Δεύτερος ο Παναγιώτης Καραΐσκος, τρίτος ο Γιώργος Μενής – Πρώτη στις γυναίκες η Σταματία Νούλα – Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης είναι ο μεγάλος νικητής του 41ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, με χρόνο 2:18:56.
Στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής έκανε τη μεγάλη ανατροπή, περνώντας τον Καραΐσκο και κόβοντας πρώτος την κορδέλα του τερματισμού στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης είναι αθλητής του ΓΑΣ Ιλισός, ενώ επέστρεψε στην πρώτη θέση μετά από 2 χρόνια.
Δεύτερος στο νήμα τερμάτισε ο Παναγιώτης Καραΐσκος, με χρόνο 2:19.50.
Τρίτος στην ατομική μαραθώνια διαδρομή τερμάτισε ο Γιώργος Μενής με χρόνο 2:21:40.
Την 4η θέση κατέλαβε ο Κωνσταντίνος Σταμούλης (2:22:49), ενώ 5ος ήταν ο Ολλανδός Φρικ Βαν ντε Βερντ (2:24:49).
Πρώτη και με ρεκόρ η Σταματία Νούλα
Η αθλήτρια του Ηρακλή Θεσσαλονίκης έκανε την καλύτερη κούρσα της καριέρας της και τερμάτισε πρώτη μεταξύ των γυναικών που συμμετείχαν στον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, καλύπτοντας τη διαδρομή σε 2:40.19. Πέρυσι είχε έρθει δεύτερη.
Η δρομέας του “Γηραιού” εξαπέλυσε την επίθεσή της περίπου στο 28ο χιλιόμετρο, προσπέρασε την Γκλόρια Πριβιλέτζιο και κέρδισε για πρώτη φορά τον Αυθεντικό Μαραθώνιο με ρεκόρ πανελληνίου πρωταθλήματος, 2:40.20 (παλαιό της Τίνα Κεφάλα με 2:40.36).
Πάνω από 70.000 δρομείς
Επισημαίνεται ότι πάνω από 70.000 δρομείς, τρέχουν σε blocks στην ιστορική διαδρομή των 42,195 χιλιομέτρων, σε χρονικό διάστημα 8 ωρών.
Όλοι οι τερματισμοί θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 17:42′ στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.
Η κατανομή των δρομέων σε blocks γίνεται σύμφωνα με τις επιδόσεις που πέτυχαν κατά την τελευταία τριετία (2022-2024)
Χ. Δούκας: Η Αθήνα να είναι κέντρο αθλητισμού και όχι μόνο τουρισμού
«Πολλά τα παγκόσμια αθλητικά γεγονότα που γίνονται και θα γίνουν στην Αθήνα, που θέλω να είναι κέντρο αθλητισμού και όχι μόνο τουριστικού προορισμού», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο οποίος χαρακτήρισε τον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο ενα εξαιρετικό γεγονός που προσέλκυσε 73.000 δρομείς από 152 χώρες, εκφράζοντας την ευχή του χρόνου να ειναι ακόμη περισσότεροι.
«Πρέπει να διαφυλάξουμε το μήνυμα του Μαραθώνιου», λέει ο δήμαρχος Μαραθώνος Στ. Τσίρκας
Για 41η χρονιά δρομείς από όλο τον κόσμο θα μπουν στη γραμμή εκκίνησης για να τρέξουν την αυθεντική διαδρομή του Μαραθώνιου δρόμου. Κι αυτή ακριβώς η αυθεντικότητα είναι που κατατάσσει τον συγκεκριμένο αγώνα σ’ ένα από τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα με παγκόσμια απήχηση. Τα 42.195 μέτρα απόστασης από τον Τύμβο του Μαραθώνα μέχρι το Καλλιμάρμαρο, βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή κορυφαίων μαραθωνοδρόμων, αλλά και πλήθους κόσμου.
Αναπόφευκτα στο επίκεντρο βρίσκεται και η πόλη που έδωσε το όνομα στον Μαραθώνιο δρόμο, αλλά και ο ίδιος ο δήμος, που έχει στην επικράτειά του και το μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα, σχεδόν 16 χλμ. Για τα οφέλη, αλλά και τα σχέδια του δήμου Μαραθώνα, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Στέργιος Τσίρκας.
