ΠΑΣΟΚ: Πώς αλλάζουν οι εσωκομματικές ισορροπίες μετά την παρέμβαση Δούκα

Τις εσωκομματικές ισορροπίες αλλάζει η πρόθεση(;) του Χάρη Δούκα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι ο κ. Δούκας θα αναμετρηθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη θα οδηγήσει (αναπόφευκτα) ορισμένους να… αποσυρθούν. Ο δήμαρχος Αθηναίων θεωρείται εντός ΠΑΣΟΚ ένα στέλεχος που μπορεί να συσπειρώσει αρκετές «φράξιες», ωστόσο δεν προέρχεται για παράδειγμα από τη πολιτική μήτρα των «παπανδρεικών.

Από πολιτικός φίλος σε υποψήφιος αντίπαλος;

Θεωρείται από τα νέα στελέχη, που αναδείχτηκαν μαζί με τον Νίκο Ανδρουλάκη, και ουσιαστικά ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα όταν η Φώφη Γεννηματά αναζητούσε πρόσωπα -άφθαρτα και με θέληση να εργαστούν- για την τεκμηρίωση των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης τον αναβάθμισε τοποθετώντας τον στη θέση του τομεάρχη Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, μέχρι τελικά να διεκδικήσει και να κερδίσει το δήμο της Αθήνας. Τώρα, πλέον, και ο ίδιος φαίνεται πως θέλει -αν και σχετικά σύντομα- να προβιβαστεί στη κεντρική πολιτική σκηνή, απέναντι στον πολιτικό του «φίλο» Νίκο Ανδρουλάκη. Πρόκειται για μια κίνηση που αν τελικά την λάβει ενέχει σοβαρούς κινδύνους -και μεγάλο ρίσκο όπως παραδέχονται πράσινα στελέχη- για το πολιτικό μέλλον του Χάρη Δούκα καθώς εφόσον αποτύχει θα έχει στο παλμαρέ του μια (μεγάλη) ήττα.

Δούκας - Ανδρουλάκης (Eurokinissi)
Δούκας – Ανδρουλάκης (Eurokinissi)

Τα πρώτα προειδοποιητικά πυρά προς τον Δούκα

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας έστειλε ήδη τα πρώτα προειδοποιητικά πυρά, επισημαίνοντας -με νόημα- ότι αν ήμουν πολίτης του Δήμου Αθηναίων θα ήθελα ο δήμαρχός μου να ολοκληρώσει τη θητεία του. «Εκτιμώ ότι ο κ. Δούκας θα ολοκληρώσει τη θητεία του και θα προσπαθήσει να κάνει αυτό που κάνει ήδη με πολύ καλό τρόπο και πολύ επιτυχημένα, να είναι ο δήμαρχος Αθηναίων», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Αλλάζουν οι εσωκομματικοί συχετισμοί

Η απόφασή του σίγουρα θα «ανατάξει» τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, διότι πολλοί εκτιμούν ότι θα «διασπάει» το μπλοκ του Νίκου Ανδρουλάκη, αφήνοντας ανοικτό πεδίο στον/ην υποψήφιο που θα «κατέλθει» υπό τη στήριξη του «παπανδρεϊκού» μπλοκ. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Γερουλάνος θεωρούνται οι επικρατέστεροι ώστε να διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος, με τον πρώην πρωθυπουργό πάντως να μην αναμένεται να δώσει «χρίσμα» σε κάποιον από τους δύο.Τα παραπάνω θα ξεκαθαρίσουν στο Πολιτικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη. Θα ακολουθήσει στις 30 Ιουνίου η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που είναι αρμόδια να αποφασίσει για τον «οδικό χάρτη» για την προσφυγή στην κάλπη, η οποία σίγουρα θα επισπευστεί και δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα και μέσα στον Ιούλιο. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Ν. Ανδρουλάκης αναμένεται να δώσει μια γεύση της στρατηγικής του και να περάσει στην αντεπίθεση κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξής του στην ΕΡΤ.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο