Το Γαλαξίδι από ψηλά: Μια ατμοσφαιρική βόλτα στη μικρή θαλασσινή πολιτεία

Στις νότιες ακτές της Στερεάς Ελλάδας και ύστερα από μια όμορφη διαδρομή ανάμεσα από τους ορεινούς όγκους της Φωκίδας, ξεπροβάλλει το Γαλαξίδι ( ή Γαλαξείδι).

Αρχοντικό, γραφικό, ιστορικό σύμβολο της ναυτοσύνης, μας αποκαλύπτεται στον μυχό ενός βραχώδους κολπίσκου με θέα σε βραχονησίδες και φάρους.

Τα δύο του φυσικά λιμάνια, η Αγορά και ο Χηρόλακας, – που χωρίζονται μεταξύ τους από τον Κάβο – αποτέλεσαν για πολλά χρόνια ορμητήριο ψυχωμένων ναυτικών, που όργωναν με τα περίφημα γαλαξιδιώτικα σκαριά ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Τρανταχτή απόδειξη της σπουδαίας ναυτικής ιστορίας του τόπου αποτελούν το Ναυτικό – Ιστορικό Μουσείο καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο. Το Γαλαξίδι έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός αφού τον διακρίνει η σπάνια αρχιτεκτονική των καπετανόσπιτων.

Συνδυάζει την πλούσια και μακρά ιστορία με την φυσική ομορφιά του τοπίου, τα γραφικά σοκάκια, τα αξιόλογα μνημεία και τα πανέμορφα αρχοντικά με τις κεραμοσκεπές. Το Γαλαξίδι θα σας ανταμείψει, αν βρεθείτε εκεί κατά την περίοδο των Αποκριών. Ατελείωτο γλέντι, χορός, τραγούδι αλλά και παραδοσιακά έθιμα συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό με ανεπανάληπτες στιγμές χαράς και κεφιού. Eίναι ονομαστό για τα “αλευρομουτζουρώματα” που διαδραματίζονται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα στον παραλιακό δρόμο του οικισμού.

Η αρχοντική κωμόπολη του Γαλαξιδίου διαθέτει πολύ καλές τουριστικές υποδομές με πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για μια άνετη και ευχάριστη διαμονή υψηλών προδιαγραφών καθώς και πολλές ψαροταβέρνες και εστιατόρια που θα ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις σας. Ιδανικό προορισμό καθιστούν το Γαλαξίδι οι οργανωμένες αμμουδιές που προσφέρονται για κολύμπι και θαλάσσια σπορ. Συνδυάζει την χαλάρωση και την ηρεμία ενώ συγχρόνως σας χαρίζει μοναδικές στιγμές διασκέδασης.

Κείμενο,βίντεο από blackdim

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο