«Πάμε» απαντά σήμερα ο Δούκας στον Χριστοδουλάκη και διευρύνει τις συμμαχίες στο ΠΑΣΟΚ για την κάθοδό του στις κάλπες

Οι διεργασίες στο εσωκομματικό πεδίο με το βλέμμα στην Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής

«Πάμε», λέει ο Χάρης Δούκας και ξεκινά επί της ουσίας την προεκλογική εκστρατεία για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

«Χάρη πάμε;», ήταν η ερώτηση που ήρθε από τον Μανώλη Χριστοδουλάκη και στη οποία ο Δήμαρχος Αθηναίων απαντά θετικά, ζητώντας από διάφορες και διαφορετικές δυνάμεις της παράταξης να συνενωθούν στον κοινό στόχο για την κατάκτηση της ενδοπαραταξιακής νίκης στις εσωκομματικές κάλπες το φετινό φθινόπωρο. Ο κ. Δούκας θα δώσει δημοσίως την απάντηση στον κ. Χριστοδουλάκη προγραμματίζοντας σχετική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα σήμερα το πρωί. Το πολιτικό πλαίσιο όμως της υποψηφιότητάς του θα το περιγράψει την Κυριακή κατά τη συνεδρίαση της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δεσμευτεί ότι θα παρουσιάσει μια ενωτική πρόταση με σαφές χρονοδιάγραμμα για την «αλλαγή σελίδας» στο ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής.

Ο κ. Δούκας έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει σε κάθε περίπτωση το έργο του στο Δήμο Αθηναίων κι ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις αποφάσεις του, που σχετίζονται με τις εξελίξεις στο κόμμα. Έχει κάνει και συνεχίζει κύκλο επαφών με βουλευτές και στελέχη, αποκτά κάθε μέρα που περνά περισσότερους υποστηρικτές στο εγχείρημα, ενώ έχει ήδη καταθέσει μια εν πολλοίς ενωτική πρόταση για κάλπες στο ΠΑΣΟΚ στις 3 και 10 Νοεμβρίου, με επιστολή του στον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Ανδρέα Σπυρόπουλο (ο οποίος ετοιμάζεται να μιλήσει για το εκλογικό αποτέλεσμα και το ρόλο του εφεξής κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής) και στον εκπρόσωπο Τύπου, Θανάση Γλαβίνα ο οποίος διατυπώνει κάθε φορά τις θέσεις της ηγεσίας.

Η πρόταση Δούκα επιβεβαιώνει καταρχάς την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία και δίνει στην πραγματικότητα τη δυνατότητα στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να εξετάσουν εκ των προτέρων το σενάριο που έτσι κι αλλιώς κερδίζει έδαφος στο εσωκομματικό πεδίο και παραπέμπει ευθέως στην επιτάχυνση των διαδικασιών. Η πρόταση κουμπώνει με την εισήγηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για κάλπες μέχρι το τέλος του χρόνου, που ως γνωστόν προσπάθησε να αναχαιτίσει αρχικά η Χαριλάου Τρικούπη με την επίκληση του καταστατικού. Η εξέλιξη των πραγμάτων μετά και τη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δείχνει πάντως ότι η πρόβλεψη του καταστατικού για εκλογές το φθινόπωρο του 2025 δεν μπορεί να σταθεί στο δημόσιο διάλογο- ούτε και να υιοθετηθεί τελικά ως λύση από το Νίκο Ανδρουλάκη. Τι πρότεινε συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Αθηναίων ο οποίος θα ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του στη συνεδρίαση της Κυριακής; Πρώτον να οργανωθεί σε ενωτικό κλίμα η ιδρυτική επέτειος των 50 χρόνων του ΠΑΣΟΚ στις 3 του Σεπτέμβρη, δεύτερον να προγραμματιστεί Προγραμματική Συνδιάσκεψη για τις αρχές του Οκτωβρίου, όπου υποψήφιοι αρχηγοί και στελέχη να περιγράψουν το σχέδιο της επόμενης μέρας και τρίτον να στηθούν οι κάλπες για την εκλογή ηγεσίας σε δύο γύρους, στις 3 και 10 Νοεμβρίου.

