Σοβαρότατες ελλείψεις και κτιριακές ανάγκες για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Ειδικό Νηπιαγωγείο Θήβας, ως και το 8° Νηπιαγωγείο Θήβας

Σοβαρότατες ελλείψεις και κτιριακές ανάγκες για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Ειδικό Νηπιαγωγείο Θήβας, ως και το 8° Νηπιαγωγείο Θήβας»

Ο Βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και Τομεάρχης  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Μουλκιώτης, με συνυπογράφοντα τον Τομεάρχη Παιδείας Στέφανο Παραστατίδη, κατέθεσαν  Ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφορικά με τις σοβαρότατες κτιριακές ανάγκες του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θήβας και του Ειδικού Νηπιαγωγείου Θήβας.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Θήβας ως και το 8° Νηπιαγωγείο Θήβας, βρίσκονται σε ενιαίο συγκρότημα, που χρονολογείται από το 1979 αποτελούμενα από το παλιό κτίριο, όπου στεγαζόταν το διθέσιο 8° Δημοτικό σχολείο Θήβας, με μια προσθήκη αίθουσας 60 τ.μ. περίπου και ένα λυόμενο κτίσμα δυο μικρών αιθουσών, που βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα του οικοπέδου. Επιπλέον, στο ίδιο οικόπεδο χτίστηκε και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Θήβας. Όλα μαζί, σε πολύ περιορισμένους χώρους.

Όσον αφορά στις ελλείψεις και τα προβλήματα της σχολικής δομής των ειδικών σχολείων,  ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

o          Δεν υπάρχουν ράμπες στον αύλειο χώρο, καθιστώντας δύσκολη και κυρίως επικίνδυνη την μετακίνηση των μαθητών.

o        Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (σεισμού, πυρκαγιάς κλπ) δεν υπάρχει ασφαλής διέξοδος, εξαιτίας της διαρρύθμισης του κτιρίου.

o          Οι τουαλέτες, που αποτελούν χώρους υγιεινής, είναι συνολικά τρεις   για 44 μαθητές και μόνο μία για τους εκπαιδευτικούς.

o       Δεν υπάρχει χώρος για το βοηθητικό προσωπικό, το οποίο υποστηρίζει τους μαθητές οι οποίοι  δεν αυτοεξυπηρετούνται. 

o         Υφίσταται έλλειψη κατάλληλης υποδομής και εξοπλισμού για την φροντίδα μαθητών με τετραπληγία.

o     Η ύπαρξη λεβητοστασίου δίπλα στις τουαλέτες, πέραν του ότι είναι πολύ επικίνδυνο για τους μαθητές, δυσκολεύει και την πρόσβασή τους σε αυτές.

o         Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση είναι προβληματική, καθώς δεν εξυπηρετεί μόνο το παλαιό κτίριο, ένα λυόμενο κτίριο, μία μεγάλη αίθουσα που κατασκευάστηκε στην πορεία, αλλά και το νεόδμητο Ειδικό Νηπιαγωγείο Θήβας.

o          Ο αύλειος χώρος, χρειάζεται εκ νέου διαμόρφωση για να κυκλοφορούν και να παίζουν με ασφάλεια τα παιδιά του Ειδικού δημοτικού σχολείου αλλά και του Ειδικού νηπιαγωγείου και του 8ου Νηπιαγωγείου.

o          Η σχολική μονάδα δεν διαθέτει σχέδιο πυροπροστασίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, επειδη πρόκειται για ειδικά σχολεία και νηπιαγωγείο,  οι βουλευτές ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό:

1.     Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να επιλυθούν τα παραπάνω προβλήματα;

2.     Υπάρχει η πολιτική βούληση για δημιουργία και λειτουργία νέου, κατάλληλου και σύγχρονου κτιρίου για Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Ειδικό Νηπιαγωγείο Θήβας ως και το 8° Νηπιαγωγείο;                                                                                    Εάν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα;

3. Ποιος ο σχεδιασμός και προγραμματισμός, ως μεταβατικό στάδιο, μέχρι την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων σχολείου, μετεγκατάστασης του Ειδικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου Θήβας, που να πληροί όλες τις βασικές αναγκαίες και απαιτούμενες προδιαγραφές;

4.    Σε περίπτωση μη ύπαρξης σχεδιασμού δράσης για το σχολείο, ως μεταβατικό στάδιο, δεδομένων των συγκεκριμένων προβλημάτων, ποιός αναλαμβάνει και υπέχει την ευθύνη για την υγεία και ασφάλεια των μαθητών και των διδασκόντων στα Ειδικό Δημοτικό Σχολείο,  Ειδικό Νηπιαγωγείο Θήβας και  8° Νηπιαγωγείο Θήβας; 

Από το Γραφείο Τύπου

Σχετικά