Ο Ολύμπος… δείχνει τις κάλπες, καθώς μια αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποτέλεσε αφορμή για να πάρουν φωτιά τα σενάρια για πρώτες κάλπες τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός συζητούσε με ορειβάτη και σημείωσε πως θέλει να πάει στον Όλυμπο τον Μάιο και στην πρόσκληση που δέχθηκε απάντησε πως «μετά τις εκλογές, να ανέβουμε»
Η αναφορά αυτή δείχνει πρώτες κάλπες τον Απρίλιο, καθώς στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως θα χρειαστεί και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για να προκύψει κυβέρνηση. Αυτή είναι και η κρίσιμη παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό της τελικής ημερομηνίας των επόμενων εκλογών και δύο είναι τα βασικά σενάρια που είναι στο τραπέζι.
Το κεντρικό σενάριο προβλέπει εκλογές στις 9 Απριλίου, δηλαδή μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε σε δεύτερες κάλπες στις 14 Μαΐου (δηλαδή σε παράλληλες εκλογές με την Τουρκία) ή το αργότερο στις 21 του μήνα, καθώς θα μεσολαβήσουν από τέσσερις έως έξι εβδομάδες ανάμεσα στις δύο αναμετρήσεις.
Το σενάριο αυτό έχει ένα μεγάλο … ατού: ένα μεγάλο κομμάτι ετεροδημοτών (φοιτητές, συνταξιούχοι αλλά και τηλεργαζόμενοι) μπορούν να μεταβούν στην εκλογική τους περιφέρεια για να ψηφίσουν και να παραμείνουν και το Πάσχα. Από παραπολιτική σκοπιά να σημειωθεί εδώ πως εκλογές την Κυριακή των Βαΐων είχαν γίνει και το 1990 και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν αυτός που είχε κερδίσει.
Το δεύτερο σενάριο που είναι στο τραπέζι- αλλά με λιγότερες πιθανότητες – προβλέπει κάλπες στις 2 Απριλίου. Έτσι θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί οι διερευνητικές επαφές πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως το ενδεχόμενο εκλογών την Κυριακή των Βαΐων έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Εκκλησία.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι δεύτερες κάλπες – σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης – θα στηθούν στις 14 Μαΐου. Πάντως είναι ένα σενάριο που έχει λιγότερους υποστηρικτές, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει υψηλότερη αποχή στους ετεροδημότες (δηλαδή μπορεί να επιλέξουν να μετακινηθούν στις εκλογικές τους περιφέρειες μόνο για το Πάσχα)
Το ενδεχόμενο εκλογών στο τέλος Απριλίου φαίνεται πως βγαίνει εκτός συζήτηση, καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για δεύτερες κάλπες ( στις 2 Ιουνίου ξεκινάνε οι πανελλαδικές). Από εκεί και πέρα υπάρχουν ακόμα και τώρα αυτοί που υποστηρίζουν την διενέργεια των πρώτων εκλογών στις 14 Μαΐου (παράλληλα με τη Τουρκία), ωστόσο σε μια τέτοια περίπτωση οι δεύτερες εκλογές θα πρέπει να γίνουν μετά τις πανελλαδικές (μεσούσης δηλαδή της τουριστικής περιόδου).
Από την κυβερνητική πλευρά επιχειρείται πάντως να μην δοθεί συνέχεια στην εκλογολογία και επισημαίνεται πως δεν έχει κλειδώσει η τελική απόφαση. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες είναι στο τραπέζι, ωστόσο φαίνεται πως δεν θα γίνουν άμεσα οι οριστικές ανακοινώσεις καθώς στο Μαξίμου μελετούν όλα τα ενδεχόμενα.
Ο …απρόβλεπτος γείτονας
Ερωτηματικό παραμένει το πως θα κινηθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στο δρόμο προς τις κάλπες. Οι υψηλοί τόνοι απέναντι στην Ελλάδα θεωρείται δεδομένο πως θα διατηρηθούν, καθώς με τον τρόπο αυτό ο κ. Ερντογάν συσπειρώνει το ακροατήριο του.
Ωστόσο, μένει να φανεί αν θα επιχειρήσει να τραβήξει περισσότερο το σχοινί σε περίπτωση που δει πως δεν ανεβαίνουν τα δημοσκοπικά του ποσοστά. Η πιθανότητα μιας προβοκάτσιας ή ενός ατυχήματος δεν μπορεί να αποκλειστεί, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στην Αθήνα. Και αυτό είναι κάτι που λαμβάνεται υπόψη και όταν γίνονται οι συζητήσεις για τον χρόνο της επόμενης αναμέτρησης.
Ουσιαστικά σε περίπτωση που γίνουν εκλογές στις αρχές Απριλίου το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την δεύτερη αναμέτρηση η χώρα θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Με το μεγάλο ερώτημα να είναι πως θα κινηθεί τη συγκεκριμένη περίοδο ο κ. Ερντογάν, που θα είναι μια ανάσα από τις δικές τους κάλπες.