Τι δεν πρέπει να καταναλώνετε μαζί με τον καφέ

Ο καφές είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα στον κόσμο και αν καταναλώνεται σωστά έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Ο καφές είναι ένα δημοφιλές ρόφημα που παρασκευάζεται από καβουρδισμένους σπόρους καφέ, οι οποίοι προέρχονται από φυτά του γένους Coffea και εκτιμάται παγκοσμίως για την ικανότητά του να παρέχει ενέργεια και να βελτιώνει τη συγκέντρωση, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη, ένα φυσικό διεγερτικό.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, για να αποκομίσετε τα οφέλη του είναι σημαντικό να έχετε κάποιες σκέψεις σχετικά με την κατανάλωσή του, όπως να είστε προσεκτικοί με το είδος των τροφίμων με τα οποία συνδυάζεται, καθώς ορισμένα από αυτά μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις. Εδώ θα σας πούμε ποιες είναι αυτές, ώστε να αποφύγετε τον συνδυασμό τους.

Ποιες είναι οι τροφές που δεν πρέπει να τρώτε με καφέ;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο καφές είναι ένα δημοφιλές ρόφημα με πολλά οφέλη, αλλά ορισμένοι συνδυασμοί τροφίμων μπορεί να επηρεάσουν τις ιδιότητές του ή να επηρεάσουν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Ακολουθούν ορισμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν καταναλώνετε καφέ:

  • Εσπεριδοειδή και όξινοι χυμοί φρούτων: Το κιτρικό οξύ μπορεί να ερεθίσει το στομάχι και να αυξήσει την οξύτητα όταν συνδυάζεται με τον καφέ. Επιπλέον, η συνδυασμένη οξύτητα μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερική δυσφορία.
  • Γαλακτοκομικά: Αν και ο καφές με γάλα είναι συνηθισμένος, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να κάνουν τον καφέ δύσκολο στην πέψη για μερικούς ανθρώπους. Ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει βάρος στο στομάχι ή δυσφορία σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Εξευγενισμένοι υδατάνθρακες και σάκχαρα: Η κατανάλωση βιομηχανικών αρτοσκευασμάτων, λευκού ψωμιού και γλυκών μαζί με τον καφέ μπορεί να προκαλέσει αιχμές στη γλυκόζη του αίματος, ακολουθούμενες από απότομη πτώση, προκαλώντας κόπωση και πρόσθετη επιθυμία για ζάχαρη.
  • Πολύ λιπαρά τρόφιμα: Το μπέικον, τα λουκάνικα και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη μπορεί να επιβραδύνουν την πέψη του καφέ και να προκαλέσουν δυσπεψία ή καούρα.
  • Αλκοόλ: Η ανάμειξη του καφέ με αλκοόλ μπορεί να αφυδατώσει και να ενισχύσει τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ, όπως η καούρα και η αφυδάτωση.
  • Πικάντικα τρόφιμα: Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να ερεθίσουν την επένδυση του στομάχου και σε συνδυασμό με την οξύτητα του καφέ, μπορεί να αυξήσουν το αίσθημα καούρας.
  • Τροφές πλούσιες σε σίδηρο: Ο καφές περιέχει ενώσεις που ονομάζονται τανίνες και μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του μη αιμικού (φυτικού) σιδήρου.
  • Συνιστάται να αποφεύγεται ο συνδυασμός τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο, όπως το σπανάκι και τα όσπρια, με την κατανάλωση καφέ.
  • Συμπληρώματα ασβεστίου: Ο καφές μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του ασβεστίου, γι’ αυτό είναι καλύτερο να τα παίρνετε σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Η κατανάλωση καφέ θα πρέπει να συνοδεύεται από τρόφιμα που δεν παρεμβαίνουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών ή δεν προκαλούν πεπτικές ενοχλήσεις, ώστε να μεγιστοποιούνται τα οφέλη του χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πηγή: healthstat.gr

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο