Τις ίδιες ημέρες θα βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν
Επίσκεψη στο Ισραήλ προετοιμάζει ο Νίκος Δένδιας στις 30 και 31 Ιανουαρίου προκειμένου να έχει την πρώτη του συνάντηση με τον ομόλογό του, Ελι Κοέν, μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Στόχος να επαναβεβαιωθούν οι ισχυροί δεσμοί των δύο χωρών αλλά και να οικοδομηθεί άμεση σχέση μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ, όπως υπογραμμίζουν στα «ΝΕΑ» διπλωματικές πηγές.
Ωστόσο τις ίδιες μέρες με τον Νίκο Δένδια θα βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ και ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος θα επισκεφθεί Αίγυπτο, Ισραήλ και Δυτική Οχθη το τριήμερο 29-31 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο επισκέψεις είναι ξεχωριστές και επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για μία κοινή συνάντηση Μπλίνκεν – Κοέν – Δένδια. Ενώ την ίδια στιγμή αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι η αναπροσαρμογή του προγράμματος Μπλίνκεν αναφορικά με το Ισραήλ, δεν δείχνει να επηρεάζει τον σχεδιασμό για επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα – και ίσως Αγκυρα – περί τις 21 Φεβρουαρίου, η οποία ωστόσο όπως υπογραμμίζεται δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών
Για Αθήνα και Ισραήλ οι σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας δεν εξαρτώνται όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές από την εναλλαγή των κυβερνήσεων, ενώ την ίδια στιγμή η ισραηλινή πλευρά επιμένει ότι η επαναπροσέγγιση και εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία δεν θεωρείται ότι επηρεάζει τις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ.
Ισραηλινές διπλωματικές πηγές σημειώνουν δε όσον αφορά την ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία πως η ενδεδειγμένη οδός για την επίλυση των προβλημάτων είναι η διπλωματία, ενώ αρμόδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι και σε διπλωμάτες του Ισραήλ προκαλεί προβληματισμό η παγίωση μίας ρητορικής «στρατιωτικοποίησης των απειλών».
Ενεργειακά και Λιβύη
Ενδιαφέρον και για την Ελλάδα έχει το γεγονός ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η ατζέντα Μπλίνκεν στην Αίγυπτο περιλαμβάνει τα ζητήματα και ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και τη συζήτηση περί των εκλογών στη Λιβύη που στηρίζουν τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Κάιρο. Με την Ανατολική Μεσόγειο να μπαίνει σαφώς ξανά με έμφαση στην ατζέντα των ΗΠΑ.
Το ταξίδι δε του αμερικανού ΥΠΕΞ σε Ισραήλ και Αίγυπτο θεωρείται ότι συνδέεται και με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, αλλά και την προώθηση λύσεων στην περιοχή και δη στην περιοχή που αφορά Ελλάδα – Αίγυπτο – Λιβύη. Με ανώτατες διπλωματικές πηγές να προαναγγέλλουν για το επόμενο διάστημα μία ανακοίνωση Ελλάδας – Αιγύπτου όταν κανονιστεί η επίσκεψη Σούκρι στην Αθήνα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για κοινή επιστολή απάντησης στην αντίστοιχη τουρκολιβυκή επιστολή στον ΟΗΕ που αμφισβητούσε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Αθήνας – Καΐρου.
Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα θέτει πολύ ψηλά και τον στόχο της ακύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου στη διπλωματική της ατζέντα, αφού είναι από τα ζητήματα που την απασχολούν περισσότερο. Και ως εκ τούτου οι επαφές στο τρίγωνο Ελλάδας – ΗΠΑ – Αιγύπτου με αντικείμενο και το ζήτημα της Λιβύης έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την Αθήνα.
«Απειλές τύπου Βόρειας Κορέας»
Ο Δένδιας από το βήμα της Βουλής έστρεψε τα πυρά του στην Τουρκία κάνοντας λόγο για δυνάμεις του αναθεωρητισμού που απειλούν τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια και αυξάνουν την προκλητική τους συμπεριφορά με «απειλές τύπου Βόρειας Κορέας για πυραύλους που δήθεν θα μπορούν να πλήξουν την Αθήνα και τις πόλεις μας.
Με επιστολές, με δηλώσεις και μέσα στο Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας ότι η Ελλάδα, δήθεν, δεν έχει κυριαρχία στα νησιά, αν αυτά δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα». Χαρακτήρισε δε ψευδοαφήγημα τη «Γαλάζια πατρίδα» και αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε πως η Κύπρος δεν κείται μακράν. Επανέλαβε την επιμονή της Ελλάδας στη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία χωρίς παραλογισμούς.