Η φωλιά του λύκου: Το μυστικό κρησφύγετο του Χίτλερ (vid)

Αυτό το μυστικό συγκρότημα, που δημιουργήθηκε στις αρχές του φθινοπώρου του 1940, ήταν ένα κρίσιμο κέντρο για τη ναζιστική πολεμική μηχανή, καλυμμένο με μυστικότητα και οχυρωμένο με ένα περίτεχνο δίκτυο καταφυγίων και άλλων εγκαταστάσεων.

Μέσα στα πυκνά δάση κοντά στο Ketrzyn βρίσκονται τα αινιγματικά ερείπια του πιο διαβόητου στρατιωτικού στρατηγείου του Αδόλφου Χίτλερ, το Wolfschanze, ή αλλιώς το κρησφύγετο του λύκου.

Το Wolf’s Lair περιελάμβανε περίπου 200 κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων 50 ογκωδών καταφυγίων, στρατώνων, δύο αεροδρομίων, ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενός σιδηροδρομικού σταθμού και ενός εργοστασίου ύδρευσης. Τα κύρια καταφύγια, τα οποία χαρακτηρίζονταν από τους πολλαπλούς ορόφους και το σχεδιασμό τους χωρίς παράθυρα, είχαν τοίχους που ήταν ενισχυμένοι σε ένα εντυπωσιακό πάχος 8 μέτρων.

Η ασφάλεια στη φωλιά του λύκου ήταν απαράμιλλη. Το συγκρότημα περιβαλλόταν από ισχυρές άμυνες: συρματοπλέγματα, εκτεταμένα ναρκοπέδια πλάτους 50 έως 100 μέτρων και αυστηρά φυλασσόμενες περιμέτρους. Η μυστικότητα του χώρου διατηρήθηκε τόσο καλά ώστε ούτε οι σοβιετικές ούτε οι συμμαχικές δυνάμεις ανακάλυψαν τη θέση του κατά τη διάρκεια του πολέμου, και ακόμη και ο τοπικός πληθυσμός παρέμεινε ανυποψίαστος για το τι κρυβόταν ανάμεσά τους.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα στη φωλιά του λύκου ήταν η απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ από τον συνταγματάρχη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ τον Ιούλιο του 1944. Η συνωμοσία, η οποία περιελάμβανε έκρηξη βόμβας, απέτυχε να σκοτώσει τον Χίτλερ, με αποτέλεσμα να υποστεί μόνο ελαφρά εγκαύματα ο Φύρερ. Το περιστατικό αυτό αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση του περιβάλλοντος υψηλού κινδύνου που διαπερνούσε τις μυστικές επιχειρήσεις της ναζιστικής ηγεσίας.

Σχετικά