Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα και στο «βάθος» ανασχηματισμός – Οι «αμετακίνητοι» και οι αλλαγές

Υπουργικό Συμβούλιο στις 11 π.μ. και στο… βάθος ανασχηματισμός. Όπως λένε στα πολιτικά «πηγαδάκια» η σημερινή αναμένεται να είναι ίσως η πιο «άβολη και αμήχανη» συνεδρίαση, δεδομένου ότι ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να κυλά αντίστροφα για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ορισμένοι υπουργοί που έχουν αντιληφθεί ότι θα αντικατασταθούν, έχουν ήδη «κατεβάσει μολύβια», ενώ άλλοι αναμένουν στο ακουστικό τους. Δεδομένο είναι ότι τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου γίνεται ένας μαραθώνιος συσκέψεων και συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους στενούς συνεργάτες του και όπως όλα δείχνουν οι αλλαγές έχουν «κλειδώσει». Οι ανακοινώσεις αναμένονται πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αν και δεν αποκλείεται και ανατροπή της τελευταίας στιγμής για σήμερα το απόγευμα. Το σίγουρο είναι ότι το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει στην Ελβετία για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία.

Στη ΝΔ έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν την επόμενη μέρα, η επίσημη έναρξη της οποίας θα γίνει με τον επικείμενο ανασχηματισμό. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως το βασικότερο κομμάτι που πρέπει να εστιάσουν είναι η καθημερινότητα.

Το θέμα της φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών θεωρούν με βεβαιότητα πως είναι από τα κομβικότερα που επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών καθώς έθιξε χιλιάδες κόσμο. Όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε στην τελευταία του συνέντευξη πως πρέπει να πατήσουμε περισσότερο το γκάζι στις μεταρρυθμίσεις, εννοούσε πως η κυβέρνηση θα δώσει περισσότερη έμφαση σε ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών.

Και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στον επικείμενο ανασχηματισμό που θα έχει, έντονο άρωμα από τη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα.

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν προς την κατεύθυνση των ουσιαστικών παρεμβάσεων στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου αυτές να συνδυαστούν με την προώθηση του επόμενου κύματος των μεταρρυθμίσεων.

«Αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά», είναι το μήνυμα που εκπέμπει το περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το Μέγαρο Μαξίμου ιεραρχούν ψηλά στην ατζέντα των κυβερνητικών παρεμβάσεων τα ζητήματα της ακρίβειας και της καθημερινότητας των πολιτών, ώστε στο επόμενο διάστημα να προβεί στις «διορθωτικές κινήσεις» που προανήγγειλε στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.

Συγκεκριμένα, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση εστιάζουν στους εξής τομείς:

  • Αντιμετώπιση της ακρίβειας
  • Στεγαστική πολιτική (αιχμή ο νέος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου»)
  • Ασφάλεια
  • Επιτάχυνση προσλήψεων στο Δημόσιο
  • Αναβάθμιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
  • Υγεία
  • Ενίσχυση μισθών / συντάξεων

Οι «αμετακίνητοι» και οι αλλαγές – Τα ονόματα που ακούγονται

Στο κομμάτι των υπουργικών αλλαγών, οι πληροφορίες λένε πως οι κ.κ. Βορίδης, Χατζηδάκης και Γεωργιάδης συνεχίζουν στα πόστα τους και όλα τα βλέμματα πέφτουν στις αλλαγές που μπορεί να κάνει ο Πρωθυπουργός στα Υπουργεία Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενέργειας με το σκεπτικό πως ο ανασχηματισμός θα πρέπει να είναι ένας “ανασχηματισμός καθημερινότητας”.

Την ίδια ώρα δεν αποκλείεται να αποφασισθεί αλλαγή σε σειρά Υφυπουργών και όλα δείχνουν πως ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει μεγαλύτερη αξιοποίηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, μέσα στην οποία πολλοί εδώ και πέντε χρόνια περιμένουν υπομονετικά να αξιοποιηθούν.

Στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια ακούγονται τα ονόματα των Ευριπίδη Στυλιανίδη, Μακάριου Λαζαρίδη, Τάσου Χατζηβασιλείου, Κώστα Γκιουλέκα, Κώστα Καραγκούνη, και της Άννας Ευθυμίου μεταξύ άλλων.

Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο επιστροφής Υπουργών που κάθισαν για λίγο στον… πάγκο όπως ο Θάνος Πλεύρης, ο Άγγελος Συρίγος, ο Νότης Μηταράκης, ο Κώστας Τσιάρας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ως προς την ανθρωπογεωγραφία του νέου κυβερνητικού σχήματος, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στον Realfm 97,8 και την εκπομπή της Κάτιας Μακρή και του Μάνου Νιφλή υπάρχουν… επιστροφές αλλά και εκπλήξεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Νίκη Κεραμέως αποχωρεί από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και αναβαθμίζεται ο νυν αναπληρωτής, Θοδωρής Λιβάνιος. Η κυρία Κεραμέως όπως ακούγεται, μπορεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ενέργειας.

Ο έως τώρα υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης ενδέχεται να μετακινηθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει μία από τις εκπλήξεις.

Ο Γιώργος Φλωρίδης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αντικαταστήσει τον Κώστα Σκρέκα στο υπουργείο Ανάπτυξης. Το όνομά του για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο αποτελεί επίσης έκπληξη.

Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Κώστα Τσιάρα να ακούγεται ότι θα αντικαταστήσει τον Λευτέρη Αυγενάκη. Τέλος οι πληροφορίες θέλουν να επιστρέφει στην κυβέρνηση ο Τάκης Θεοδωρικάκος και να διαδέχεται τον Δημήτρη Καιρίδη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η ατζέντα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου

Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει με τα εξής θέματα:

  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ψηφιακό τέλος συναλλαγών, β) Αναδιάρθρωση του Υπερταμείου, εκσυγχρονισμός των θυγατρικών του και σύσταση νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια και των φροντιστών τους, β) Μεταμόσχευση ιστών και κυττάρων, γ) Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας, -Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της πορείας υλοποίησης και εισήγηση για την έγκριση επικαιροποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025.
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της ετήσιας έκθεσης Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης.
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των έργων: α) Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Λέσβου, β) Κατασκευή έργων ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, γ) Επέκταση Ιόνιας Οδού: Τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά.
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών.
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Ουδετερότητα.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο