Κηπευτικά: Κερδίζει το στοίχημα της πρωιμότητας το κρεμμύδι, εφαρμόζοντας νέες τεχνικές

Με τους πολλαπλούς ρόλους τους στη μαγειρική, το κρεμμύδι και το σπανάκι αποτελούν βασικά είδη υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά και γαστρονομικής σημασίας. Το κρεμμύδι, αυτή την περίοδο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, αξιοποιώντας τα φύλλα και τους βλαστούς, ή ως βολβός, κάνοντας χρήση του υπόγειου τμήματος του φυτού.

Η γενετική βελτίωση και οι τεχνικές που εφαρμόζονται έδωσαν λύση αυτή την περίοδο, καθώς στις πρωιμότερες περιοχές της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει η συλλογή των βολβών, κυρίως των λευκόσαρκων. Όπως μας ενημερώνει ο γεωπόνος Στέλιος Καμούτσης, πρώιμα υβρίδια βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής και οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. «Οι πρώτες συλλογές, που πραγματοποιούνται στους νομούς Λακωνίας και Ηλείας από τις αρχές Απριλίου, ξεκίνησαν με τιμές 0,85 – 0,90 ευρώ το κιλό. Τη σκυτάλη της συγκομιδής αρχίζουν να παίρνουν σιγά-σιγά και οι βορειότερες περιοχές, όπως η Βοιωτία», εξηγεί.

Κερδίζει έδαφος το σπορόφυτοτου κρεμμυδιού

Αναφερόμενος στις νέες τεχνικές πρώιμης παραγωγής, αλλά και στην καλύτερη διαχείριση της καλλιέργειας, ο κ. Καμούτσης προκρίνει τη μεταφύτευση του κρεμμυδιού, αντί της άμεσης σποράς κατά τη φθινοπωρινή περίοδο. Περιγράφοντας την εικόνα των δύο μεθόδων, αναφέρει ότι η σπορά ξεκινά στα τέλη Σεπτεμβρίου, απαιτώντας συχνά ποτίσματα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, καθώς και εφαρμογές ζιζανιοκτόνων. «Αντίθετα, η μεταφύτευση μπορεί να γίνει προς τα τέλη Νοεμβρίου, όταν τα φυτά είναι ήδη ανεπτυγμένα, οι θερμοκρασίες χαμηλότερες, οι βροχοπτώσεις έχουν ξεκινήσει και δεν υπάρχει ανταγωνισμός από τα ζιζάνια», περιγράφει.

Εστιάζοντας στο ζήτημα της πρώιμης παραγωγής, σε σύγκριση με την κλασική σπορά, ο ίδιος σημειώνει ότι προηγείται χρονικά κατά 15-20 ημέρες. Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 3 έως 5 τόνους ανά στρέμμα, ανάλογα με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και τη σωστή διαχείριση από τον παραγωγό. Υποστηρίζει ακόμη ότι, με την ολοκλήρωση της συγκομιδής, το χωράφι μπορεί να φιλοξενήσει μία άλλη ανοιξιάτικη αροτραία καλλιέργεια, χωρίς πρόβλημα στον προγραμματισμό.

Σχετικά με το κόστος μεταφύτευσης σε σύγκριση με την κλασική σπορά, ξεκαθαρίζει ότι «είναι μεγαλύτερο και ίσως να αποτελεί το αρνητικό στοιχείο αυτής της επιλογής, όμως τα πλεονεκτήματα είναι πολλαπλάσια. Για τον λόγο αυτόν, η παραγωγή κρεμμυδιού πρέπει να αξιολογηθεί διαφορετικά». 

Μειωμένες οι εκτάσεις στο σπανάκι, σε σταθερά επίπεδα οι τιμές

Με την ολοκλήρωση των τελευταίων σπορών για τη φθινοπωρινή και τη χειμερινή περίοδο, κλείνει και ο κύκλος της καλλιέργειας του σπανακιού. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που επικρατούν την άνοιξη, η διαχείριση της καλλιέργειας δυσκολεύει και για τον λόγο αυτόν πολλοί παραγωγοί σταματούν τις σπορές.

Όπως μας ενημερώνει ο Παναγιώτης Κόττας, παραγωγός από τον Ορχομενό, τα καλλιεργούμενα στρέμματα κατά τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο είναι σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. «Η έλλειψη εργατικών χεριών δυσχεραίνει σημαντικά τον προγραμματισμό, με αποτέλεσμα να περιορίζονται και οι εκτάσεις. Η καλλιέργεια του σπανακιού δεν είναι εύκολη, καθώς το φυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε εχθρούς και ασθένειες, ειδικά την άνοιξη. Επιπλέον, η διακίνηση θα πρέπει να γίνεται με ψυγεία και, όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, η συγκομιδή πρέπει να πραγματοποιείται άμεσα, διότι το φυτό ξεβλαστώνει», σημειώνει.

Σχετικά με τις τιμές, όπως ο ίδιος αναφέρει, «αυτή την περίοδο κυμαίνονται γύρω στα 60 λεπτά το κιλό (σ.σ. τιμή παραγωγού), παρουσιάζοντας άνοδο κατά τη διάρκεια του Πάσχα, λόγω αυξημένης ζήτησης».

Μηχανική συλλογή σπανακιού μόνο για έτοιμη σαλάτα και κατεψυγμένο προϊόν

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Σπύρου Σινγκ, παραγωγού από τα Μέγαρα. Όπως υποστηρίζει, το προϊόν έχει ζήτηση, ωστόσο, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες.

«Δεν είναι μόνο η συγκομιδή, αλλά και το πλύσιμο που ακολουθεί, και γι’ αυτό το κόστος παραγωγής ανεβαίνει. Ένας εργάτης την ημέρα μαζεύει από 200 έως 250 κιλά και, αυτή την περίοδο, πουλάμε περίπου στα 70-80 λεπτά το κιλό, ανάλογα με τις συμφωνίες με εμπόρους και σούπερ μάρκετ. Το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα αυξημένο λόγω των εισροών. Τα υβρίδια, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, καθώς και η εργασία που καταβάλλεται, ανεβάζουν σημαντικά το κόστος. Μια μέση απόδοση εκτιμάται γύρω στα 600 κιλά το στρέμμα», περιγράφει.

Τέλος, αναφερόμενος στις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα στη μηχανική συγκομιδή του σπανακιού, ο κ. Σινγκ δηλώνει ότι «το σπανάκι που προορίζεται για νωπή χρήση από τα νοικοκυριά συλλέγεται πάντα με τα χέρια, γι’ αυτό και έχει αυξημένο κόστος παραγωγής. Η μηχανική συγκομιδή εφαρμόζεται μόνο για προϊόντα που προορίζονται για τη μεταποίηση, όπως το κατεψυγμένο σπανάκι ή η έτοιμη σαλάτα. Συνήθως, αυτού του είδους οι καλλιέργειες γίνονται μέσω συμβολαιακής γεωργίας και σε μεγάλες εκτάσεις, από επαγγελματίες παραγωγούς, με την καθοδήγηση των εταιρειών».

ypaithros.gr

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο