Ελληνοτουρκικά: Σήμερα οι απαντήσεις Μητσοτάκη στα fake news Ερντογάν

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε χθες, το στίγμα των προθέσεών του για το πως θα κινηθεί στη σημερινή του ομιλία από το βήμα της Γενικής Συνέλ

Στην ομιλία του από τον ΟΗΕ θα απαντήσει σήμερα ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας την πραγματική εικόνα στο Αιγαίο, τόσο με το προσφυγικό όσο και με τους τουρκικές προκλήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε χθες, το στίγμα των προθέσεών του για το πως θα κινηθεί στη σημερινή του ομιλία από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την τουρκική πλευρά να συμμορφωθεί με τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ μίλησε για «fake news» όσον αφορά στους τουρκικούς ισχυρισμούς για το μεταναστευτικό.

Την ίδια στιγμή πάντως, και παρά τις καθημερινές εμπρηστικές δηλώσεις από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στον διάλογο.

Για το προσφυγικό, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε προχωρήσει στη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων στη θάλασσα», για να προσθέσει με έμφαση ότι «μόνον σήμερα η Ελλάδα διέσωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους».

«Έχουμε μια υποχρέωση να φυλάξουμε τα σύνορα μας, αλλά όποτε χρειάστηκε, βοηθήσαμε», πρόσθεσε, κατηγορώντας την Τουρκία για «αντιστροφή της πραγματικότητας».

Πρότεινε μάλιστα ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό, «να καθίσουμε μαζί σε ένα τραπέζι».

Τουρκικές προκλήσεις

Ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε αναφορές και στις τουρκικές προκλήσεις, σημειώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε δει «ένα κρεσέντο στην τουρκική ρητορική κατά της Ελλάδας», το οποίο είναι «απαράδεκτο». «Μια λύση υπάρχει, η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου», σημειώνοντας ότι μόνο σε αυτή τη βάση μπορούμε να μιλήσουμε με την Τουρκία.

Έκανε λόγο για παράλογους ισχυρισμούς της Τουρκίας που αμφισβητούν την κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών. «Έχουμε πει πολύ ξεκάθαρα ότι αυτό το μοτίβο ρητορικής είναι απαράδεκτο. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για την επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών, και αυτό είναι η αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, και στην περίπτωσή μας, η τήρηση του Δίκαιου της Θάλασσας.

Και ενθαρρύνουμε συνεχώς την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει με βάση αυτές τις αρχές. Εν τέλει, είμαστε γείτονες και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο».

Σχετικά