Γιατί είναι επικίνδυνο να πίνουμε νερό από πλαστικό μπουκάλι

Καμία προηγούμενη μελέτη δεν είχε αξιολογήσει άμεσα εάν η χημική ένωση που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών και διαφόρων ρητινών, αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη.

Μια νέα μελέτη, που έχει προκαλέσει αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα, ανακάλυψε πως υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν ένα βασικό χημικό συστατικό των πλαστικών μπουκαλιών με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes, διαπίστωσε ότι η χημική ουσία BPA (Bisphenol A, δισφαινόλη Α) που χρησιμοποιείται για την κατασκευή συσκευασιών τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων πλαστικών μπουκαλιών νερού, μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη που ρυθμίζει τον μεταβολισμό του σακχάρου στο σώμα.

Σημειώνεται πως καμία προηγούμενη μελέτη δεν είχε αξιολογήσει άμεσα εάν η χημική ένωση που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών και διαφόρων ρητινών, αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη.

Τα ευρήματα, που θα παρουσιαστούν σε επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη, καλούν την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) να επανεξετάσει τα ασφαλή όρια για την έκθεση στην ουσία BPA σε μπουκάλια και δοχεία τροφίμων.

Άλλες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι η χημική ουσία BPA θα μπορούσε να διαταράξει τις ανθρώπινες ορμόνες, να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι, στο αναπαραγωγικό σύστημα, τον θυρεοειδή αδένα ενώ έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου.

Παλιότερη έρευνα είχε δείξει ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα της ουσίας στα ούρα τους, είναι πιθανότερο να έχουν πρόβλημα με την καρδιά τους σε σχέση με όσους έχουν χαμηλά επίπεδα βισφενόλης Α στον οργανισμό τους.

Η μελέτη της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Έξετερ στην Αγγλία, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PloS ONE, είχε αναλύσει δεδομένα από περίπου 1.500 ενηλίκους και επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ ΒΡΑ και καρδιακών προβλημάτων, αλλά όχι μεταξύ ΒΡΑ και διαβήτη.

Οι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι για την υγεία από την ουσία BPA προκύπτουν λόγω της ικανότητάς της να μιμείται τη δράση των οιστρογόνων, γεγονός που μπορεί να διαταράξει το ενδοκρινικό σύστημα.

Η BPA μπορεί να επηρεάσει την ορμονική ισορροπία, καθώς μιμείται τη δράση των φυσικών οιστρογόνων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της ανάπτυξης και της αναπαραγωγής.

Επίσης, η έκθεση σε BPA έχει συνδεθεί με προβλήματα γονιμότητας, ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εμβρύου, και άλλα αναπαραγωγικά ζητήματα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ακόμη ότι η έκθεση σε BPA μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη.

Για να μειώσετε την έκθεση σε BPA:

  • Χρησιμοποιείτε γυάλινα, ανοξείδωτα ή BPA-free πλαστικά δοχεία για τρόφιμα και ποτά
  • Αποφεύγετε τη χρήση πλαστικών προϊόντων με την ένδειξη “PC” (πολυκαρβονικό πλαστικό) ή τον αριθμό ανακύκλωσης “7”
  • Μην ζεσταίνετε πλαστικά δοχεία στον φούρνο μικροκυμάτων
  • Προτιμάτε φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα αντί για φαγητά σε κονσέρβα

Πηγή: thetoc.gr

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο