Πολλά ακούμε τα τελευταία χρόνια για το μικροβίωμα του εντέρου. Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι όταν δεν υπάρχει ισορροπία, μπορεί να προκληθούν προβλήματα υγείας όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις ακόμα και κατάθλιψη.
«Γνωρίζουμε ότι το μικροβίωμα του εντέρου, με τους ρόλους του στη διάσπαση ορισμένων ενώσεων και τη σύνθεση άλλων μορίων, μεσολαβεί σε ένα μέρος της επίδρασης που έχει η διατροφή στον οργανισμό και γενικότερα στη συνολική μας υγεία», λέει ο Nicola Segata, PhD, καθηγητής και κύριος ερευνητής στο Τμήμα Κυτταρικής, Υπολογιστικής και Ολοκληρωμένης Βιολογίας (CIBIO) στο Πανεπιστήμιο του Trento στην Ιταλία.
«Επομένως, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διατροφή διαμορφώνει το μικροβίωμά μας και κατά συνέπεια του τρόπου με τον οποίο η συνδυασμένη επίδραση της διατροφής και του μικροβιώματος ρυθμίζει τον μεταβολισμό μας και τελικά την υγεία μας, είναι πρωταρχικής σημασίας».
Ωστόσο, το μικροβίωμα κάθε ατόμου είναι πολύ «προσωπικό», καθώς δύο άτομα, όπως για παράδειγμα δύο αδέρφια, μπορεί να έχουν κοινό πάνω από το 99,9% του ίδιου γονιδιώματος (DNA), αλλά συνήθως έχουν κοινό λιγότερο από το 5% της γενετικής του μικροβιώματός τους.
«Ως εκ τούτου, είναι πολύ δύσκολο να χαρτογραφηθούν οι συγκεκριμένες συνδέσεις μεταξύ της διατροφής και του μικροβιώματος. Έτσι, ενώ γνωρίζουμε ότι η διατροφή επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό το μικροβίωμά μας, απέχουμε ακόμη πολύ από μια σαφή και ακριβή κατανόηση σχετικά με το πώς επηρεάζεται», συμπληρώνει ο ίδιος.
Ο Segata είναι ο επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Microbiology, η οποία υποδηλώνει ότι είτε ακολουθείτε vegan, είτε vegetarian ή παμφάγα διατροφή που περιλαμβάνει τόσο φυτικές όσο και ζωικές τροφές, σημασία για την υγεία του εντέρου μπορεί να έχει η ποιότητα και η ποικιλομορφία της διατροφής και όχι το ίδιο το διατροφικό πρότυπο.
Οι παμφάγοι έχουν περισσότερα βακτήρια που συνδέονται με τον καρκίνο παχέος εντέρου και ΙΦΝΕ
Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές ανέλυσαν τα εντερικά μικροβιώματα περισσότερων από 21.000 ατόμων που ακολουθούσαν χορτοφαγική, vegan ή παμφάγα διατροφή και ζούσαν στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιταλία.
Κατά τη σύγκριση των εντερικών μικροβιωμάτων των συμμετεχόντων που ακολουθούσαν τις τρεις διαφορετικές δίαιτες, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσοι ακολουθούσαν ένα παμφάγο διατροφικό πρότυπο, είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις βακτηρίων που σχετίζονται με την πέψη του κρέατος, βακτηρίων (όπως τα Ruminococcus torques και Bilophila wadsworthia) που σχετίζονται με την ΙΦΝΕ και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αναφέρεται στη μελέτη.
«Είναι σημαντικό να τονίζουμε ότι τα άτομα με αυξημένες ποσότητες αυτών των μικροβίων δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν ΙΦΝΕ και καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά σύμφωνα με κάποιες μελέτες, τα μικρόβια αυτά μπορεί να αποτελούν ένδειξη αυξημένου κινδύνου για την ανάπτυξη αυτών των παθήσεων. Είναι γνωστό ότι το κόκκινο κρέας αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα μικρόβια που βρήκαμε υψηλότερα σε άτομα που καταναλώνουν περισσότερο κόκκινο κρέας θα μπορούσαν να είναι μέρος του λόγου, παρόλο που η εργασία μας δεν επικεντρώθηκε άμεσα στις επιπτώσεις των μικροβίων στην υγεία», συμπληρώνει ο δρ. Segata .
