H ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΑ ΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήβας την Τετάρτη 26 Οκτώβρη, τέθηκε προς συζήτηση ο κανονισμός των τριών λαϊκών αγορών που λειτουργούν στο Δήμο (του Σαββάτου στο πάρκο του Αϊ Γιάννη, της Τετάρτης στο κέντρο της Θήβας και της Πέμπτης στα Βάγια).

Εδώ και ένα περίπου χρόνο, το Σωματείο των Πωλητών Λαϊκών Αγορών έχει ζητήσει εγγράφως από το Δήμο να επιτραπεί στους πωλητές να ανοίγουν στη Λαϊκή του Σαββάτου πάγκους μήκους 6,5 μέτρων αντί για τα 5 μέτρα που τους επέτρεπε ο Δήμος μετά την πανδημία.

Αντίστοιχα, στις συνεδριάσεις των Τοπικών Συμβουλίων Θήβας και Βαγίων για τον κανονισμό, το Σωματείο ζήτησε το προβλεπόμενο μήκος στον Κανονισμό να είναι 6 μέτρα για το Σάββατο (αντί για 5 που προτεινόταν), 6 μέτρα για την Τετάρτη (αντί για 4 που προτεινόταν) και 8 Για τα Βάγια (αντί για 6 που προτεινόταν).

Τόσο η Κοινότητα Θήβας, όσο και των Βαγίων εισάκουσαν τα λογικά αιτήματα του Σωματείου και υιοθέτησαν την πρόταση, δεδομένων και των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν.

Ωστόσο η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής συνεδριάζοντας μετά τα Συμβούλια των Κοινοτήτων αποφάσισε διαστάσεις μικρότερες και από την αρχική πρόταση του Δήμου. Συγκεκριμένα, αποφάσισε κατά πλειοψηφία 3 μέτρα πρόσοψη για τη λαϊκή της Τετάρτης…

Τελικά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την οριστική ψήφιση του κανονισμού, ο Δήμαρχος πρότεινε ως «έκφραση αλληλεγγύης» το να αυξηθούν οι διαστάσεις μόνο του πλάτους των πάγκων, εμμένοντας ως προς το μήκος τους στην αρχική πρόταση.

Χωρίς σοβαρή αιτιολογία της εμμονής να μην παραχωρεί ούτε ένα μέτρο για κάθε πωλητή και παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, η Δημοτική Αρχή επιβεβαίωσε ότι αντιμετωπίζει εχθρικά κάθε αίτημα φορέα που υποβάλλεται με τον προβλεπόμενο τρόπο και είναι δίκαιο.

Η συνολική αντιμετώπιση των παραγωγών και πωλητών στη Λαϊκή Αγορά από τη Δημοτική Αρχή τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται από υπεροψία και υπερβάλλοντα ζήλο μόνο ως προς τις υποχρεώσεις των ανθρώπων που δουλεύουν για το μεροκάματό τους.

Για παράδειγμα, πριν λίγα χρόνια τέθηκε επανειλημμένα θέμα να ανακληθούν οι άδειες όσων είχαν χρέη προς το Δήμο. Πριν μερικούς μήνες, ήταν η εμμονή να φύγει πάσει θυσία η Λαϊκή της Τετάρτης από το κέντρο. Τώρα έχουμε την επιμονή να μη δοθεί ένα μέτρο παραπάνω…

Σημειωτέον ότι όπως λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, κανένας από τους όμορους Δήμους δε δείχνει τέτοια αντιμετώπιση προς τους ίδιους και τα αιτήματά τους.

Ανεξάρτητα από «συμπάθειες και αντιπάθειες», η εν λόγω αντιμετώπιση είναι απαράδεκτη ειδικά σήμερα, την περίοδο της μεγάλης ακρίβειας.

Ως παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο υπερψηφίσαμε τις Αποφάσεις των Κοινοτήτων Θήβας και Βαγίων. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες παρατάξεις – πλην εξαιρέσεων ορισμένων συμβούλων -, θεωρήσαμε ότι η υποτιθέμενη «βελτιωμένη πρόταση του Δημάρχου» δεν παύει να διακατέχεται από την παραπάνω λογική.

Τέλος, δε μπορούμε παρά να στηλιτεύσουμε τη διαδικασία που τηρήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης. Την ώρα που ένας Σύμβουλος έκανε τοποθέτηση, ο Δήμαρχος «διαβουλευόταν» με τους εργαζόμενους της λαϊκής έξω από την αίθουσα, λες και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι για διαλογική συζήτηση. Ακόμη περισσότερο, η Πρόεδρος του Δ.Σ. ζήτησε στη συνέχεια … κάθε Σύμβουλος που επιθυμεί να βγει από την αίθουσα να της ζητάει την άδεια… Από την πλευρά μας, θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι η τήρηση του κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου αρκεί για να τηρείται η ομαλή και αποτελεσματική διεξαγωγή των συνεδριάσεων.

Σχετικά