«Στόχος όλων μας είναι να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε την επανεκκίνηση που χρειαζόμαστε, ώστε να γίνει το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής η μεγάλη δύναμη που θα οδηγήσει στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Αυτό προϋποθέτει δημιουργική συζήτηση, χωρίς εντάσεις και πολώσεις», εξηγεί μέσω της επιστολής του ο Χάρης Δούκας τονίζοντας ότι και στην Κεντρική Επιτροπή πρέπει να ακουστούν, «χωρίς αποκλεισμούς», όλες οι φωνές του κόμματος. Η οργάνωση των εκλογών πρέπει, σύμφωνα με την πρόταση Δούκα, να ακολουθεί το μοντέλο του 2017 και του 2021 για την εκλογή ηγεσίας. Το κυριότερο σημείο της πρότασης αφορά βέβαια στην ανάγκη να αναπτυχθεί αναλυτική πολιτική συζήτηση για την αναγκαία επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σε χρόνο που δεν επιτρέπει μακροχρόνιες εσωστρεφείς διαδικασίες. «Ελπίζω ότι θα σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και της ευθύνης μας απέναντι στους πολίτες και την χώρα», ήταν η καταληκτική φράση του κ. Δούκα που προκάλεσε την άμεση αντίδραση όχι όμως και την άρνηση της Χαριλάου Τρικούπη να πάρει θέση όσον αφορά στην ουσία της πρότασης. Ακολούθησε «ανταλλαγή πυρών» για το εάν ο μαραθώνιος στην Αττική το Νοέμβριο μπορεί να δυσκολέψει τη διαδικασία, ωστόσο πολλά στελέχη αρνήθηκαν να μπουν στη σχετική συζήτηση, λέγοντας μεταξύ τους ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο «Βενιαμίν» της «πράσινης» κοινοβουλευτικής ομάδας που έχει ωστόσο δίκτυα επαφών με στελέχη και μέλη ανά την Ελλάδα, πήρε χθες την απόφαση να συμπορευτεί με την προοπτική που έχει αρχίσει να περιγράφει ο Χάρης Δούκας. Αποφάσισε να μην διεκδικήσει ο ίδιος την ηγεσία, παρότι που βρέθηκε ένα βήμα πριν και να παραμερίσει «την πολυτέλεια των προσωπικών εγωισμών». «Δεν έχουμε το περιθώριο να αναλωνόμαστε σε ατέρμονες και αυτοαναφορικές διεργασίες την ώρα που η κοινωνία αποζητά διέξοδο έκφρασης. Και την ζητά τώρα. Την ζητά από εμάς, αλλά δεν θα μας περιμένει», υποστήριξε ο κ. Χριστοδουλάκης επικαλούμενος τον ιστορικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ: «Οφείλει με όρους αυτοπεποίθησης και εξωστρέφειας να κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας και της δημιουργίας, δυνάμεις ασυμβίβαστα προοδευτικές, σφυρηλατημένες με το βάρος του αξιακού φορτίου της δημοκρατικής παράταξης. Οφείλει να εμπνεύσει την νέα γενιά της πατρίδας μας, και κυρίως, να βάλει τον πήχη ψηλά. Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από αυτό που αξίζει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Ζητάμε περισσότερα και τα διεκδικούμε». Για τον κ. Χριστοδουλάκη η απόφασή του είχε ως βάση την υπέρβαση και τολμηρές επιλογές που «ενώνουν δυνάμεις, αντί να διχάζουν». Η φράση με την οποία έκλεισε τις σκέψεις του παρέπεμψε σε μια «γενναία, τολμηρή Αλλαγή» και στο ερώτημα προς τον Δήμαρχο Αθηναίων και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για το εάν θα ηγηθεί της προσπάθειας.

Την ίδια ώρα ο Παύλος Γερουλάνος ετοιμάζεται να κατέβει, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης από τις Βρυξέλλες επιχειρεί να τονώσει το αρχηγικό προφίλ με αφορμή τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στην Προσύνοδο του ΕΣΚ, όπου θα κάνει πρώτη εμφάνιση και ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης. Από τις Βρυξέλλες προς την Αθήνα λέγεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα καταλήξει στο περίγραμμα της ομιλίας του προς την Κεντρική Επιτροπή την Κυριακή. Το επιτελείο του κρατά κλειστά τα χαρτιά σχετικά με το περιεχόμενο της ομιλίας του, όμως αρκετά έμπειρα στελέχη εκτιμούν ότι ο κ. Ανδρουλάκης δύσκολα θα επιλέξει να «γαντζωθεί» στο καταστατικό- υπό την έννοια της της «τυφλής» τήρησης για εκλογές από τη βάση το φθινόπωρο του 2025. Μήπως όμως θέλει να ροκανίσει χρόνο αξιοποιώντας καταρχάς την πρόταση Δούκα για την οργάνωση Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης τον προσεχή Οκτώβρη; Είναι ένα ερώτημα που σύμφωνα με κάποια στελέχη απαντάται και με το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου προς τις κάλπες, ειδικά από όσους στην Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι υπάρχουν τα σχετικά υγιή περιθώρια.

Το σίγουρο είναι ότι δεν έχει ακόμη κλείσει ο Οδικός Χάρτης με τα πρόσωπα που θα «πρωταγωνιστήσουν» και με τις κρίσιμες ημερομηνίες. Κάποιοι επιμένουν ότι σκέφτονται το ενδεχόμενο να κατέβουν στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου και άλλα στελέχη, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Κατρίνης, ο Παύλος Χρηστίδης και πρόσωπα που δεν έχουν μπει ακόμη στο «κάδρο».

Οι έντονες διαβουλεύσεις που συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον στα «πράσινα» γραφεία και «πηγαδάκια» αφορούν και στο ενδεχόμενο παραίτησης του νυν Γραμματέα και στην εκλογή αντικαταστάτη του Ανδρέα Σπυρόπουλου. Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι η απόφαση που αφορά στις προθέσεις του κ. Ανδρουλάκη θα ληφθεί μετά από την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και θα εξαρτηθεί από το σκανάρισμα του κλίματος που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο μετεκλογικό ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο