Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορα σε όλους για 14 ημέρες

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει για 14 ημέρες την είσοδο στην επικράτεια σε όλους τους ξένους ανεξαιρέτως, για να αποτραπεί η εξάπλωση στη χώρα της νέας παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2.

Ακόμη, ο κ. Μπένετ διεμήνυσε ότι θα επανενεργοποιηθεί η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης της κίνησης των προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους –συνήθης πρακτική για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς της Σιν Μπετ– για τον ίδιο λόγο.

Το Ισραήλ έγινε έτσι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κλείσει εντελώς τα σύνορά της εξαιτίας της Όμικρον, η οποία ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική και χαρακτηρίστηκε «ανησυχητική παραλλαγή» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτή την εβδομάδα.

Το μέτρο μένει να εγκριθεί από την Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.

Ως αυτό το στάδιο, οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ένα περιστατικό μόλυνσης της Όμικρον και μιλούν για ακόμη επτά ύποπτα περιστατικά μόλυνσης. Δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν το πρόσωπο που επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί είναι εμβολιασμένο ή όχι. Διευκρίνισαν πάντως πως τρία από τα επτά πρόσωπα που χαρακτηρίζουν ύποπτα περιστατικά μόλυνσης είναι πλήρως εμβολιασμένα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μέσα στις επόμενες 14 ημέρες θα είναι διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία για το πόσο αποτελεσματικά είναι έναντι της παραλλαγής Όμικρον τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19.

«Η υπόθεση εργασίας μας είναι πως η παραλλαγή είναι παρούσα σε σχεδόν όλες τις χώρες», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών Αγελέτ Σακέντ στο τηλεοπτικό δίκτυο N12. Εκτίμησε πως «το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό», απέναντι στο νέο παραλλαγμένο στέλεχος.

Οι ισραηλινοί πολίτες που θα επιστρέφουν στο εξής στη χώρα, ακόμη και αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Μπένετ.

Η απαγόρευση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα (της Κυριακής προς Δευτέρα). Είχε ήδη επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στους ταξιδιώτες από τις περισσότερες χώρες της Αφρικής προχθές Παρασκευή.

Όσο για την τεχνολογία παρακολούθησης, που έχει χρησιμοποιηθεί κατά διαστήματα για την ανάσχεση της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020, αυτό που επιτρέπει είναι να εντοπίζεται κάθε τοποθεσία όπου κινήθηκε ο κάτοχός του τηλεφώνου, ώστε να γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ περιόρισε νωρίτερα φέτος το εύρος χρήσης της, έπειτα από προσφυγές οργανώσεων υπεράσπισης αστικών και ατομικών δικαιωμάτων.

Ο εντοπισμός περιστατικών μόλυνσης του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού σε διάφορες χώρες έχει πυροδοτήσει παγκόσμια ανησυχία και την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, επιδημιολόγοι τονίζουν πως τα μέτρα παίρνονται μάλλον αργά για να αποτραπεί η εξάπλωση του Όμικρον σε διεθνές επίπεδο.

 Περί το 57% των 9,4 εκατ. κατοίκων του Ισραήλ, έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19, πράγμα το οποίο σημαίνει είτε πως έχει λάβει τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ή πως δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί πέντε μήνες αφότου έλαβε τη δεύτερη δόση.

Οι αρχές έχουν καταγράψει πάνω από 8.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,3 εκατ. μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην ισραηλινή επικράτεια.

Σε επιφυλακή η Ευρώπη

Επιβεβαιώθηκαν περιστατικά της μετάλλαξης Όμικρον σε Ιταλία, Τσεχία και Γερμανία

Δύο περιστατικά μόλυνσης της μετάλλαξης Όμικρον επιβεβαιώθηκαν στη Βαυαρία ενώ το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι στο περιστατικό κορωνοϊού που καταγράφηκε στη Νάπολη εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον.

Πρόκειται για ασθενή που ταξίδεψε στην Ιταλία από τη Μοζαμβίκη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η κατάσταση της υγείας του ίδιου και της οικογένειάς του είναι καλή. Περιστατικά που αφορούν τη νέα μετάλλαξη βρέθηκαν και στην Τσεχία.

Όσοι φτάνουν στη Βρετανία θα υποβάλλονται σε τεστ PCR και θα μπαίνουν σε απομόνωση

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε απόψε νέα μέτρα σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, τονίζοντας ότι όλοι όσοι αφίκνυνται στη χώρα θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να δώσει νέα ώθηση στην εκστρατεία χορήγησης των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου.

