Ευρωμπάσκετ 1987: Όταν η Ελλάδα πέρασε στο πάνθεον της ιστορίας-BINTEO

Η 14η Ιουνίου είναι μια ιστορική ημερομηνία για την Εθνική Ελλάδας,καθώς η χώρα μας θα κατακτήσει το Ευρωμπάσκετ και θα ανέβει για πρώτη φορά στην κορυφή του βάθρου σε μεγάλη διοργάνωση.

Το καλοκαίρι του 1987 στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί η διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ, ένα τουρνουά το οποίο θα αποτελέσει την βάση για την εξάπλωση του αθλήματος στη χώρα μας.

Το σύνολο του Κώστα Πολίτη με μπροστάρη τον Νίκο Γκάλη και άξιους συμπαραστάτες τους Παναγιώτη Γιαννάκη, Αργύρη Καμπούρη, Παναγιώτη Φασούλα και Φάνη Χριστοδούλου, θα καταφέρει να ανέβει στην ευρωπαϊκή ελίτ κερδίζοντας την υπερδύναμη της εποχής Σοβιετική Ένωση.

Ένας θρίαμβος που ο ελληνικός αθλητισμός δεν είχε γευτεί ξανά, με την «γαλανόλευκη» να δίνει το έναυσμα σε εκατομμύρια Έλληνες να βγουν στους δρόμους και να πανηγυρίσουν.

Σκηνικά πρωτόγνωρα, τα οποία στην αρχή της διοργάνωσης λίγοι ήταν εκείνοι που είχαν φανταστεί ότι θα ζήσουν.

Ωστόσο ο αθλητισμός είναι ικανός να δημιουργήσει ιστορίες βγαλμένες από παραμύθι, με την Εθνική Ελλάδας μπάσκετ να έχει τη δική της.

Στην διοργάνωση που ξεκίνησε 3 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε 14 του ίδιου μήνα, η Ελλάδα στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα κερδίσει την Σοβιετική Ένωση με σκορ 103-101 στον τελικό και θα πάρει το χρυσό μετάλλιο.

Ο αγώνας μετά το 89-89 στην κανονική διάρκεια, οδηγήθηκε σε παράταση, εκεί όπου ο Αργύρης Καμπούρης με δυο εύστοχες βολές στο φινάλε της αναμέτρησης, ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο τον θρίαμβο, σε ένα αγώνα θρίλερ.

Αυτή η νίκη της Εθνικής σε συνδυασμό με την «μαγική» της παρουσία σε όλη την διοργάνωση, είχε ως αποτέλεσμα το μπάσκετ να μετατραπεί σε νούμερο ένα άθλημα στην χώρα, με την «γαλανόλευκη» μάλιστα στα επόμενα χρόνια να σημειώνει και άλλες επιτυχίες – διακρίσεις.

Οι παίκτες της Εθνικής Ελλάδας:

Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Αργύρης Καμπούρης, Παναγιώτης Φασούλας, Νίκος Λινάρδος, Φάνης Χριστοδούλου, Παναγιώτης Καρατζάς, Μιχάλης Ρωμανίδης, Νίκος Φιλίππου, Λιβέρης Ανδρίτσος,  Μέμος Ιωάννου, Νίκος Σταυρόπουλος,

Aρχιτέκτονας της ομάδας ήταν ο Κώστας Πολίτης, ο οποίος «έφυγε» από την ζωή το καλοκαίρι του 2018.

MVP και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης δεν ήταν άλλος από τον Νίκο Γκάλη, ο οποίος ολοκλήρωσε το τουρνουά με 291 πόντους και αποτέλεσε το σημείο αναφοράς της «γαλανόλευκης».

Στο Ευρωμπάσκετ του 1987 συμμετείχαν 12 ομάδες (Ελλάδα, Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Δυτική Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία, Πολωνία, Ισραήλ και Ολλανδία), που χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των έξι ομάδων η κάθε μία.

Η πορεία της Ελλάδας μέχρι τον τελικό 

Όμιλοι

Ρουμανία 77 – 109 Ελλάδα

Γιουγκοσλαβία 78 – 84 Ελλάδα

Ελλάδα 89 – 106 Ισπανία

Ελλάδα 66 – 69 Σοβιετική Ένωση

Γαλλία 69 – 82 Ελλάδα

Νοκ – άουτ

Ιταλία – Ελλάδα 78 – 90

Ελλάδα – Γιουγκοσλαβία 81 – 78

Σοβιετική Ένωση – Ελλάδα 101-103

Αξίζει να σημειωθεί πως η φιναλίστ του Ευρωμπάσκετ Σοβιετική Ένωση τελείωσε την διοργάνωση με επτά νίκες και μόλις μια ήττα, αυτή από την Εθνική μας στον τελικό.

Τα υπόλοιπα μετάλλια

Μετά το χρυσό του Ευρωμπάσκετ του 1987, η Εθνική μας ομάδα στο μπάσκετ θα κατακτήσει άλλο ένα χρυσό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το 2005, ενώ θα τερματίσει στην δεύτερη θέση το 1989.

Παράλληλα το 2009 θα κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο, ενώ αριθμεί άλλη ένα χάλκινο το πολύ μακρινό 1949.

Σε Παγκόσμιο επίπεδο η Εθνική έχει ένα ασημένιο το 2006, μια διοργάνωση η οποία έχει γραφτεί στην ιστορία για την εντυπωσιακή νίκη στον ημιτελικό της διοργάνωσης απέναντι στην Αμερική.

Ωστόσο ακόμα και σήμερα, όσα χρόνια και εάν περάσουν, το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 1987 αποτελεί την κορόνα στο στέμμα της Εθνική Ελλάδας στο μπάσκετ.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο