Αποδείξεις: Έρχεται νέος ηλεκτρονικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ-Πώς θα λειτουργεί

Πολύ σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει ο νέος ηλεκτρονικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσδόων (ΑΑΔΕ) , που θα χτυπάει κόκκινο κάθε φορά που μια επιχείρηση δεν θα διαβιβάζει μέσα σε 24 ώρες στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των αποδείξεων που εκδίδει στις συναλλαγές της. Μόλις θα χτυπάει ο συναγερμός, οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ θα αρχίσουν να διενεργούν ελέγχους σε δεδομένα που θα αποτυπώνονται σε αποδείξεις λιανικής πώλησης και τιμολόγια της επιχείρησης που έχουν διαβιβαστεί στις πλατφόρμες της ΑΑΔΕ (myDATΑ, e-send).

Αυτό ουσιαστικά θα αφορά τους  ελεύθερους επαγγελματίες, τις  επιχειρήσεις αλλά και  τις πολυεθνικές εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα.

Οι κυρώσεις

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, όσοι υπόχρεοι δεν διαβιβάζουν τα στοιχεία λιανικής πώλησης στην ΑΑΔΕ  θα βρίσκονται αντιμέτωποι με  λουκέτο από 48 ώρες έως και 10 ημέρες. Το ίδιο ισχύει για τη  μη έκδοση αποδείξεων.

Αναλυτικά:, αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης εφόσον διαπιστωθεί ύστερα από έλεγχο μη έκδοση, ανακριβής έκδοση ή μη διαβίβαση στοιχείων:

  • Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 παραστατικών πώλησης ή ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή η αποκρυβείσα αξία επ’ αυτών που εκδόθηκαν, αντίστοιχα, υπερβαίνει τα 500 ευρώ, είτε η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ, πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
  • Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ τουλάχιστον τριών στοιχείων λιανικής πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
  • Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών διαπιστώνεται σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ τουλάχιστον τριών στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

enikonomia.gr

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο