Η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικά καύσιμα φτιάχνει νέους δρόμους – Ο ρόλος της Ελλάδας και οι επενδύσεις των Αμερικανών – Live οι εργασίες από το Ζάππειο Μέγαρο
Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για όσα συμβαίνουν στον τομέα της ενέργειας βρίσκεται από σήμερα η Αθήνα, που φιλοξενεί την μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση στον ενεργειακό τομέα (P-TEC), με την συμμετοχή υπουργών, επιχειρηματιών και στελεχών από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Κατάμεστη η αίθουσα στο Ζάππειο Μέγαρο
Η διατλαντική συνάντηση για την ενέργεια, πραγματοποιείται με τη συμμετοχή υπουργών ενέργειας από 24 χώρες και εκπροσώπων ενεργειακών κολοσσών και έχει θεωρηθεί σημαντικό βήμα για να προβληθεί ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Η σύνοδος υπό το σχήμα «3+1» με τη συμμετοχή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ+ΗΠΑ, στο περιθώριο του φόρουμ, είναι μία ακόμη σημαντική εξέλιξη για τα θέματα που άπτονται της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το γεγονός ότι το αμερικανικό LNG θα αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Συνθήκη που αλλάζει τους δρόμους της ενέργειας και φέρνει νέους παίκτες στην αγορά και ευκαιρίες για μακράς διάρκειας συμβόλαια (long terms contracts), βάζοντας την Ελλάδα στο επίκεντρο των εξελίξεων.
H «ενεργειακή απεξάρτηση» από τη Ρωσία
Τέσσερις Υπουργοί της κυβέρνησης Τραμπ, 25 Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ και 300 εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών από Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία θα βρεθούν αυτό το διήμερο στην Ελλάδα, ώστε να συζητηθεί η ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και η δυνατότητα της Ελλάδας να είναι ενεργειακός κόμβος, προκειμένου το αμερικανικό φυσικό αέριο να εισέρχεται απρόσκοπτα στην Ευρώπη.

Τα πλοία των ΗΠΑ μεταφέρουν LNG
Ο Πρωθυπουργός χθες το απόγευμα συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ και «τσάρο» της ενέργειας Doug Burgum, τον Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Chris Wright, την Πρέσβη των ΗΠΑ Kimberly Guilfoyle και πολυμελή αμερικανική κυβερνητική αντιπροσωπεία.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υπογραμμίζουν πως «η Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά αλλά σταθερά σε ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενεργειακή ασφάλεια πολλών χωρών της ευρύτερης περιοχής, έως και την Ουκρανία, σε μία συγκυρία όπου η ΕΕ απεξαρτάται σταδιακά από τα ρωσικά καύσιμα».
Οι επενδύσεις των Αμερικανών στη μεταφορά LNG
Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα επιχειρεί να αξιοποιήσει της γεωστρατηγική της θέση αλλά και τις ενεργειακές υποδομές υποδοχής, αποθήκευσης, αεριοποίησης και μεταφοράς που διαθέτει.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλες αμερικανικές Τράπεζες και επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ήδη ενδιαφέρον για να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις μεταφοράς ενέργειας στην Ελλάδα.
Μάλιστα σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση στελεχών τους με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σταύρος Παπασταύρου και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να προωθηθεί η συνεργασία για τη συμμετοχή των Αμερικανών σε δύο νέα πρότζεκτ ενέργειας και υποδομών, για την εισαγωγή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και την πώλησή του σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία, είτε μέσω χρηματοδότησης είτε και με την απόκτηση μετοχών των εμπλεκομένων εταιρειών.
