” Ορμονικές μεταβολές εν μέσω καύσωνα”

Καλό μήνα!

Μετά από τις πολύ δύσκολες ημέρες που βιώσαμε όλοι με τους τρεις συνεχόμενους καύσωνες, φαίνεται πως ο καιρός ομαλοποιείται και επιστρέφει στις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Πρέπει λοιπόν να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να απολαύσουμε το υπόλοιπο του καλοκαιριού!!

Θέλω να αναφερθώ σε ένα θέμα που συμβαίνει σε αρκετές γυναίκες ιδιαίτερα αυτή τη ζεστή εποχή του χρόνου και δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί:  Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μια γυναίκα να «χάσει» μια περίοδό της ή να δει περίοδο δύο φορές το μήνα. Αυτό συνήθως συμβαίνει στο πολύ κρύο και ακόμη πιο πιθανό είναι να συμβεί στην πολύ ζέστη. Παρατηρείται δηλαδή Ιανουάριο ή Φεβρουάριο και Ιούλιο ή Αύγουστο. Το σώμα αντιδρά σε αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες και «μπλοκάρουν» οι ορμόνες μας μπερδεύοντας έτσι τον μηνιαίο κύκλο. Παρ’ όλα αυτά δεν ανησυχούμε και περιμένουμε τον επόμενο ή και τον μεθεπόμενο μήνα μέχρι να επιστρέψουμε σε φυσιολογική περίοδο. Η μόνη περίπτωση που θα πρέπει να απευθυνθούμε σε Γυναικολόγο είναι να έχουμε πολύ μεγάλη αιμορραγία και για πολλές ημέρες. Ο γιατρός θα μας συστήσει αιματολογικές εξετάσεις για να δούμε αιματοκρίτη και σίδηρο, γιατί οποιαδήποτε αιμορραγία μπορεί να μας προκαλέσει αναιμία και όχι μόνο… Επίσης μπορεί να θελήσει να κάνει ένα γενικότερο έλεγχο, με υπέρηχο και άλλου είδους εξετάσεις, ότι κρίνει εκείνος ότι χρειάζεται.

Καλό είναι να γνωρίζετε τι  πρέπει να κάνετε εσείς σε περίπτωση που νιώσετε ζάλη, αδιαθεσία ή αδυναμία:

  • Μεταφερθείτε σε σκιερό και δροσερό μέρος και καθίστε κάτω, ακόμη και στο έδαφος αν δεν υπάρχει καρέκλα. Αν συνεχίζεται η ζάλη ξαπλώστε κάτω και κάποιος να κρατήσει λίγο ψηλά τα πόδια σας.
  • Πιείτε άφθονο νερό αλλά ακόμη καλύτερα –αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα-μία πορτοκαλάδα ή βυσσινάδα .
  • Αν είστε πολλές ώρες νηστική, αφού συνέλθετε λίγο φάτε κάτι –ένα κουλουράκι, λίγο ψωμί με κασέρι, δύο απλά μπισκότα. Μην φορτώνετε το στομάχι με βαριά φαγητά.
  •  Αν βρίσκεστε ανάμεσα σε πολύ κόσμο ζητείστε εσείς ή κάποιος από τους συνοδούς σας να απομακρύνει το πλήθος και να σας δώσει χώρο και χρόνο για να συνέλθετε.
  • Αφήστε να περάσει λίγη ώρα μέχρι να νιώσετε εντελώς καλά και μετά σηκωθείτε και συνεχίσετε την ημέρα σας.  Αν νιώσετε ότι χειροτερεύει η κατάσταση καλό είναι να σας μεταφέρουν στο πιο κοντινό Νοσηλευτικό ίδρυμα ώστε να σας αντιμετωπίσουν εκεί.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι υπάρχει περίπτωση και οι άνδρες να παρουσιάσουν ορμονικές ανισορροπίες:

 Έντονη εφίδρωση( πολύ παραπάνω από ότι δικαιολογεί η μεγάλη ζέστη), ψυχικές μεταπτώσεις, εκνευρισμό, ατονία ή- το αντίθετο- υπερκινητικότητα, πολύ έντονη δίψα κα. Και εδώ ισχύουν πάνω κάτω τα ίδια: Σκιά, υγρά, ηρεμία, αποφυγή συνωστισμού, ελαφρύ γεύμα, ξεκούραση σωματική και ψυχική. Αν δεν συνερχόμαστε, απευθυνόμαστε σε ένα Γενικό γιατρό ή σε Παθολόγο.

            Κλείνοντας σας υπενθυμίζω ότι όσες συμβουλές δώσαμε στο άρθρο του Ιουλίου, ισχύουν και για τον Αύγουστο. Προσοχή λοιπόν, υπευθυνότητα και καλή προετοιμασία για να περάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, χωρίς να κινδυνεύσουμε…

Καλές διακοπές, καλά μπάνια και με το καλό να γιορτάσουμε την μεγάλη γιορτή της Παναγίας μας….

Αποστολοπούλου Άννα-Μαρίνα, Μαία ΚΥΑ

Σχετικά