Υπόθεση Μουρτζούκου: Πέντε θάνατοι, πέντε δικογραφίες, καμία απάντηση για το θρίλερ της Αμαλιάδας

Νέα δεδομένα στην υπόθεση θέτει η εντολή του εισαγγελέα Ηλείας για τη διερεύνηση τυχόν τέλεσης ανθρωποκτονίας για τον θάνατο του 15 μηνών Παναγιώτη – Την εκτίμηση ότι η κόρη της «σκότωσε τα παιδιά» έκανε η μητέρα της Ειρήνης – Τα αναπάντητα ερωτήματα

Πέντε βρέφη πεθαίνουν παρουσία της ίδιας γυναίκας: Είναι μάνα και αδελφή των τριών, φίλη των μανάδων των άλλων δύο. Πέντε δικογραφίες σε ισάριθμα αστυνομικά τμήματα δεν καταφέρνουν να εξηγήσουν τον κοινό παρονομαστή των υποθέσεων, κόντρα στη γενική αρχή ότι σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση.

Μόλις σήμερα, η δικαιοσύνη ζήτησε για πρώτη φορά να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ο θάνατος του 15 μηνών Παναγιώτη, τον περασμένο Αύγουστο στην Αμαλιάδα να είναι ανθρωποκτονία: Ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηλείας Διαμαντής Φλωρίδης έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς την Ασφάλεια Ήλιδας προκειμένου να διερευνηθεί το αν προκύπτει το αδίκημα της ανθρωποκτονίας (με οποιοδήποτε είδος δόλου) του βρέφους. Παράλληλα, ζητά,στο πλαίσιο της νέας έρευνας, να λάβουν καταθέσεις τεσσάρων συγκεκριμένων προσώπων, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη ληφθεί, καθώς και να του επισυναφθεί η ιατροδικαστική έκθεση με τα αίτια θανάτου του παιδιού.

Μέχρι τώρα, συγγενείς, γνωστοί και άλλα πρόσωπα από το περιβάλλον της Μουρτζούκου, αλλά και η ίδια, παρελαύνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα δίνοντας ο καθένας τη μαρτυρία του, χωρίς έως αυτή τη στιγμή να έχουν απαντηθεί βασικά ερωτήματα, με πρώτο το γιατί οι υποθέσεις θανάτων των βρεφών δεν έχουν συσχετισθεί, γιατί δεν αποτελούν ενιαία δικογραφία και γιατί είναι σε εξέλιξη δύο, πλέον δικαστικές έρευνες: Μία στην Πάτρα και άλλη μία στην Ηλεία.

Η μητέρα της Ειρήνης Μουρτζούκου, της 24χρονης πρωταγωνίστριας της υπόθεσης που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του (τηλεοπτικού) θρίλερ έφτασε να δηλώσει για το ίδιο της το παιδί ότι πιστεύει ότι η Ειρήνη σκότωσε τα παιδιά.

Υπόνοιες, εικασίες, αιτιάσεις, μαρτυρίες που αντικρούουν η μία την άλλη διατυπώνονται σε τηλεοπτικές εκπομπές, από τη στιγμή που έγινε γνωστός ο θάνατος του πέμπτου βρέφους, του 15 μηνών Παναγιώτη, τον περασμένο Αύγουστο στην Αμαλιάδα. Παραμένει ερώτημα ο ακριβής τόπος και ο χρόνος του θανάτου του βρέφους, αφού η Ειρήνη Μουρτζούκου ισχυρίζεται ότι το παιδί εξέπνευσε στο νοσοκομείο, πράγμα που διαψεύδεται από το νοσηλευτικό ίδρυμα και αναφέρεται ότι μεταφέρθηκε νεκρό.

Η υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου, που δίνει σχεδόν καθημερινό παρών σε τηλεοπτικά παράθυρα, έχει θυμίσει σε πολλούς εκείνη της Ρούλας Πισπιρίγκου ως προς το πώς είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και χωρίς να υπάρχει για την περίπτωση της 24χρονης στοιχείο που να δείχνει εγκληματική ενέργεια: Επί μεγάλο διάστημα εκείνη η πολύκροτη υπόθεση ήταν αντικείμενο των ρεπορτάζ. Την έρευνα είχαν οι αρχές στην Πάτρα και ανατέθηκε στο Ανθρωποκτονιών, μόνο όταν εντοπίστηκε κεταμίνη στη Τζωρτζίνα, ουσία που δεν είχε χορηγηθεί από τους θεράποντες ιατρούς του παιδιού.

Τότε, έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ είχαν μιλήσει για κραυγαλέα λάθη στον χειρισμό της υπόθεσης με κύριο ότι η υπόθεση δεν είχε ανατεθεί στο τμήμα των Ανθρωποκτονιών, πράγμα που θα είχε ως συνέπεια πιο μεθοδική και οργανωμένη έρευνα, λόγω της εμπειρίας των στελεχών της συγκεκριμένης υπηρεσίας στη διερεύνηση δύσκολων υποθέσεων.

Η Ειρήνη Μουρτζούκου δεν κατηγορείται για τίποτα και κανένα στοιχείο δεν δείχνει εγκληματική ενέργεια πίσω από τον θάνατο των πέντε παιδιών (οι πληροφορίες για έκτο παιδί είναι αντικρουόμενες).

Η αστυνομία, πάντως, υποστηρίζει ότι είναι σε επικοινωνία με τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ώστε να παράσχει τη συνδρομή που τυχόν ζητηθεί.

