Mε συνθηματικές φράσεις, όπως «ζυγούρια», «κοκτέιλ», «παιδάκια» και «αλατοπίπερο» δύο «σπείρες» που δρούσαν το τελευταίο διάστημα στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) της Θεσσαλονίκης έκαναν τις απαραίτητες συνεννοήσεις για να «φουσκώσουν» με το αζημίωτο τα ποσοστά αναπηρίας των ασφαλισμένων. Τα ποσά του τιμοκαταλόγου των εγκληματικών οργανώσεων ήταν από… 100 έως 2.000 ευρώ ανάλογα με την πολυπλοκότητα της περίπτωσης.
Εκτός από την παραποίηση των ποσοστών αναπηρίας η δράση τους περιελάμβανε «κούρεμα» οφειλών προς των ΕΦΚΑ και παρέμβαση για την ταχύτερη έκδοση των αναπηρικών συντάξεων.
Η υπόθεση ήρθε στο “φως” μετά από πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. Ήδη συνελήφθησαν επτά επιτήδειοι ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη 62 άτομα, εκ των οποίων 29 γιατροί. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο προϊστάμενος του καταστήματος του ΕΦΚΑ δύο υπάλληλοί του, τρεις γιατροί και μία δικηγόρος.
Οι επτά συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι στον εισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης που άσκησε εις βάρος τους ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και μία σειρά από πλημμελήματα, ενώ ακολούθως τους παρέπεμψε να απολογηθούν στην Ειδική Ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία πήραν προθεσμία για την Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων.
Μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση. Βασικό ρόλο είχε η γραμματέας του Κέντρου Πιστοποίησης που είχε πρόσβαση στα αρχεία και έφερνε σε επαφή τους εμπλεκόμενους.
Η διοίκηση του ΕΦΚΑ δεν προβαίνει σε δηλώσεις καθώς η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Πρώην στέλεχος των ΚΕΠΑ επισημαίνει μιλώντας στο protothema.gr “ Ο χρηματισμός και η δράση επιτηδείων είναι πιο εύκολη στην περιφέρεια όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Δικλείδα ασφαλείας για να αποφεύγονται οι παράνομες ενέργειες είναι να γνωστοποιούνται τα ονόματα των γιατρών της επιτροπής μόλις τρεις ημέρες πριν.
Αυτό ίσχυε το προηγούμενο διάστημα αλλά τώρα το μέτρο έχει χαλαρώσει με αποτέλεσμα τα ονόματα να είναι γνωστά ακόμα και δύο μήνες πριν τον έλεγχο η τον επανέλεγχο της αναπηρίας. Συνήθως παίρνουν τη γνωμάτευση ενός ασφαλισμένου με μεγάλο ποσοστό αναπηρίας και την πλαστογραφούν, αλλάζοντας τον ΑΜΚΑ. Μια παρόμοια υπόθεση στην Αθήνα που είχε αποκαλυφθεί το 2014, «κουκουλώθηκε» από τον ΕΦΚΑ. Οι υπάλληλοι μετακινήθηκαν σε άλλο πόστο και επανήλθαν στα ΚΕΠΑ ένα χρόνο μετά.»
Η έκδοση των αναπηρικών συντάξεων βρίθει σκανδάλων από τη δεκαετία του 1990. Υπενθυμίζουμε δύο. Της Ζακύνθου όπου οι τυφλοί που είχαν πιστοποιηθεί ήταν περισσότεροι από τους κατοίκους του νησιού και των Χανίων όπου οι ανάπηροι ήταν περισσότεροι από όσους είχαν καταγραφεί κατά τη μάχη της Κρήτης στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Στην υπόθεση της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την αστυνομία αποκαλύφθηκε η δράση δύο εγκληματικών οργανώσεων. Η πρώτη οργάνωση κατηγορείται για 97 περιπτώσεις παραποιήσεων ποσοστών αναπηρίας και άλλων παρεμβάσεων και η δεύτερη που πρόλαβε να δράσει για μικρότερο χρονικό διάστημα για 37.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα τους (διευθυντής και υπάλληλοι σε δομή κοινωνικής ασφάλισης, δικηγόρος και ψυχίατροι) είχαν αναπτύξει συγκεκριμένες διαδικασίες και δίκτυα επαφών ώστε από τον τρόπο δράσης τους να αποσπούν αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.
