Εσπευσμένη επιστροφή Κασσελάκη από Νέα Υόρκη-Μετωπική σύγκρουση στην Κουμουνδούρου

Μετωπική σύγκρουση στην Κουμουνδούρου – Την Πέμπτη το ξεκαθάρισμα στο εκτελεστικό γραφείο

Οι τέσσερις προτάσεις διαγραφών μέσα σε μια βδομάδα φαίνεται πως άνοιξαν το «κουτί της Πανδώρας» στον ΣΥΡΙΖΑ με τα πνεύματα να οξύνονται καθημερινά και η επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη από τις ΗΠΑ να σηματοδοτεί τις εξελίξεις με αρχή την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας στην Κουμουνδούρου.

Όλες οι πλευρές οργανώνονται και λαμβάνουν θέσεις μάχης ενόψει της επερχόμενης σύγκρουσης. Οι υπερατλαντικές «διαγραφές» του κ. Κασσελάκη από τη μια πλευρά και τις πρωτοφανείς επιθέσεις στον πρόεδρο του κόμματος από την πλευρά των προς διαγραφή ιστορικών στελεχών έβαλε ένα προσωρινό φρένο στην αποχώρηση της «Ομπρέλας» η οποία σχεδιάζει να συγκρουστεί με τον κ. Κασσελάκη και την ηγετική ομάδα που το πλαισιώνει στην ΚΕ.

Οι προτάσεις για διαγραφή των τριών στελεχών της «Ομπρέλας» από τον Στέφανο Κασσελάκη εξόργισαν και τα πιο ψύχραιμα στελέχη της ομάδας αυτής.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης μιλώντας στο Open έκανε λόγο για «αποστολή διάλυσης της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ» και μάλιστα, όπως σημείωσε, «από εξωπολιτικούς παράγοντες».

Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε πως «με αυτά που γίνονται σίγουρα έχουμε εξασφαλίσει ένα μεγάλο κομμάτι στις επιθεωρήσεις της σεζόν. Φοβάμαι την απαξίωση και τη γελοιοποίηση του χώρου. Ένας αρρωστημένος τελικά, εκτός τόπου αρχηγισμός».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα επεσήμανε: «Λένε πως ο Κασσελάκης μου έδειξε την πόρτα της εξόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Αδερφέ, εγώ την έχτισα αυτή την πόρτα, ξέρω και πώς ανοίγει και πάντα την άνοιγα για να μπει κόσμος μέσα».

Από το περιβάλλον της ηγεσίας πάντως, αφήνουν να εννοηθεί ότι με την Στέφανου Κασσελάκη από τις ΗΠΑ, θα γίνει μια προσπάθεια για να επιστρέψει το κόμμα στην κανονικότητα.

Έκτακτη Εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκάλεσε για αύριο Πέμπτη την Εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία μετέχουν οι 2 Γραμματείς (δηλαδή η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης), η Γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρας Τζάκρη, η εκπρόσωπος Δώρα Αυγέρη, η Έφη Αχτσιόγλου, Η Ρένα Δούρου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο επικεφαλής της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλος αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Εκεί θα τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα που έχουν προκύψει και θα επιβεβαιωθεί το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει προταθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία της Έφης Αχτσιόγλου στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας καθώς θα είναι η πρώτη φορά Κασσελάκης και Αχτσιόγλου θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

Η στάση της Αχτσιόγλου

Η πλευρά Αχτσιόγλου συνεδριάζει σήμερα για να καταλήξει και επίσημα στην στάση που θα κρατήσει απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις. Στελέχη της ομάδας αυτής θεωρούν ότι το συνέδριο θα πρέπει να γίνει όσο πιο σύντομα γιατί αλλιώς θα τους προλάβουν οι εξελίξεις.

Προσθέτουν ωστόσο ότι την μεγαλύτερη ευθύνη σε αυτή την διαδικασία την έχει ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος πρέπει να δείχνει ψυχραιμία στις προκλήσεις. «Δεν μπορείς να διαγράφεις τον πρώην Γραμματέα του κόμματος σαν να μην συμβαίνει τίποτα», λένε χαρακτηριστικά.

Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος: «Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι διαλυτική»

Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης ζητούν με έκτακτη κοινή ανακοίνωση άμεση σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας και επίσπευση συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση. Η κατάσταση στο κόμμα μας δεν είναι πια ανησυχητική. Είναι διαλυτική. Και έχουμε υποχρέωση – απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στηρίζουν – να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο.

Οι πολιτικές διαφωνίες είναι υπαρκτές. Για αυτό άλλωστε έχει ήδη προσδιοριστεί η διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα πρέπει πια να επισπευσθεί. Η πορεία μας όμως μέχρι αυτό θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μια μακρά παράδοση εσωτερικής δημοκρατίας με κανόνες και σεβασμό των διαδικασιών. Ακόμα και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η αναζήτηση της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων ήταν δεδομένη. Η ενότητα προϋποθέτει συλλογικότητα, τήρηση των διαδικασιών, αρχές.

Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι αναγκαία η άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος. Έχουμε όλες και όλοι ευθύνη για την ενότητα. Και πρώτη απ’ όλους η ηγεσία του κόμματος.»

Σχετικά