«Θα απαιτούμε από όλους όσοι μπαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνουν τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας από την άφιξή τους και να μπαίνουν σε απομόνωση μέχρι να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα» είπε ο Τζόνσον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Μέχρι σήμερα οι αρχές ζητούσαν από τους επισκέπτες να υποβάλλοντα σε τεστ αντιγόνου, όχι όμως και να απομονώνονται μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Όσοι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα που θεωρείται ύποπτο για την Όμικρον θα πρέπει επίσης να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση για δέκα ημέρες, ανεξάρτητα αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Η κυβέρνηση θα θέσει επίσης νέους, αυστηρότερους κανόνες, όσον αφορά τη χρήση μάσκας στα καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς. Όπως είπε ο Τζόνσον, ο υπουργός Υγείας θα δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για αυτό το μέτρο, πιθανότατα αύριο.

Τα μέτρα που αφορούν τους συνοριακούς ελέγχους και τη χρήση μάσκας θα επανεξεταστούν σε τρεις εβδομάδες.

Ο Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει «να προστατεύσει τα κέρδη που έχει επιτύχει μέχρι στιγμής», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι «σημαντικά καλύτερα» από τα περσινά, όταν η κυβέρνηση είχε επιβάλει λοκντάουν για να ανακόψει την εξάπλωση της Covid-19.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Γουίτι εξήγησε ότι είναι μια «λογική πιθανότητα» τα εμβόλια να μην καλύπτουν πλήρως αυτή τη νέα παραλλαγή. Μπορεί όμως να αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση ή τον θάνατο. «Αναμένουμε ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε.

«Ο κίνδυνος είναι διαφορετικός σε σύγκριση με τη Δέλτα και ο κυριότερος λόγος που ενεργούμε γρήγορα είναι λόγω της πιθανότητας» να ξεφεύγει η Όμικρον από τα εμβόλια, πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «δεν γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα εμβόλια απέναντι στην Όμικρον, όμως θα παρέχουν προστασία σε κάποιο επίπεδο».

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που απλώς δεν τα ξέρουμε σε αυτό το πρώιμο στάδιο», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Φαίνεται ότι η Όμικρον μπορεί να διαδοθεί γρήγορα και μεταξύ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως» και για τον λόγο αυτό χρειάζεται να ληφθούν «στοχευμένα μέτρα» για προληπτικούς λόγους, πρόσθεσε. «Χρειάζεται να βοηθήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να προετοιμαστεί για έναν δύσκολο χειμώνα», τόνισε.

Η εκστρατεία για τη χορήγηση της τρίτης, «αναμνηστικής» δόσης θα ενταθεί, πρόσθεσε ο Τζόνσον, εξηγώντας ότι οι θα μειωθεί το χρονικό διάστημα από την δεύτερη μέχρι την τρίτη δόση αλλά επίσης θα διευρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ηλικιακές ομάδες για τις οποίες θα είναι διαθέσιμη αυτή η ενισχυτική δόση.

«Η Αφρική τιμωρείται»

 Σε όλες τις ηπείρους, η μία χώρα μετά την άλλη επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, την Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στο Μαλάουι.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ωστόσο θεωρεί ότι «τιμωρείται» επειδή εντόπισε την παραλλαγή και εκτίμησε ότι «η επιστημονική αριστεία θα πρέπει να χαιρετίζεται, όχι να τιμωρείται».

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχολίασε ότι η ανάδυση αυτής της νέας παραλλαγής δείχνει ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει χωρίς εμβολιασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο και προέτρεψε να δοθούν περισσότερα εμβόλια στις φτωχές χώρες.

Από τα τέλη του 2019 η Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 5,18 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, με βάση μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο σε ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής – εξαιρούνται οι Αμερικανοί πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι. Ο Καναδάς, η Βραζιλία και πολλές αραβικές χώρες επέβαλαν επίσης περιορισμούς. Η Ιαπωνία θα θέτει σε καραντίνα 10 ημερών όλους τους ταξιδιώτες από αυτήν τη γεωγραφική ζώνη.

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε επίσης το Σάββατο ότι από την 1η Δεκεμβρίου θα απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε ταξιδιώτες από αυτήν την περιοχή. Περιοριστικά μέτρα, όπως επιβολή καραντίνας, παίρνει και η Νότια Κορέα.

Στην Ευρώπη, η ΕΕ συνέστησε να ανασταλούν όλες οι πτήσεις από τη Νότια Αφρική και άλλες έξι χώρες. Πολλές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελβετία, απαγόρευσαν ήδη τις πτήσεις. Από την Κυριακή θα ισχύσει το ίδιο στη Ρωσία και από την Τρίτη στην Ισπανία.

Σχετικά