Διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας με τρεις «στάσεις»

Σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο μπαίνει η Ελλάδα αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα που δυναμιτίζει κάθε διάθεση για εξεύρεση λύσης με τη «γείτονα χώρα» και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σε ένα αεροπορικό δρομολόγιο τριών στάσεων, σε ΗΠΑ, Πράγα και Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη, όπου από τις 20 έως και τις 23 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση που γονατίζει ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και επιμέρους θέματα, όπως οι σχέσεις Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδας – Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου σβήνουν και γράφουν για την στρατηγική την οποία πρέπει να ακολουθήσει η Αθήνα, μετά και τη θερμή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και το κοινό μήνυμα μηδενικής ανοχής στον αναθεωρητισμό που εκφράζει η Τουρκία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας που θα συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με ομολόγους του από ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να κάνει γνωστές σε όλους τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και να δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες και με χώρες που μέχρι σήμερα δεν ήταν φίλα προσκείμενες στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να προωθήσει και την ελληνική υποψηφιότητα για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025 – 2026, την υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2028 – 2030 και την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2035.

Δεύτερος σταθμός

Δεύτερος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ) που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, στην οποία θα συμμετάσχουν και χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης. Μεταξύ αυτών, η Ελβετία, η Αλβανία και το Αζερμπαϊτζάν.

Στη Σύνοδο αναμένεται να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προυποθέσεις για την έναρξη διαλόγου μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, κάτι το οποίο είχε τερματιστεί μονομερώς. Οι όποιες επικοινωνίες των δύο ηγετών γινόταν με αντικρουόμενες δηλώσεις είτε σε ομιλίες, είτε σε συνεντεύξεις στον Τύπο, δυναμιτίζοντας το ήδη τεταμένο κλίμα. Βέβαια, ο Ερντογάν έως ώρας έχει στυλωμένα τα πόδια και δεν φαίνεται να αφήνει ανοιχτό κάποιο τέτοιο περιθώριο.

Τρίτος σταθμός

Η τρίτη στάση του πρωθυπουργού θα γίνει σε περίπου ένα μήνα στις Βρυξέλες. Συγκεκριμένα, στις 20 και 21 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί καλώς εχόντων των πραγμάτων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός θα εκθέσει και εκεί την τουρκική προκλητικότητα, ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Κάτι τέτοιο άλλωστε ανέφερε προσφάτως και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σχετικά