Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε φακές

Οι φακές, ένα από τα πιο ισχυρά όσπρια, καλλιεργούνται και καταναλώνονται από την ανθρωπότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αποτελούν βασικό διατροφικό στοιχείο σε πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή σας προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Από την αρχαιότητα, οι φακές αποτελούν βασικό διατροφικό στοιχείο σε πολλούς πολιτισμούς. Ως ένα από τα πιο ισχυρά όσπρια, προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.

Η καλλιέργεια και η κατανάλωση της φακής χρονολογείται από το 13.000 π.Χ., σύμφωνα με τη σεφ και πιστοποιημένη διατροφολόγο Serena Poon. Οι φακές αποτελούν βασικό στοιχείο σε αφρικανικούς, ινδικούς και πολλούς ευρωπαϊκούς πολιτισμούς.

Οι φακές είναι διαθέσιμες σε διάφορα χρώματα (καφέ, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο). Προσφέρουν ποικιλία γεύσεων και υφών για κάθε γούστο.

Η ενσωμάτωση τους στην καθημερινή σας διατροφή αποτελεί εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για να θωρακίσετε την υγεία σας. Όμως, τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σας, όταν καταναλώνετε φακές σε τακτική βάση;

Ποιοι άνθρωποι δεν πρέπει να τρώνε φακές

Τι συμβαίνει στο σώμα σας αν καταναλώνετε τακτικά φακές

Βελτίωση της υγείας του εντέρου
Προστασία του σώματος από τον διαβήτη
Προσθήκη μιας πηγής πρωτεΐνης και φυτικών ινών στη διατροφή σας
Βελτίωση του πεπτικού συστήματος
Κατανάλωση του σωστού τύπου φυτικής πρωτεΐνης
Μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα δυσπεψίας

Βελτιώστε την υγεία του εντέρου σας με φακές

Γνωρίζατε ότι η υγεία του εντέρου σας επηρεάζει άμεσα την ψυχική και σωματική σας ευεξία; Επειδή οι φακές είναι πλούσιες σε ανθεκτικά άμυλα και φυτικές ίνες, συμβάλλουν στη βελτίωση του μικροβιώματος του εντέρου μας, λέει η Dr. Uma Naidoo, MD , διατροφολόγος, εκπαιδευμένη στο Χάρβαρντ, επαγγελματίας σεφ, ειδικός στη διατροφή και συγγραφέας.

«Το μικροβίωμα του εντέρου επικοινωνεί με τον εγκέφαλο, καθιστώντας αυτή τη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου πιο σημαντική για την καθημερινή μας υγεία», επισημαίνει η ειδικός. «Η κατανάλωση τροφών όπως οι φακές τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια που υποστηρίζουν τη συνολική μας υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής ευεξίας, της υγείας των ορμονών και του ανοσοποιητικού».
Προστατέψτε τον οργανισμό σας από τον διαβήτη με φακές

Η πρόληψη και η διαχείριση του διαβήτη αποτελούν σημαντικό μέλημα για πολλούς. Σύμφωνα με την Dr. Naidoo, η ενσωμάτωση φυτρωμένων φακών στην διατροφή σας μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό «όπλο» κατά της νόσου.

Όπως εξηγεί η ειδικός, μελέτες έχουν δείξει ότι οι φακές μπορεί να βελτιώσουν το μεταβολισμό της γλυκόζης στο αίμα, των λιπιδίων και των λιποπρωτεϊνών σε άτομα με διαβήτη και υγιή άτομα.
Προσθέστε μια πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών στη διατροφή σας

Η εύρεση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά αποτελεί βασική πρόκληση για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Οι λάτρεις της φακής, έχουν έναν λόγο παραπάνω να χαίρονται!

Όπως εξηγεί ο Keith-Thomas Ayoob, EdD, RD, FAND, τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, αλλά δεν έχουν σχεδόν καθόλου λίπος. Ο Ayoob σημειώνει επίσης ότι οι φακές είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β, με υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος και σιδήρου. Επίσης, σημειώνει ότι μόνο ένα φλιτζάνι φακές προσφέρει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης και 15 γραμμάρια φυτικών ινών.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη βιταμίνη Β

«Είναι τόσα γραμμάρια πρωτεΐνης όσα σε τρία αυγά ενώ έχουν περισσότερες φυτικές ίνες από όσες τρώει ο μέσος άνθρωπος σε μια ολόκληρη μέρα», προσθέτει ο ειδικός για τις φακές.
Βελτίωση του πεπτικού συστήματος

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες, οι φακές προάγουν ένα λειτουργικό πεπτικό σύστημα, σύμφωνα με την Serena Poon. Έτσι οι φακές μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικό ελιξίριο για ένα υγιές και λειτουργικό πεπτικό σύστημα.

«Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγεία του εντέρου, να μειώσετε τη χοληστερόλη, να ελέγξετε το σάκχαρο στο αίμα, να χάσετε βάρος και να αποτρέψετε τις ασθένειες», λέει η ειδικός.

Το μυστικό για ένα υγιές έντερο: Οι 7 τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας
Κατανάλωση του σωστού τύπου φυτικής πρωτεΐνης

Η εύρεση νόστιμων και θρεπτικών φυτικών πρωτεϊνών μπορεί να αποτελεί πρόκληση. Πολλά υποκατάστατα κρέατος περιέχουν τεχνητά συστατικά, ενώ άλλα υστερούν σε γεύση ή υφή.

Το εξαιρετικό με τις φακές είναι ότι παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεστε, αλλά παραμένουν εύκολες στην παρασκευή τους και στην ενσωμάτωσή τους σε διάφορα πιάτα.

Οι φακές αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν νόστιμες, θρεπτικές και φυσικές φυτικές πρωτεΐνες. Η ευελιξία και η υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά τις καθιστούν απαραίτητο συστατικό για χορτοφαγικές και vegan δίαιτες.
Μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα δυσπεψίας

Οι φακές, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας. Ωστόσο, έχουν ένα μειονέκτημα που πρέπει να θυμάστε, σύμφωνα με την Celine Beitchman, διευθύντρια διατροφής στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης.

Όπως εξηγεί, εάν είστε κάποιος που αντιμετωπίζει γενικευμένη δυσπεψία -όπως φούσκωμα ή αέρια- ξεκινήστε καταναλώνοντας μικρές ποσότητες.

Ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν φούσκωμα ή αέρια μετά την κατανάλωση φακών. Οπότε, συνιστάται η σταδιακή ενσωμάτωση στη διατροφή, ξεκινώντας με μικρές ποσότητες. Ξεκινήστε με 1 κουταλιά της σούπας φακές και αυξήστε σταδιακά την ποσότητα. Προσθέστε τις σε σαλάτες, ρύζι ή άλλα πιάτα.

9 τροφές που προκαλούν αέρια, φούσκωμα και πρήξιμο στο έντερο

Οι φακές, με τα οφέλη τους για την υγεία και την ευελιξία τους στην κουζίνα, αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να καταναλώνουν μια θρεπτική και χορταστική τροφή. Ακολουθώντας τις παραπάνω απλές συμβουλές, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη τους χωρίς δυσάρεστα συμπτώματα.

Σχετικά