι ανεύθυνη και αδικαιολόγητη», έκρινε μέσω X ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη διακινδυνεύει «ανάφλεξη» της περιοχής. «Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και θα συζητήσουμε τα περαιτέρω με τους συμμάχους μας», πρόσθεσε ο κ. Σολτς.

«Καταδικάζουμε με τον πλέον σθεναρό τρόπο την επίθεση, η οποία μπορεί να βυθίσει ολόκληρη την περιοχή στο χάος,», πλειοδότησε η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ. Το Ιράν και οι σύμμαχοί του πρέπει να σταματήσουν «αμέσως» την επίθεση αυτή, πρόσθεσε η επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, εκφράζοντας την «πλήρη αλληλεγγύη» του Βερολίνου στο Ισραήλ.

Ιταλία: Η Ρώμη παρακολουθεί «με προσοχή και ανησυχία» την κατάσταση, τόνισε μέσω X ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι. «Συνομίλησα με την πρόεδρο του (υπουργικού) συμβουλίου (σ.σ. την πρωθυπουργό Τζόρτζα Μελόνι ) και τον υπουργό Άμυνας (Γκουίντο Κροσέτο)» και η ιταλική κυβέρνηση «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε σενάριο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Καναδάς: «Ο Καναδάς καταδικάζει απερίφραστα» τις ιρανικές επιθέσεις, υπογράμμισε σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» του στο Ισραήλ. Η επίθεση, έκρινε, καταδεικνύει «για άλλη μια φορά την περιφρόνηση του Ιράν για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Αργεντινή: Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι εξέφρασε την «αλληλεγγύη» και τη «δέσμευσή» του υπέρ του Ισραήλ.

Μεξικό: Η μεξικανική διπλωματία εξέφρασε μέσω X την «ανησυχία» της για την επίθεση απευθύνοντας έκκληση να αποφευχθεί «περαιτέρω κλιμάκωση» που θα είχε «απρόβλεπτες συνέπειες» και προκαλούσε «μεγαλύτερη αστάθεια»

Χιλή: Ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής, ο Αλβέρτο φαν Κλάβερεν, έκανε λόγο μέσω X για την «ανησυχία» του Σαντιάγο μπροστά «στη σοβαρή κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και τις ιρανικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ».

Ιαπωνία: Η Ιαπωνία καταδικάζει με έντονο τρόπο την επίθεση αντιποίνων του Ιράν κατά του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την ως μία κλιμάκωση των γεγονότων και αναφέροντας ότι ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση, όπως τονίζεται σε μία ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο των Εξωτερικών στο Τόκιο.

«Η επίθεση αυτή επιδεινώνει περαιτέρω την τρέχουσα κατάσταση στην Μέση Ανατολή. Ανησυχούμε σοβαρά και καταδικάζουμε έντονα την κλιμάκωση αυτή», ανέφερε η ανακοίνωση.

Σχετικά