Καίριο ρόλο και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις έχει συλληφθείσα υπάλληλος δομής κοινωνικής ασφάλισης, καθώς είχε πρόσβαση σε απόρρητα και εμπιστευτικά στοιχεία που αφορούν στον τόπο, χρόνο και σύνθεση επιτροπών Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, καθώς και στα ποσοστά αναπηρίας που πιστοποιούνται σε εξετασθέντες ιδιώτες.
Συγκεκριμένα, η πρώτη εγκληματική οργάνωση, με ηγετικό μέλος διευθυντή δομής κοινωνικής ασφάλισης, δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Μάιο του 2021 στην:
-επίτευξη ψευδών αναπηριών (ποσοστά άνω του 67%) σε ενδιαφερομένους ιδιώτες, μέσω της εξέτασης τους από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.),
-ταχύτερη και αμεσότερη διεκπεραίωση συντάξεων ιδιωτών, κατά παρέκκλιση της συνήθους τηρούμενης διαδικασίας και
-επίτευξη ευνοϊκών αποφάσεων πελατών δικηγορικού γραφείου, που σχετίζεται με τον διευθύνοντα την εγκληματική οργάνωση, ενώπιον Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών (Τ.Δ.Ε.).
Βασική προϋπόθεση αποτελούσε ο ενδιαφερόμενος «πελάτης» να έχει πραγματικό πρόβλημα υγείας, ώστε να εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελούσε τη βάση για πραγματοποίηση παρέμβασης, με σκοπό την επίτευξη μεγαλύτερου ποσοστού αναπηρίας από το πραγματικό. Με αυτόν τον τρόπο ο εκάστοτε ιδιώτης γινόταν δικαιούχος των ευεργετημάτων του ελληνικού δημοσίου.
Μάλιστα η εγκληματική οργάνωση αξιολογούσε τους ιατρούς – μέλη των επιτροπών που θα αναλάμβαναν τις υποθέσεις, ανάλογα με το είδος της σχέσης που τυχόν διατηρούσαν με αυτούς και τις κατέτασσαν σε ευνοϊκές και μη ευνοϊκές.
Κομβικό ρόλο στη διαδικασία διαδραμάτιζε η ανωτέρω συλληφθείσα υπάλληλος δομής κοινωνικής ασφάλισης, η οποία εκτελούσε και χρέη γραμματέα υγειονομικών επιτροπών Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας καθώς «παρέμβαινε» μέσω:
-χρησιμοποίησης στενών-διαπροσωπικών σχέσεων που διατηρεί με συγκεκριμένα μέλη των επιτροπών, επηρεάζοντας την ιατρική τους κρίση,
-χρήσης διαφόρων τεχνασμάτων με την παράθεση ψευδών γεγονότων ως αληθινών, παραπλανώντας έτσι τα μέλη της επιτροπής και
-τροποποίησης – νόθευσης των αποφάσεων των υγειονομικών επιτροπών.
Στον τομέα των συντάξεων και των ευνοϊκών αποφάσεων Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών, σημαντικό ρόλο είχε η διοικητική θέση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς παρέμβαινε στις ακολουθητέες διαδικασίες.
Για την παροχή των υπηρεσιών τους, η εγκληματική οργάνωση αμειβόταν ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσης, με τα χρηματικά ποσά που λάμβανε να κυμαίνονται από 400 έως 2.000 ευρώ.
Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση, δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2021 στην επίτευξη ψευδών αναπηριών (ποσοστού ή/και χρονικής διάρκειας, αναπηρικών χαρακτηρισμών) σε ενδιαφερομένους ιδιώτες, μέσω της εξέτασης τους από Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Την εγκληματική οργάνωση διηύθυνε ψυχίατρος, μέλος του Ειδικού Σώματος Ιατρών Αναπηρίας, ο οποίος είχε κατορθώσει να αναπτύξει ευρύ κύκλο επαφών που υποβοηθούσε στην επίτευξη του σκοπού του ενώ αναλάμβανε και συντόνιζε τη σύνταξη εισηγητικών φακέλων ιδιωτών που επρόκειτο να εξετασθούν από επιτροπές…
protothema.gr