Παρέμβαση στη Βουλή, για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, με ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας, έκανε η βουλευτής Βοιωτίας, Γιώτα Πούλου τονίζοντας ότι:
“Η Ελλάδα βιώνει μια σοβαρή κρίση στην υγεία και ασφάλεια στην εργασία, με τα εργατικά ατυχήματα να αυξάνονται δραματικά. Το 2024, έχασαν τη ζωή τους 150 εργαζόμενοι, ενώ το 2025, μέχρι σήμερα, καταγράφηκαν 40 θάνατοι και 53 σοβαροί τραυματισμοί. Αν και σύμφωνα με τον EU-OSHA καταγράφεται μόνο το 30-40% των περιστατικών.”
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η κ. Πούλου στη Βοιωτία σημειώνοντας:
“Τα εργατικά ατυχήματα στη Βοιωτία, ειδικότερα, μια περιοχή με μεγάλη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, αποτελούν σοβαρό πρόβλημα, όπως φαίνεται, ενδεικτικά, από κάποια πρόσφατα περιστατικά εντός του 2025.
Στη Λιβαδειά, ένας αγρότης έχασε τραγικά τη ζωή του τον Ιανουάριο του 2025, ενώ εργαζόταν με
αλυσοπρίονο.
Στη Θήβα, απορριμματοφόρο συνέθλιψε το πόδι εργαζομένου, ενώ στην Τανάγρα, δύο εργαζόμενοι στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία τραυματίστηκαν στο κεφάλι.
Επιπλέον, στην εταιρία Μόρνος Α.Ε., καταγράφηκαν δύο ατυχήματα τον Φεβρουάριο του 2025, με τους εργαζομένους να καταγγέλλουν το έκτο περιστατικό σε μόλις 25 μήνες, αποδίδοντάς το σε ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας και εντατικοποίηση της εργασίας.
Σύμφωνα με τη Γ. Πούλου:
“Η έλλειψη επαρκών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας και η υποκαταγραφή των περιστατικών επιδεινώνουν την κατάσταση, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων σε διάφορους κλάδους της περιοχής.
Η Κυβέρνηση με τις συγκεκριμένες νομοθετήσεις της αφήνει τους εργαζομένους εντελώς απροστάτευτους. Η έλλειψη επαρκούς προστατευτικής νομοθεσίας, η υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, η ελαστικοποίηση της εργασίας και η απουσία προληπτικών ελέγχων, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της”.
Την Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, η κ. Πούλου συνυπογράφουν και οι άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές μέλη του Κινήματος Δημοκρατίας, καλώντας τους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας να δράσουν άμεσα:
“Να ενισχύσουν την Επιθεώρηση Εργασίας, να θεσπίσουν νομοθεσία για θερμική καταπόνηση και επαγγελματικές ασθένειες, να εξαλείψουν την υποκαταγραφή, να επαναφέρουν τις Συλλογικές Συμβάσεις και να ιδρύσουν Φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου, εφαρμόζοντας διεθνή πρότυπα για την προστασία των εργαζομένων”.