Η κατανάλωση φυτικών τροφών ενισχύει τα καλά βακτήρια του εντέρου
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ποικιλομορφία των ειδών των βακτηρίων ήταν χαμηλότερη στους χορτοφάγους και τους vegans από ότι στους παμφάγους.
Αυτό μπορεί να ακούγεται ανησυχητικό, αλλά η ποικιλομορφία μπορεί να μην είναι το καλύτερο μέτρο της υγείας του μικροβιώματος, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τους τύπους των μικροβίων που υπάρχουν.
Για παράδειγμα, αν ένα άτομο έχει μεγαλύτερη ποικιλία επιβλαβών βακτηριακών ειδών, μπορεί να έχει ένα πιο ποικιλόμορφο, αλλά τελικά ένα μη υγιές μικροβίωμα του εντέρου.
Στην πραγματικότητα, όταν εξέτασαν τα εντερικά μικροβιώματα των χορτοφάγων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι περιλάμβαναν αρκετά είδη χρήσιμων βακτηρίων, όπως τα βακτήρια της φυλής Bacteroides και Firmicutes.
Αυτά τα βακτήρια βοηθούν στην παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, όπως είναι το βουτυρικό οξύ, τα οποία σχετίζονται με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής.
Οι «υπογραφές» του εντερικού μικροβιώματος των συμμετεχόντων συσχετίστηκαν επίσης με την καρδιομεταβολική υγεία, με τους vegans και τους χορτοφάγους να έχουν υπογραφές μικροβιώματος που συνδέονται με πιο ευνοϊκούς δείκτες καρδιομεταβολικής υγείας από ό,τι οι παμφάγοι.
«Η μελέτη μας επιβεβαίωσε πράγματι ότι οι φυτικές τροφές ενισχύουν τα μικρόβια που, με βάση όσα γνωρίζουμε από άλλες μελέτες, είναι γενικά σε θέση να παράγουν ανοσοτροποποιητικούς μεταβολίτες», δήλωσε ο Segata.
Περισσότερες φυτικές ίνες, μεγαλύτερη ποικιλομορφία στα βακτήρια του εντέρου
«Όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των φυτικών τροφών που καταναλώνουμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλομορφία των ωφέλιμων μικροβίων στο έντερό μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι διάφορες φυτικές τροφές περιέχουν διαφορετικούς τύπους φυτικών ινών και κάθε φυτική ίνα μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη διαφορετικών τύπων μικροβίων που προάγουν την υγεία. Αυτά τα μικρόβια συνεργάζονται για να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου μας, οπότε όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλομορφία των μικροβίων που σχετίζονται με την υγεία στο μικροβίωμα του εντέρου μας, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες καλής υγείας του εντέρου μας», λέει ο Nicola Segata.
Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει το πιάτο μας για να έχουν υγιές μικροβίωμα του εντέρου
«Μια οπτική σύσταση είναι να σκεφτούμε το πιάτο μας χωρισμένο σε τέσσερα ίσα τεταρτημόρια. Ένα να περιλαμβάνει άπαχη πρωτεΐνη (ψάρι, πουλερικά κ.λπ.), ένα για δημητριακά ολικής αλέσεως ή ένα άμυλο (βρόμη, κινόα, πατάτα), ένα για λαχανικά (λάχανο, μπρόκολο, καρότα) και ένα για φρούτα (μούρα, ανανάς, μήλα). Αν κάθε ένα από αυτά τα τεταρτημόρια αντιπροσωπεύεται από διαφορετικές τροφές εντός των ομάδων τροφίμων ανά γεύμα και ενδεχομένως ενισχυμένο με τα πρόσθετα οφέλη των μπαχαρικών ή των βοτάνων, οι διατροφικές μας ανάγκες θα καλυφθούν και τα βακτήρια του εντέρου μπορεί να κάνουν έναν ευτυχισμένο χορό», εξηγεί η καθηγήτρια Διατροφολογίας Monique Richard.
Πηγή: news247.gr