Ανεμογεννήτριες έχουμε, γιατρούς πού θα βρούμε;

kiousis thomas

Του Θωμά Κιούση

Ανεμογεννήτριες έχουμε, γιατρούς πού θα βρούμε;

Από τον καινούργιο χρόνο και μετά αναμένονται καλώς εχόντων των πραγμάτων αγροτικοί γιατροί στα χωριά της δημοτικής ενότητας Θίσβης.

Η εκτίμηση για το χρονοδιάγραμμα αυτό, στηρίζεται στο ενδιαφέρον που έδειξαν κάποιοι γιατροί σε συνέχεια σχετικής προκήρυξης. Η αβεβαιότητα όμως παραμένει, γιατί θα πρέπει να προηγηθεί εκπαίδευση σε νοσοκομείο, ενώ άγνωστο είναι αν το ενδιαφέρον τελικά διατηρηθεί μέχρι την τελική φάση της τοποθέτησης.

Στην καλύτερη περίπτωση δηλαδή, θα συμπληρωθούν περίπου έξι μήνες, αφού μετά το καλοκαίρι οι τοπικές κοινότητες της περιοχής, η μία μετά την άλλη, έμειναν χωρίς γιατρούς.

Υγειονομικά αρμόδιοι μας λένε ότι και άλλες φορές στο παρελθόν υπήρχαν διαστήματα χωρίς γιατρούς και ότι το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο λόγω της άυλης συνταγογράφισης.

Η προτροπή για εξοικείωση με την μετριότητα δεν μπορεί να είναι όμως η λύση, ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Θα φτάσουμε δηλαδή στο σημείο όταν εμφανιστεί γιατρός μετά από τόσους μήνες να πανηγυρίζουμε για τα αυτονόητα;

Πέρα από την προφανή απαίτηση για αξιοπρέπεια και πρόσβαση σε πλήρεις παροχές ποιοτικής υγείας, τέτοιες προσεγγίσεις γυρίζουν την πλάτη στις συνέπειες από την έλλειψη αγροτικών γιατρών, με τις ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες και απαιτήσεις , ειδικά όταν μιλάμε για ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι με μεγάλες ανάγκες σε παροχές υγείας και σε φάρμακα, με αδυναμία χρήσης της τεχνολογίας και μεγάλες αποστάσεις, μέσα στο χειμώνα.

Ο γιατρός στο χωριό δεν είναι μόνο για να γράφει συνταγές. Είναι απαραίτητος κρίκος στην αλυσίδα της προληπτικής ιατρικής.

Ο υπουργός υγείας κ. Γεωργιάδης δήλωσε τελευταία ότι με το νέο νομοσχέδιο θα υπάρχει δυνατότητα να γίνονται προσκλήσεις για αγροτικούς γιατρούς όλο το χρόνο και έτσι θα δοθεί λύση.

Είναι θέμα όμως κάποιων διατάξεων, όπως με το νέο νομοσχέδιο που τους ονομάζει όλους προσωπικούς γιατρούς, με αρκετές ακόμα παραμέτρους ή αλλαγής πολιτικής στην υγεία που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια περίθαλψη με ολιστικό και μόνιμο τρόπο;

Ήταν τελικά τόσο εύκολο, για τους αγροτικούς γιατρούς, καθώς όπως λένε οι ίδιοι και οι επαγγελματικές τους ενώσεις, γιατροί δεν υπάρχουν; Εδώ δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία όπως λένε.

Στην δημοτική ενότητα Θίσβης, οι πολίτες για άλλη μια φορά αισθάνονται την εγκατάλειψη και οι αποσπασματικές λύσεις δεν είναι αρκετές.

Θέλουν οι θεσμικά υπεύθυνοι και σε τοπικό επίπεδο να δείξουν πραγματικό ενδιαφέρον, ενσυναίσθηση, διάθεση να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν προς πάσα κατεύθυνση ρεαλιστικές, αποτελεσματικές και μόνιμες λύσεις επάνδρωσης στα ιατρεία που τόσο καιρό είναι χωρίς γιατρούς. Και δυστυχώς δεν βλέπουν μια τέτοια στήριξη.

* Θωμάς Κιούσης,  πρ. δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο