Το μεγάλο αίνιγμα του ΕΝΦΙΑ 2022: Νέα δεδομένα με τις αντικειμενικές αξίες

Ελαφρύνσεις στον φόρο ΕΝΦΙΑ ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση και σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, οι οκτώ στους 10 φορολογούμενους θα πληρώσουν λιγότερο φόρο.

Αλλά ο νέος φόρος ΕΝΦΙΑ, όπως και κάθε άλλος φόρος που υπακούει στη μόνιμα εμβαλωματική λογική του εκάστοτε φορολογικού συστήματος, είναι ένα νέο δυσεπίλυτο αίνιγμα, που θα περάσει από νέες τροποποιήσεις και αλλαγές πριν γίνει νόμος, καθώς επηρεάζει και επηρεάζεται από τα στοιχεία με τα οποία συνδέεται.

Αυτό, καθώς έχει προηγηθεί αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που είναι η βάση πάνω στην οποία θα υπολογισθεί ο φόρος και δεσμεύει με νέες ακριβότερες τιμές περιουσιακά στοιχεία μικρομεσαίων και ταλαιπωρημένων νοικοκυριών. Και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, η ενσωμάτωση στοιχείων από την επέκταση των ζωνών…

Έτσι, ενώ δίνονται παραδείγματα, μιλούμε σε μία θεωρητική βάση, για ένα ακόμα αίνιγμα, με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης, να υλοποιήσει τη δέσμευσή της, πιθανότατα με ένα τρόπο που δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα τα φορολογικά έσοδα και θα στρογγυλέψει τις γωνίες στις ακραίες περιπτώσεις.

Έτσι, τα παραδείγματα που δόθηκαν χθες δεν διαφωτίζουν επαρκώς, καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ενώ για τον νέο ΕΝΦΙΑ, δεν δόθηκαν τα νέα κλιμάκια και οι νέοι συντελεστές, για το πώς υπολογίζεται.

Δεν δόθηκαν, επίσης, λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει ο αντικαταστάτης του συμπληρωματικού φόρου που θα εφαρμόζεται για ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Ο συμπληρωματικός φόρος είναι η βασική αλλαγή στον νόμο κι έρχεται για να διορθώσει ότι δεν διορθώνεται από τις αντικειμενικές αξίες ή τα κλιμάκια και τους συντελεστές που θα ανακοινωθούν.

Η λογική παραμένει εμβαλωματική. Σε καμιά χώρα του κόσμου ο μέσος πολίτης που δεν είναι επιχειρηματίας δεν είναι υποχρεωμένος να έχει φοροτεχνικό που θα σπάει το κεφάλι του για να υπολογίσει τόσους διαφορετικούς παράγοντες από τους οποίους προκύπτει ο φόρος. Οι φόροι πρέπει να είναι απλοί και το έντυπο, αν είναι μεγαλύτερο από δύο σελίδες για το σύνολο των φόρων που οφείλει ο πολίτης, τότε κάτι δεν πάει καλά. Και πρέπει να αλλάξει επειγόντως.

Από τα παραδείγματα που δόθηκαν χθες:

Αιγάλεω: Επιλέγεται νέα τιμή ζώνης 1.300 ευρώ. Στο Αιγάλεω οι ακριβότερες νέες τιμές ζώνης φθάνουν τα 1.700 ευρώ.
Καισαριανή: Επιλέγεται νέα τιμή ζώνης 1.350 ευρώ. Στην Καισαριανή οι ακριβότερες νέες τιμές ζώνης είναι 1.750 ευρώ.

Σχετικά