Οι χουρμάδες συχνά θεωρούνται λανθασμένα ως γλυκά, καθώς έχουν φυσική γλυκιά γεύση. Είναι αναμφισβήτητα από τους πιο υγιεινούς καρπούς στον πλανήτη και προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία.
Πλέον, είναι πολύ διαδεδομένοι και στην Ελλάδα και τους βρίσκει κανείς εκτός από τα καταστήματα με ξηρούς καρπούς, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ χύμα ή ακόμα και σε σακουλάκι, συσκευασμένους.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τα καταναλώνετε σε τακτική βάση
Οι χουρμάδες έχουν εξαιρετικό διατροφικό προφίλ
Δεδομένου ότι είναι αποξηραμένοι, η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες είναι υψηλότερη από τα περισσότερα φρέσκα φρούτα. Το περιεχόμενο θερμίδων των χουρμάδων είναι παρόμοιο με αυτό των άλλων αποξηραμένων φρούτων, όπως οι σταφίδες και τα σύκα.
Οι περισσότερες από τις θερμίδες των χουρμάδων προέρχονται από υδατάνθρακες. Τα υπόλοιπα προέρχονται από μια πολύ μικρή ποσότητα πρωτεΐνης. Παρά τις θερμίδες τους, οι χουρμάδες περιέχουν μερικές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα εκτός από μια σημαντική ποσότητα ινών.
Οι χουρμάδες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν σε πολλά από τα οφέλη για την υγεία τους.
Υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες
Η λήψη αρκετών ινών είναι σημαντική για τη γενική υγεία σας.
Αποτελούν πολύ καλό τρόπο για να ενσωματώσετε περισσότερες ίνες στη διατροφή σας.
Οι ίνες μπορούν να ωφελήσουν την πεπτική σας υγεία, εμποδίζοντας τη δυσκοιλιότητα. Ενισχύουν την τακτική κίνηση του εντέρου συμβάλλοντας στη δημιουργία σκαμνιού.
Σε μια μελέτη, που δημοσιεύει το healthline.com, 21 άτομα που κατανάλωσαν 7 χουρμάδες ημερησίως για 21 ημέρες εμφάνισαν σημαντική αύξηση στις κινήσεις του εντέρου σε σύγκριση με πριν που δεν κατανάλωναν χουρμάδες.
Επιπλέον, οι ίνες που βρίσκονται στους χουρμάδες μπορεί να είναι ωφέλιμες για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Οι ίνες επιβραδύνουν την πέψη και μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή υπερβολικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό.
Για το λόγο αυτό, οι χουρμάδες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), ο οποίος μετράει πόσο γρήγορα αυξάνεται το σάκχαρο του αίματός σας μετά την κατανάλωση συγκεκριμένου φαγητού.
Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
Οι χουρμάδες παρέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης πολλών ασθενειών.
Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα σας από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που μπορεί να προκαλέσουν επιβλαβείς αντιδράσεις στο σώμα σας και να οδηγήσουν σε ασθένειες.
Σε σύγκριση με παρόμοια είδη φρούτων, όπως τα σύκα και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, οι χουρμάδες εμφανίζονται να έχουν το υψηλότερο περιεχόμενο αντιοξειδωτικών.
Εξαιρετικό φυσικό γλυκαντικό
Οι χουρμάδες είναι μια πηγή φρουκτόζης, η οποία είναι ένας φυσικός τύπος ζάχαρης που βρίσκεται στα φρούτα.
Για το λόγο αυτό, είναι πολύ γλυκοί και έχουν επίσης μια λεπτή καραμελωμένη γεύση. Αποτελούν ένα τέλειο υποκατάστατο της λευκής ζάχαρης σε συνταγές λόγω των θρεπτικών ουσιών, των ινών και των αντιοξειδωτικών που παρέχουν.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, αν και οι χουρμάδες είναι υψηλοί σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλοί σε θερμίδες οπότε καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο.
Πέψη
Οι χουρμάδες βοηθούν στην πέψη. Λόγω της δράσης «καθαρισμού» τους, βοηθούν στη δυσκοιλιότητα, τη δυσπεψία και άλλα θέματα. Οι ίνες και τα αμινοξέα σε αυτά είναι υπεύθυνα για όλες αυτές τις δράσεις. Βοηθούν την πέψη βοηθώντας το σώμα σας στην επεξεργασία της τροφής.
Ενισχύουν την καρδιακή λειτουργία
Μουλιάστε σε χλιαρό νερό μερικούς χουρμάδες από το προηγούμενο βράδυ και ενσωματώστε τους το πρωί μέσα σε ένα smoothie με φρέσκα φρούτα ή στο πρωινό σας με δημητριακά και γάλα ή γιαούρτι. Κάνετε έτσι ένα δώρο στην καρδιά σας!
Πηγή: healthstories.gr