«Από το τοπικό αστυνομικό τμήμα έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για αιφνίδιο θάνατο για όλες τις περιπτώσεις θανάτων που αναφέρονται στα ΜΜΕ. 
Και στις πέντε δικογραφίες περιλαμβάνονται μαρτυρικές καταθέσεις και φυσικά αποτελέσματα ιατροδικαστικής εξέτασης. Οι δικογραφίες έχουν διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα και το μόνο που εκκρεμεί είναι κάποια αποτελέσματα τοξικολογικών εξετάσεων του τελευταίου θανάτου. Σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν υπήρχε υπόνοια εγκληματικής ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ είναι σε επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές σε περίπτωση που χρειαστεί οποιαδήποτε συνδρομή. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί περαιτέρω έρευνα για καμία από τις πέντε περιπτώσεις θανάτου» είχε δηλώσει προ ημερών στο protothema.gr η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου.  Αυτό θα κάνουν τώρα οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ήλιδας.

Το ερώτημα πάντως, που αυτομάτως προκύπτει είναι γιατί οι πέντε δικογραφίες δεν συσχετίζονται και γιατί η υπόθεση δεν ανατίθεται στο πλέον εξειδικευμένο τμήμα της Αστυνομίας για να ερευνήσει και να αποδείξει τι έχει συμβεί. Αλλωστε, ένα νέο κορίτσι, μόλις 24 ετών, πρέπει να απαλλαγεί από τη σκιά που ρίχνουν πάνω της μαρτυρίες, υποψίες και εικασίες. Συμπεριφορές, μάλιστα, γεννούν ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα για την υπόθεση: Γιατί, επί παραδείγματι, φωτογραφίζει κάποιος ένα νεκρό βρέφος;
Όπως έχει γίνει γνωστό, μετά τον θάνατο και του δεύτερου παιδιού της Ειρήνης Μουρτζούκου, έγιναν εξετάσεις γονιδιακού ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχε γενετική προδιάθεση- παράγοντας που οδήγησε στους δύο θανάτους. Ο έλεγχος βγήκε αρνητικός. Εως τώρα, αυτό που έχει γίνει επίσης γνωστό είναι οι αιτίες που οδήγησαν στον θάνατο το κάθε ένα από τα πέντε παιδιά.

Ειδικότερα:

-Στις 6 Φεβρουαρίου 2014 στο Άργος πεθαίνει η ενάμιση έτους αδελφή της Ειρήνης. Η αιτία θανάτου είναι λοίμωξη του αναπνευστικού και διάμεση πνευμονίτιδα.

-Στις 4 Φεβρουαρίου 2021, στην Αχαΐα, η Ειρήνη προσέχει το 6 μηνών βρέφος φίλης της καθώς η μητέρα του μωρού, η Κατερίνα έχει φύγει. Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε διάμεση πνευμονίτιδα και το μωρό είχε και επιληπτικά επεισόδια.

-Στις 19 Ιουνίου 2022, στην Αχαΐα, η Ειρήνη προσέχει το βρέφος της 19 ημερών στο σπίτι. Το μωρό πεθαίνει. Η ιατροδικαστική έρευνα καταλήγει ότι αιτία θανάτου ήταν διάμεση πνευμονίτιδα και ο γονιδιακός έλεγχος βγαίνει καθαρός.


-Στις 17 Οκτωβρίου 2023 στο  Παίδων «Αγία Σοφία», πεθαίνει για 2 μηνών κοριτσάκι της. Αιτία θανάτου νοσοκομείου: καρδιακή ανακοπή. Ο ιατροδικαστής βρίσκει: επιληπτικές κρίσεις, ισχυρή φαρμακευτική αγωγή, ο θάνατος αποδίδεται στις επιληπτικές κρίσεις. Συστάθηκε περαιτέρω γονιδιακός έλεγχος. 

 -Στις 5 Αυγούστου 2024, στην Αμαλιάδα, η Ειρήνη βρίσκεται στον χώρο του σπιτιού όταν ο 15 μηνών Παναγιώτης και γιος της φίλης της Καλλιόπης παρουσιάζει σύμφωνα με περιγραφές της Ειρήνης και της μητέρας του παιδιού περίεργη εικόνα.Η Ειρήνη και η μητέρα του βρέφους λένε ότι το παιδί πέθανε στο νοσοκομείο. Ενώ, οι γιατροί από την άλλη τονίζουν ότι παρέλαβαν το μωρό νεκρό.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν πέρα από την αιτία θανάτου κάθε βρέφους διερευνήθηκε και διαπιστώθηκε ποιος ήταν ο μηχανισμός που οδήγησε σε κάθε έναν θάνατο, αν έγιναν εξειδικευμένες ιστολογικές/ τοξικολογικές εξετάσεις.

Για την υπόθεση έχει δοθεί εντολή για τη διενέργεια έρευνας από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να εξεταστούν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους φακέλους θανάτων των παιδιών, ενώ είναι πιθανό να ληφθούν και καταθέσεις από πρόσωπα που γνώριζαν τα παιδιά και τους γονείς τους. Μόλις πριν από δύο μέρες, διατάχθηκε μία δεύτερη προκαταρκτική έρευνα από την εισαγγελία στην Ηλεία με αφορμή το γεγονός ότι η Ειρήνη Μουρτζούκου προσκόμισε στις αστυνομικές αρχές ένα πανάκι του δεκαπέντε μηνών Παναγιώτη, με τον ισχυρισμό ότι έκανε εμετό σ’ αυτό, ενώ διακομιζόταν εν ζωή στο νοσοκομείο. Με απλά λόγια: Πέντε δικογραφίες, δύο εισαγγελικές έρευνες, για μια υπόθεση που φαίνεται ότι είναι μία.

Σχετικά