«Ράλι» 4% κάνουν το Brent και το αμερικανικό αργό – Στην άνοδο συμβάλλει η αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων από τη Fed – «Κούρσα» και στις τιμές του φυσικού αερίου το μεσημέρι.
Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν την Τετάρτη μετά την εξαγγελία των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού αργού.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωναν λίγο προς από τις 15:00 ώρα Ελλάδος άνοδο 4% στα 109,10 δολάρια το βαρέλι, παρά το γεγονός ότι ο όγκος συναλλαγών είναι σχετικά περιορισμένος, καθώς οι κινεζικές και Ιαπωνικές αγορές είναι κλειστές λόγω αργιών.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού τύπου WTI αυξάνονταν 4,2%, στα 106,83 δολάρια το βαρέλι.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την Τετάρτη σταδιακό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και την επιβολή κυρώσεων στην κορυφαία ρωσική τράπεζα Sberbank.
Τα μέτρα της Επιτροπής περιλαμβάνουν τη σταδιακή κατάργηση των προμηθειών ρωσικού αργού εντός έξι μηνών και διυλισμένων προϊόντων έως το τέλος του 2022, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.
Οι επενδυτές περιμένουν επίσης σήμερα την ανακοίνωση από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Η Fed αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση του υψηλού πληθωρισμού μέσω της αύξησης των επιτοκίων.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αποθέματα αργού και καυσίμων μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 3,5 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 29 Απριλίου.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 2% την Τρίτη λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση που προέρχονται από τα παρατεταμένα lockdown στην Κίνα
Ο παγκόσμιος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της μεταποίησης συρρικνώθηκε τον Απρίλιο για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020. «Η μεγάλη εικόνα είναι σαφώς αρνητική για τη ζήτηση εμπορευμάτων», δήλωσε η Καρολάιν Μπέιν, επικεφαλής αναλύτρια της Capital Economics.
«Ενώ οι περιορισμοί της προσφοράς μπορεί να διατηρήσουν τις τιμές των εμπορευμάτων υψηλές για κάποιο χρονικό διάστημα, πιστεύουμε ότι η υποτονική ζήτηση θα επηρεάσει τις περισσότερες τιμές αργότερα φέτος και το 2023», πρόσθεσε η αναλύτρια.
Πηγή: protothema.gr