Στις εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή του Διστόμου ο Νίκος Δένδιας-BINTEO-ΦΩΤΟ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπροσώπησε σήμερα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στις εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο μνήμης της σφαγής του Διστόμου από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 10 Ιουνίου 1944.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δίστομο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη, παρακολούθησε στον ναό Αγίου Νικολάου το μνημόσυνο υπέρ των σφαγιασθέντων, το οποίο τέλεσε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Θεσπιών Παύλος.

Όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Δένδιας παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ σφαγιασθέντων στο Μαυσωλείο των Θυμάτων της Σφαγής και στην κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εν συνεχεία, ο υπουργός παρευρέθηκε στην ξενάγηση στον χώρο του Οστεοφυλακίου, από τον δήμαρχο Διστόμου – Αράχωβας-Αντίκυρας, Ιωάννη Σταθά.

Στις εκδηλώσεις της Επετείου Μνήμης παρευρέθησαν, επίσης, ο βουλευτής Βοιωτίας Ελευθέριος Κτιστάκης, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, η βουλευτής Παναγιού (Γιώτα) Πούλου, ο βουλευτής Γεώργιος Μουλκιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Γιώργος Ντασιώτης, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Φανή Παπαθωμά, ο δήμαρχος Λεβαδέων Δημήτρης Καραμάνης, ο δήμαρχος Σουλίου Θανάσης Ντάνης, ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, επιζώντες του Ολοκαυτώματος, συγγενείς των σφαγιασθέντων και πολίτες.

Από στρατιωτικής πλευράς παρέστη ακόμη ο διοικητής της ΑΣΔΥΣ, αντιστράτηγος Δημήτριος Μπολομύτης.

«Αποτελεί ύψιστη τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Δίστομο, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, αλλά νομίζω και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, στις εκδηλώσεις για τη Μνήμη των Θυμάτων της Ναζιστικής Θηριωδίας, στις 10 Ιουνίου του 1944» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

«Εδώ σφαγιάστηκαν όχι μόνο άνδρες, αλλά γυναίκες και μικρά παιδιά, 233 άμαχοι, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής» υπογράμμισε.

«Κάθε επέτειος όμως, πέρα από την τιμή στα θύματα, αποκτά επιπλέον νόημα αν την προβάλουμε στο σήμερα και στο αύριο του Έθνους» πρόσθεσε.

«Και νομίζω ότι το δίδαγμα το οποίο εκπέμπεται από το Δίστομο είναι η υπηρεσία της πατρίδας, της ανεξαρτησίας της και της κυριαρχίας της» επισήμανε.

Αναφερόμενος στις χθεσινές ευρωπαϊκές εκλογές, τόνισε ότι «συνιστά συλλογική προσβολή στην ευρωπαϊκή Ιστορία η ανάδειξη στην Ευρώπη, ιδίως στη Γερμανία, νεοναζιστικών κομμάτων».

«Η ύπαρξη στο ψηφοδέλτιο του AfD ατόμου το οποίο ισχυρίζεται ότι “δεν ήσαν όλοι κακοί στα Waffen-SS”, νομίζω αποτελεί την πιο μεγάλη προσβολή στην κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία. Και είμαι βέβαιος ότι οι λαοί της Ευρώπης θα δώσουν τη δέουσα απάντηση» ξεκαθάρισε.

«Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει πρώτα να αντιληφθούν με ευκρίνεια, όπως το κάναμε εμείς εδώ στην Ελλάδα με τη Χρυσή Αυγή, πόσο τεράστια πρόκληση αποτελεί ο ναζισμός και ο φασισμός για το μέλλον της Ευρώπης» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας

Η κ. Σακελλαροπούλου, μετά την τέλεση του αρχιερατικού μνημοσύνου στο ναό του Αγίου Νικολάου και την κατάθεση στεφάνου στο Μαυσωλείο των θυμάτων, δήλωσε: «Η σφαγή του Διστόμου πληγώνει βαθιά τη συλλογική μας μνήμη. Μόνη τιμή και δικαίωση των αδικοχαμένων θυμάτων της ναζιστικής αυτής θηριωδίας είναι η συνεχής εγρήγορση και αντίσταση ενάντια σε κάθε απόπειρα αναβίωσης φασιστικών και ναζιστικών μορφωμάτων, στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη.

Η θωράκιση της δημοκρατίας, η υπεράσπιση της ελευθερίας. Και η επιμονή μας στον αγώνα για την επανόρθωση των οφειλών από το γερμανικό κράτος προς την Ελλάδα για το απαράγραπτο αυτό έγκλημα».

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τη μονή του Οσίου Λουκά.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο