Σαν σήμερα 26 Νοεμβρίου: Η μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία -Οι 10 τόνοι χρυσού και η «κατάρα» του Χίθροου

Το πρωί της 26ης Νοεμβρίου 1983, το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου έγινε το σκηνικό μιας ληστείας που έμελλε να περάσει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη της Βρετανίας.

Έξι ένοπλοι ληστές εισέβαλαν στις 6.30 π.μ. στην αποθήκη «Brinks Mat», με στόχο μετρητά ύψους 3 εκατομμυρίων λιρών. Αυτό που βρήκαν όμως τους άφησε άφωνους: 10 τόνους χρυσού σε ράβδους, διαμάντια και εκατομμύρια σε μετρητά, συνολικής αξίας 26 εκατομμυρίων λιρών.

Η επιχείρηση διήρκεσε δύο ώρες, καθώς χρειάστηκαν επιπλέον οχήματα για τη μεταφορά της τεράστιας λείας. Οι ληστές έφυγαν ανενόχλητοι στις 8.15 π.μ., αφήνοντας πίσω μόνο τους φρουρούς, δεμένους. Ένας από αυτούς κατάφερε να σημάνει συναγερμό λίγη ώρα αργότερα, αλλά ήταν ήδη αργά. Οι δράστες είχαν γίνει άφαντοι.

Επικεφαλής της συμμορίας ήταν οι Μπράιαν Ρόμπινσον και Μίκι Μάκαβοϊ, που σχεδίασαν τη ληστεία με τη βοήθεια του Άντονι Μπλακ, φύλακα στην αποθήκη και γαμπρού του Ρόμπινσον. Ο Μπλακ παρείχε πληροφορίες για τα συστήματα ασφαλείας και τις κινήσεις των φρουρών, καθιστώντας δυνατή την εισβολή. Ωστόσο, οι ύποπτες κινήσεις του τράβηξαν την προσοχή της αστυνομίας, που τον συνέλαβε οκτώ ημέρες αργότερα.

Ο Μπλακ συνεργάστηκε με τις αρχές και οδήγησε στη σύλληψη των δύο εγκεφάλων, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε 25 χρόνια φυλάκισης. Παρά τις συλλήψεις, το μεγαλύτερο μέρος της λείας δεν ανακτήθηκε ποτέ, με τους ράβδους χρυσού να καταλήγουν λιωμένες και ενσωματωμένες σε κοσμήματα που κυκλοφορούν ακόμα και σήμερα.

Η «κατάρα» του θησαυρού του Χίθροου

Η ληστεία αυτή συνοδεύτηκε από μια σειρά δολοφονιών, δημιουργώντας τον θρύλο της «κατάρας» του θησαυρού. Σύμφωνα με το βιβλίο του Γουένσλι Κλάρκσον, τουλάχιστον 20 άνθρωποι που σχετίστηκαν με τη λεία δολοφονήθηκαν. Από τον Τσάρλι Γουίλσον, μέλος της συμμορίας που συμμετείχε και στη Μεγάλη Ληστεία Τραίνου, μέχρι χρυσοχόους που «ξέπλυναν» τον χρυσό, οι θάνατοι αυτοί θεωρήθηκαν «μηνύματα» για όποιον τολμούσε να προδώσει.

Η ληστεία αυτή δεν έμεινε μόνο στην Ιστορία, αλλά ενέπνευσε βιβλία και ταινίες, όπως το «Fool’s Gold» (1992), κάνοντάς την σύμβολο μιας εποχής που η εγκληματική ευφυΐα έφτασε στα άκρα.

Σχετικά