ΓΙΑ ΤΑ «ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ»
ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΗΒΑΣ
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε προ ημερήσιας διάταξης το ζήτημα του Γενικού Νοσοκομείου Θήβας, με αφορμή τη συνάντηση του Δημάρχου με τον Υπουργό Υγείας.
Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι δεν τίθεται ζήτημα να «κλείσει» το Νοσοκομείο και ότι το Υπουργείο προχωράει σε ενέργειες «αναβάθμισής» του.
Οι εν λόγω ενέργειες αφορούν:
- Την επικείμενη προκήρυξη δύο θέσεων μονίμων γιατρών (ενός χειρουργού κι ενός ορθοπεδικού) και τεσσάρων επικουρικών – δηλαδή συμβασιούχων – γιατρών.
- Την επικείμενη προκήρυξη επτά θέσεων μονίμων νοσηλευτών.
- Το σχεδιασμό της κυβέρνησης να λειτουργήσουν τα ΚΕΦΙΑΠ (και της Θήβας) μέσω Συμβάσεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, πριν λίγες μέρες ο Δήμαρχος έσπευσε να ανακοινώσει ότι «τα λόγια γίνονται έργα» επειδή προκηρύχθηκαν οι παραπάνω θέσεις γιατρών.
Το Υπουργείο και η κυβερνητικότατη Δημοτική Αρχή έχουν φυσικά το δικαίωμα να εμφανίζουν τα παραπάνω ως μέτρα αναβάθμισης. Ωστόσο η πραγματικότητα έχει ως εξής.
1. Στο Νοσοκομείο υπάρχουν δεκάδες κενές οργανικές θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Ακόμη κι αν καλύπτονταν όλες αυτές, το οργανόγραμμα υπολείπεται κατά πολύ του αριθμού που απαιτείται για την πλήρη λειτουργία. Ο λόγος είναι ότι με τους μνημονιακούς νόμους που ψήφισαν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κι εφάρμοσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οργανογράμματα «κλείδωσαν» στον αριθμό όσων εργάζονταν το 2012.
Για παράδειγμα η Παθολογική Κλινική διαθέτει 5 οργανικές θέσεις επειδή το 2012 υπηρετούσαν 5 γιατροί. Όμως με 5 γιατρούς δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον η συγκεκριμένη κλινική, της οποίας οι κλίνες έχουν αυξηθεί λόγω και του τμήματος Covid-19.
2. Φυσικά ακόμη και με το ισχύον οργανόγραμμα δε λείπει απλά ένας χειρούργος κι ένας ορθοπεδικός. Υπάρχουν αδιανόητα κενά, πχ υπηρετούν μόλις 2 ακτινολόγοι και 2 παιδίατροι. Αντίστοιχα, στην Παθολογική υπηρετούν αυτή τη στιγμή μόνο 3 παθολόγοι.
3. Εδώ και μερικά χρόνια, σχεδόν το 40% του υπάρχοντος προσωπικού των Νοσοκομείων (και του δικού μας) εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Από αυτούς τους δεκάδες εργαζόμενους, πολλοί εργάζονται με συμβάσεις «Covid», δηλαδή για όσο διαρκεί η πανδημία. Οι συμβάσεις των συγκεκριμένων ανανεώθηκαν πρόσφατα μέχρι και τις 31/12/22.
Ακόμη περισσότερο, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης σε ιδιώτες εργολάβους.
Πέρα από το προφανές και απαράδεκτο σύγχρονο εμπόριο ελπίδας που στήνεται με το συγκεκριμένο προσωπικό, η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τη μονιμοποίησή τους.
4. Η υποστελέχωση των δομών υγείας δεν εξαντλείται μόνο στο Νοσοκομείο. Στην πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας επικρατεί η ίδια, αν όχι χειρότερη κατάσταση. Η ΤΟΜΥ Θήβας διαθέτει μόνο 1 γενικό Ιατρό, ενώ το Κ.Υ. Θήβας 1 πνευμονολόγο και 2 ορθοπεδικούς. Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2014 υπηρετούσαν πάνω από 20 γιατροί κάθε ειδικότητας στα αντίστοιχα ιατρεία του ΙΚΑ.