«Μπορεί τα οικονομικά οφέλη να μην είναι μεγάλα για την τοπική κοινωνία και τον δήμο, καθώς οι αθλητές δεν μένουν στην πόλη μας, αλλά στην Αθήνα. Δεν κινούνται εδώ αυτές τις ημέρες, ώστε να κερδίσει η τοπική οικονομία, αλλά έρχονται μόνο για την εκκίνηση, ωστόσο σαφώς και αποτελεί για εμάς ένα σημαντικό γεγονός, που προβάλλει τον Μαραθώνα διεθνώς και μας κάνει υπερήφανους», λέει αρχικά και προσθέτει: «Έχει σημαντικό συμβολικό αποτύπωμα και αποτελεί ένα γερό brand name για την πόλη. Μπορεί να γίνονται παντού σε όλο τον κόσμο Μαραθώνιοι, ωστόσο εδώ βρίσκεται η γενέτειρα του αγώνα, αποτελεί τιμή και μας κάνει υπεύθυνους απέναντι σε όσους έρχονται για να λάβουν μέρος».
Αμέσως μετά ο κ. Τσίρκας τονίζει: «Όμως αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι να μην χαθεί το μήνυμα του Μαραθώνιου δρόμου. Γιατί με το πέρασμα των χρόνων πάει να περάσει διεθνώς ως ένα δρομικό αγώνισμα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο Μαραθώνιος κουβαλάει όλη αυτή την ιστορία. Δεν προϋπήρξε το αγώνισμα και μετά συνέβη το ιστορικό γεγονός, αλλά έγινε ένα ιστορικό γεγονός και από αυτό προέκυψε το συγκεκριμένο δρομικό αγώνισμα, που εντάχθηκε από την πρώτη στιγμή και στο πρόγραμμα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Και έχει ακόμη κι ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης, από τις πορείες του Λαμπράκη κι αυτό το μήνυμα δεν πρέπει ούτε να ξεχαστεί ούτε να παραμεριστεί. Η προσπάθειά μας είναι να διαφυλάξουμε αυτό το μήνυμα, να μην ξεχαστεί».
Ο δήμαρχος Μαραθώνα έχει προτάξει κι έναν διπλό στόχο, τον οποίο μάλιστα μετά από εισήγησή του και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον έχει θέσει ως αίτημα στον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου Σεμπάστιαν Κόε, αλλά και στη ΔΟΕ. Λέει γι’ αυτό: «Κατ’ αρχήν, έχουμε ζητήσει να διεξάγεται κάθε φορά μόνιμα εδώ στην αυθεντική διαδρομή του ο Μαραθώνιος των Ολυμπιακών Αγώνων, ανεξάρτητα από την πόλη που θα έχει αναλάβει τη διοργάνωση. Το έχουν δεχθεί και το υποστηρίζουν και όλοι οι άλλοι δήμοι, από τους οποίους περνά η διαδρομή και η Αθήνα φυσικά.
Και δεύτερον, να αναγνωρίζεται ως ρεκόρ του Μαραθώνιου αγώνα, το ρεκόρ της αυθεντικής διαδρομής. Ο Μαραθώνιος δεν έχει ρεκόρ, αλλά καλύτερη επίδοση, ακριβώς επειδή η διαδρομή στις διάφορες πόλεις δεν είναι σταθερή. Μπορεί λοιπόν, να αναγνωριστεί ως ρεκόρ αυτό του αυθεντικού Μαραθώνιου».
Ο αυθεντικός Μαραθώνιος δεν έχει ενταχθεί στους Majors, στους οποίους βρίσκονται οι Μαραθώνιοι Βοστόνης, Νέας Υόρκης, Σικάγο, Τόκιου, Λονδίνου, Βερολίνου και Σίδνεϊ, όμως ο κ. Τσίρκας επισημαίνει: «Μας έχουν πει πως θα έρθουν να τον μελετήσουν και γίνεται προσπάθεια ώστε να ενταχθεί στους Majors και αυτός της Αθήνας».
Στο τέλος, ο δήμαρχος Μαραθώνα αναφέρεται και στα πρακτικά ζητήματα, λέγοντας: «Θέλουμε να φτιάξουμε την αφετηρία, χρειάζονται χρήματα και τα έχουμε αιτηθεί. Από εκεί και πέρα, η πόλη είναι έτοιμη, καθαρή και ασφαλής για να υποδεχθεί τους αθλητές και για να διεξαχθεί ο αγώνας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλο άθλημα, που να έχει μια τέτοια ιστορία κι αυτό φυσικά και μας κάνει υπερήφανους».