Ο φιλελεύθερος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε σύντομα να αναγκαστεί να συνυπάρξει με έναν πρωθυπουργό από εχθρικό κόμμα για να ηγηθεί της κυβέρνησης της Γαλλίας, πιθανότατα τον Ζορντάν Μπαρντελά της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης.
Το Politico, παρακολουθώντας στενά την προεκλογική διαδικασία στη Γαλλία, εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και τον αντίκτυπό τους στην Ευρώπη.
Οι κεντρώοι του Μακρόν βρίσκονται σε πορεία βαριάς ήττας στις βουλευτικές εκλογές των δύο γύρων της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος θα πρέπει πιθανότατα να στραφεί στην αντιπολίτευση για να σχηματίσει κυβέρνηση υπό την προεδρία του – ένας δύσκολος γάμος που οι Γάλλοι αποκαλούν «συγκατοίκηση». Η θητεία του Μακρόν διαρκεί μέχρι το 2027 και θα χρειαζόταν μια τεράστια κρίση για να παραιτηθεί πρόωρα, πράγμα που ο ίδιος έχει αποκλείσει.
Η συγκατοίκηση δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο, καθώς η Γαλλία την έχει ζήσει τρεις φορές στη σύγχρονη ιστορία της. Οι συντηρητικοί πρωθυπουργοί Ζακ Σιράκ και Εντουάρ Μπαλαντούρ συνεργάστηκαν με τον σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, ενώ ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν συμβίωσε με τον Σιράκ ως πρόεδρος από το 1997 έως το 2002.
Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα προηγούμενα πολιτικά ζευγάρια ανήκαν σε αυτό που αποκαλείται πολιτικό mainstream, γεγονός που ευνοούσε τη συνεργασία. Τώρα, ένας πρωθυπουργός προερχόμενος από τα πολιτικά άκρα θα έσπρωχνε τη Γαλλία σε αχαρτογράφητα νερά, σημειώνει το Politico.