5. Το να λειτουργήσει το ΚΕΦΙΑΠ με ΣΔΙΤ αποτελεί αναβάθμιση μόνο για τον «Ιδιώτη» της «Σύμπραξης», δηλαδή την επιχείρηση που θα αναλάβει να λειτουργήσει με ιδιωτικά κριτήρια μία σύγχρονη μονάδα, για την οποία δε θα έχει πληρώσει ούτε μισό ευρώ. Για τους πολύπαθους γονείς και κηδεμόνες των ΑμΕΑ ή για όσους χρήζουν φυσικοθεραπειών κλπ σημαίνει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, όπως τους έχουν συνηθίσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.
6. Η υπόθεση της Τράπεζας Αίματος κατάντησε πλέον το Γεφύρι της Άρτας. Επί ένα χρόνο ακούμε ότι έχει αγοραστεί ο εξοπλισμός και ακόμα τίποτα.
7. Τέλος, το ΕΚΑΒ εξακολουθεί να επιχειρεί με ελλιπές προσωπικό. Για όλη την Ανατολική Βοιωτία, στις περισσότερες βάρδιες λειτουργεί μόνο ένα ασθενοφόρο, ενώ υπάρχουν και βάρδιες χωρίς κάλυψη ασθενοφόρου λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι συνέπειες είναι γνωστές και δυστυχώς τραγικές.
Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η κατάσταση και με βάση αυτή κρίνεται ποιες ενέργειες σημαίνουν αναβάθμιση και ποιες αποτελούν απλά μπαλώματα.
Για να προλάβουμε όσους μας πουν για άλλη μια φορά «μαξιμαλιστές», «λαϊκιστές», ή ότι μονοπωλούμε τη βούληση να λυθούν όλα τα προβλήματα, παραθέτουμε μία σημαντική παράμετρο της τρέχουσας περιόδου.
Από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ η Ελλάδα αναμένεται να λάβει συνολικά 18 δισ. Ευρώ σε επιχορηγήσεις, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη να εκταμιεύονται. Ωστόσο, έτσι όπως το Ταμείο ψηφίστηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση της ΝΔ (με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να ψηφίζουν «παρών») πέρυσι το καλοκαίρι, για τη στελέχωση της δημόσιας υγείας προϋπολογίζονται κυριολεκτικά ψίχουλα. Τα «πακέτα» θα πάνε στους επιχειρηματικούς ομίλους της «πράσινης ανάπτυξης», της «ψηφιακής ανάπτυξης», των υποδομών κοκ.
Συνεπώς γενικά «λεφτά υπάρχουν», δεν είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε στενότητα και αδυνατεί να ενισχύσει τις δομές υγείας. Απλώς διαχρονικός στόχος είναι η υγεία να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Στο δια ταύτα δηλαδή, η γραμμή που εφαρμόζεται (και) στην υγεία είναι η σταδιακή υποστελέχωση των δημόσιων δομών, ώστε ο λαός να βάζει το χέρι στην τσέπη για να έχει πρόσβαση στις σχετικές υπηρεσίες.
Με βάση τα παραπάνω, από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε όχι όσα επιθυμούν ή ανέχονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αλλά όσα έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής.
Υπό αυτή την έννοια, στηρίζουμε τα αιτήματα των φορέων που δραστηριοποιούνται το τελευταίο διάστημα για το θέμα της υγείας, που περιλαμβάνουν την κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών του απαιτούμενου προσωπικού με μόνιμες προσλήψεις, τη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ επίσης με μόνιμο προσωπικό, τον πλήρη εξοπλισμό που απαιτείται κλπ.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας όχι απλώς στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για το Νοσοκομείο στις 15 Σεπτέμβρη (όπως αποφασίστηκε μετά και από δικό μας αίτημα), αλλά κυρίως στη δραστηριότητα που πρέπει να ξεδιπλωθεί στις γειτονιές, τους χώρους εργασίας και τα χωριά για τη διεκδίκηση όσων έχουμε ανάγκη.
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΗΒΑΣ