EDPR: Σε Λειτουργία Ακόμη 35 MW Aιολικής Ισχύος στην Μαλεσίνα

Εγκαινιάστηκε το πρωί από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, το αιολικό πάρκο «Ερημιά» στην Μαλεσίνα, ισχύος 35 MW, που κατασκεύασε η πορτογαλική EDP Renewables (EDPR). Πρόκειται για το δεύτερο αιολικό πάρκο της εταιρείας στην περιοχή, δύο χρόνια αφότου έθεσε σε λειτουργία το πρώτο της έργο, ισχύος 45 MW. Σημειώνουμε ότι η τέταρτη σε μέγεθος εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο έχει ήδη συνάψει συμφωνία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων με την Ocean Winds, που αποτελεί κοινοπραξία της EDPR και της γαλλικής Engie, και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

καθώς επίσης με την Motor Oil για την ανάπτυξη ενός γιγαντιαίου αιολικού πάρκου, συνολικής ισχύος 500 MW, στην Εύβοια, σε μια επένδυση που θα υπερβεί σε αξία τα 600 εκατ. ευρώ – το Συμβούλιο Επικρατείας άναψε πράσινο φως για την εκτέλεσή του- και τέλος, μια ακόμη συμφωνία ΡΡΑ με τη Metlen (πρώην Μitilineos) που αναφέρεται στην παραγωγή ανανεώσιμης ισχύος 78 MW από αιολικά έργα.

Η λειτουργία των δύο αιολικών πάρκων στην περιοχή της Μαλεσίνας θα μπορεί να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 41.000 καταναλωτών.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε η Υφυπουργός Ενέργειας ανέφερε μεταξύ άλλων πως όταν συνδυάζονται το όραμα, η καινοτομία και η θεσμική και επενδυτική δέσμευση, μπορούν να γίνουν σύγχρονα θαύματα!

Η κα Σδούκου είπε πως το επενδυτικό πρόγραμμα της EDPR, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να τονίσει πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού, το καλοκαίρι του 2019, έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα την απεξάρτηση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, με παράλληλη ανάπτυξη των καθαρών πηγών ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας σε αφθονία.

Ακόμη η Υφυπουργός σημείωσε τα τολμηρά βήματα που έγιναν προς την κατεύθυνση της προώθησης «ρηξικέλευθων» μεταρρυθμίσεων και της επιτάχυνσης της απλοποίησης των αδειοδοτικών διαδικασιών που αποσκοπούσαν να δοθούν, , σημαντικά κίνητρα που θα διευκόλυναν τους επενδυτές, εντός και εκτός συνόρων.

Η κα Σδούκου δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναγνωρίσει πως τα τελευταία χρόνια «πέσαμε, κατά κάποιον τρόπο, θύματα της επιτυχίας μας, και τούτο διότι εξαιτίας της ταχύτατης αυτής διείσδυσης των ΑΠΕ, βλέπουμε σε περιόδους χαμηλής ζήτησης μηδενικές ακόμα και αρνητικές τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, μπήκαν στη ζωή μας οι περιορισμοί έγχυσης ως εργαλείο διαχείρισης της…. πράσινης υπερπαραγωγής για να διασφαλιστεί η ευστάθεια του συστήματος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαίωσε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της EDPR, Duarte Bello, που παρευρέθη στην τελετή των εγκαινίων, ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, του οποίου βασικά συστατικά είναι, τόνισε, η επιτάχυνση σταθμών αποθήκευσης, είτε μεμονωμένων, είτε σε συνδυασμό και πίσω από σταθμούς ΑΠΕ, καθώς και η ορθή διαχείριση των περιορισμών έγχυσης, για την οποία εργαζόμαστε εντατικά.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να διπλασιάσουμε έως το 2030 την πράσινη εγκατεστημένη ισχύ από τα υφιστάμενα επίπεδα στα 23,5 GW, με επενδύσεις στην αποθήκευση, στα υπεράκτια αιολικά πάρκα και στις διασυνοριακές ηλεκτρικές διασυνδέσεις», υπογράμμισε.

Η κα Σδούκου κατέληξε, λέγοντας ότι η πράσινη μετάβαση δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά αποτελεί το βασικό όπλο της χώρας για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

Σημειώνουμε ότι στην τελετή παρευρέθησαν ακόμη, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο πρέσβης της Ισπανίας στη χώρα μας.

Σχετικά