Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων- ανάμεσα στα πολλά που ρώτησα τον δήμαρχο-ζήτησα να μάθω αν προτίθεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες για ίδρυση βρεφικού τμήματος στους παιδικούς μας σταθμούς.
Απαντώντας μού περιέγραψε τις δυσκολίες – οικονομικές, τεχνικές, γραφειοκρατικές κ.λ.π.- και το θέμα έκλεισε.
Δεν μπορώ , εγώ ο αφελής, να κατανοήσω πώς η πλειονότητα των δήμων της χώρας λειτουργεί βρεφικά τμήματα για παιδιά κάτω των 2,5 ετών και ο δικός μας δήμος δεν έχει τέτοια δυνατότητα.
Προφάσεις, δικαιολογίες και αδιαφορία κατά την ταπεινή μου άποψη. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποιεί το επιδοτούμενο πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» και δίνει vouchers έως 250 ευρώ στους γονείς που θα επιλέξουν από ένα «Μητρώο Επιμελητών» κάποια πιστοποιημένη επιμελήτρια της περιοχής της που θα φροντίζει το βρέφος.
Σε καμία περίπτωση δε θεωρώ το πρόγραμμα αυτό ανταγωνιστικό με τον βρεφικό σταθμό όπου υπάρχει οργανωμένη δομή που μπορεί να καλύψει τις κάθε είδους ανάγκες των βρεφών.
Όμως, «στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι», που λέει και ο σοφός λαός μας. Φυσικά, ο δήμος μας δε μπήκε ούτε σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου σε αντίθεση με τον Δήμο Λεβαδέων αν και εκεί υπάρχουν και λειτουργούν βρεφικά τμήματα.
Επειδή έχουμε αργήσει πολύ αλλά πάντα υπάρχει χρόνος προτείνω να εκδηλωθεί το σχετικό ενδιαφέρον από τον Δήμο Θηβαίων προκειμένου να ανακουφιστούν τα νέα ζευγάρια και να μπορέσουν οι μητέρες να βγουν στην αγορά εργασίας.
Τέτοιες κινήσεις βοηθούν στην κατεύθυνση της επίλυσης του δημογραφικού προβλήματος και θα μας ξεκολλήσουν από τη θέση του ουραγού της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τον αριθμό των γεννήσεων ανά οικογένεια.