77 χρόνια από τη Χιροσίμα: Η ατομική βόμβα που άλλαξε την ανθρωπότητα

Ημέρα μνήμης και περισυλλογής είναι η 6η Αυγούστου, καθώς είναι η 77η επέτειος από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, την πρώτη επίθεση που γνώρισε η ανθρωπότητα με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στις 6 Αυγούστου 1945

Ημέρα μνήμης και περισυλλογής είναι η 6η Αυγούστου, καθώς είναι η 77η επέτειος από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, την πρώτη επίθεση που γνώρισε η ανθρωπότητα με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στις 6 Αυγούστου 1945.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, που έδωσε το παρών στις εκδηλώσεις στη Χιροσίμα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα κούρσα εξοπλισμών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας πως “τα πυρηνικά όπλα δεν εγγυώνται καμία ασφάλεια, παρά μόνο τον θάνατο και την καταστροφή”.

Η «Little Boy», η ατομική βόμβα η οποία ερρίφθη στη Χιροσίμα, στοίχισε τη ζωή — ακαριαία, αλλά και τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολούθησαν — σε περίπου 140.000 ανθρώπους.

Τρεις ημέρες αργότερα, μια δεύτερη αμερικανική ατομική βόμβα ισοπέδωνε την πόλη Ναγκασάκι, προκαλώντας τον θάνατο 74.000 ανθρώπων, τόσο από την πυρηνική έκρηξη, όσο και από τις συνέπειες τις ραδιενέργειας.

Τη 15η Αυγούστου 1945, με τη χώρα γονατισμένη μετά τις επιθέσεις οι οποίες προκάλεσαν καταστροφή άνευ προηγουμένου, ο αυτοκράτορας Χιροχίτο ανακοίνωνε την συνθηκολόγησή της και πρακτικά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο διάλογος των ιστορικών πάντως συνεχίζεται για το εάν αυτή η διπλή επίθεση με πυρηνικά όπλα επέτρεψε ή όχι να σωθούν ζωές επισπεύδοντας το τέλος του πολέμου. Αρκετοί χαρακτηρίζουν εγκλήματα πολέμου τις επιθέσεις στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, τόσο εξαιτίας της ανεπανάληπτης καταστροφικής ισχύος των ατομικών βομβών που χρησιμοποιήθηκαν, όσο και λόγω του τεράστιου αριθμού των νεκρών μεταξύ των αμάχων.

Σχετικά