Στις 22 Ιουλίου, ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση ενός εμβολίου κατά της ευλογιάς στον άνθρωπο προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στην υδρόγειο.
Η χώρα μας πρόκειται να λάβει την πρώτη παρτίδα των εμβολίων της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία ανέρχεται σε 2.800 δόσεις, την Τρίτη 16 Αυγούστου.
Τα εμβόλια αυτά θα χορηγούνται στις στενές επαφές κρουσμάτων, ωστόσο το γενικότερο πλαίσιο θα καθοριστεί αφού πρώτα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι πριν από λίγους μήνες, η ευλογιά των πιθήκων περιοριζόταν κυρίως στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, με κάποιες χιλιάδες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ετησίως.
Ωστόσο, από τις 7 Μαϊου και μετά, όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της νόσου στον δυτικό κόσμο και συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στις χώρες εκτός Αφρικής παρουσιάζει πλέον εντυπωσιακή αύξηση, με αριθμό κρουσμάτων που έχει ξεπεράσει αυτόν, των αφρικανικών χωρών.
Σε εγρήγορση διεθνείς οργανισμοί
Στις 22 Ιουλίου, ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση ενός εμβολίου κατά της ευλογιάς στον άνθρωπο προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στην υδρόγειο.
Την ίδια περίοδο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, που έχει πλήξει 17.000 ανθρώπους σε 74 χώρες στον κόσμο, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού.
«Αποφάσισα να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι ο κίνδυνος για τον κόσμο είναι σχετικά χαμηλός, εκτός της Ευρώπης, όπου είναι αυξημένος.
Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ διευκρίνισε, ότι η επιτροπή των ειδικών δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει και παρέμεινε διχασμένη σχετικά με την αναγκαιότητα κήρυξης του ανώτατου επιπέδου συναγερμού και για τον λόγο αυτόν ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έλαβε την απόφαση.
48 κρούσματα στην Ελλάδα
Στη χώρα μας μέχρι στιγμής καταγράφονται 48 επιβεβαιωμένα κρούσματα (έως 11 Αυγούστου) της ευλογιάς των πιθήκων σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Πρόκειται για άνδρες, με διάμεση ηλικία τα 36 έτη, εκ των οποίων οι 16 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (33%).
Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι απολύτως διαχειρίσιμα προς ώρας. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι τα άτομα που ταξιδεύουν θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά ειδικά αν επισκέπτονται περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Ωστόσο, γενικότερα λόγω διακοπών και την υψηλή κινητικότητα πληθυσμού, θα πρέπει όλος ο πληθυσμός να είναι προσεκτικός και να τηρεί τα μέτρα προστασίας.
Ευλογιά των πιθήκων: Πώς μεταδίδεται;
Η μετάδοση συμβαίνει μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε πολύ στενή επαφή, (σεξ, επαφή με δέρμα, σωματικά υγρά και αναπνευστικά σταγονίδια). Παράδειγμα, αν κάποιος έρθει σε επαφή με τα εξανθήματα που περιέχουν υγρό και υπάρχουν στο δέρμα του ασθενούς μπορεί να κολλήσει.
Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί όταν κάποιος εισπνεύσει μεγάλα αερομεταφερόμενα σταγονίδια, αν φιλήσει κάποιον ή αν φταρνιστεί και βρίσκεται δίπλα του. Μετάδοση μπορεί να συμβεί σε μακρινές πτήσεις μέσα στα αεροπλάνα, εάν κάποιος κάθεται δίπλα σε μολυσμένο για αρκετές ώρες, σύμφωνα με τους New York Times.
Τα μεγάλα σταγονίδια γενικά δεν μπορούν να ταξιδέψουν περισσότερο από περίπου ένα μέτρο μακριά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC), γι’ αυτό και αν βρεθεί κρούσμα σε κλειστό χώρο, θα κολλήσουν μόνο όσοι βρίσκονται πολύ κοντά του.
Άλλος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω μολυσμένων ρούχων, κλινοσκεπασμάτων ή άλλων λευκών ειδών (πετσέτες κλπ)
Σε ποια περίπτωση πρέπει να επισκεφθώ γιατρό;
Αν παρατηρήσετε στο δέρμα σας έντονες κοκκινίλες, σπυράκια ή φλύκταινες, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ΕΟΔΥ και να ενημερώσετε ότι έχετε συμπτώματα, που μοιάζουν με αυτά της ευλογιάς των πιθήκων.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αυτό επιβάλλεται στις εξής περιπτώσεις:
- αν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού από τη Δυτική ή Κεντρική Αφρική τις τελευταίες τρεις εβδομάδες,
- αν έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί με την ευλογιά των πιθήκων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες,
- αν έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε δερματικές βλάβες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
- Προς το παρόν δεν υπάρχει τεστ που θα μπορούσε κάποιος να κάνεις στο σπίτι του για τη διάγνωση της νόσου, κάτι που σημαίνει πως όποιος έχει ύποπτα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθεί νοσοκομείο για να εξεταστεί εργαστηριακά.
in.gr