Το τάµα του Αρχιεπισκόπου Αµερικής στην Εύβοια

Ο κ. Ελπιδοφόρος θα συλλειτουργήσει στη Μονή του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος για τον Οσιο Ιάκωβο Τσαλίκη, για τον οποίο τρέφει ιδιαίτερη ευλάβεια

Η σηµερινή συλλειτουργία στη Μονή του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος είναι ένα προσκύνηµα, σαν τάµα για µένα» αποκαλύπτει για πρώτη φορά στο «Εθνος» ο Αρχιεπίσκοπος Αµερικής, Ελπιδοφόρος. Κοντά στον οικισµό Ροβιές, στη βόρεια Εύβοια, στους πρόποδες των βουνών Καβαλάρης και Ξηρόν Ορος, µέσα σε πυκνό δάσος ελάτων και πεύκων, προβάλλει η εντυπωσιακή Μονή του Οσίου Δαυίδ, όπου βρίσκεται από χθες το βράδυ ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αµερικής.

Το τάµα του νέου ποιµενάρχη του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου της Αµερικής αφορά την ιδιαίτερη ευλάβεια που τρέφει προς τον Οσιο Ιάκωβο Τσαλίκη και µε τον οποίο είχε µία προσωπική εµπειρία. Εµφανίστηκε στη ζωή του πριν ακόµα αγιοκαταταχθεί και µάλιστα µε έναν τρόπο θαυµατουργικό, ενώ εξακολουθεί ακόµη και σήµερα, όπως αναφέρει ο ίδιος, «να τον αισθάνεται ‘’ζωντανό’’». Ωστόσο, αυτό που συγκινεί περισσότερο τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αµερικής, Ελπιδοφόρο, είναι ότι ακόµα και την τελευταία στιγµή, λίγο πριν µπει στη Σύνοδο για να διαβάσει το Μεγάλο Μήνυµα της εκλογής του, έγινε ένα µικρό θαύµα και άλλο ένα σηµάδι εµφανίστηκε…

«Ο κωδικογράφος της Συνόδου µου έφερε την τελευταία εκκλησιαστική πράξη που έπρεπε να υπογράψω µε την ιδιότητά µου ως µητροπολίτης Προύσης. Η τελευταία µου υπογραφή στον Κώδικα του Οικουµενικού Πατριαρχείου ήταν η πράξη αγιοκατάταξης του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη. Και επειδή πιστεύω ότι τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι τυχαίο, νιώθω ότι ήταν ένα καλωσόρισµα του Αγίου, τη στιγµή που είχα εκλεγεί παµψηφεί Αρχιεπίσκοπος Αµερικής.

Ηταν ένα ακόµη σηµάδι για µένα ότι είχα τις ευχές και τις προσευχές του και θέλω πριν αναλάβω τα καθήκοντά µου να προσκυνήσω τον τάφο του, να λειτουργήσω στο µοναστήρι του και να έχω την ευχή του» αναφέρει συγκινηµένος ο Αρχιεπίσκοπος Αµερικής, Ελπιδοφόρος, ο οποίος απόψε θα επιστρέψει και πάλι στην Αθήνα.

Οπως εξηγεί ο κ. Ελπιδοφόρος, ο Γέροντας εµφανίστηκε κάποια στιγµή στον ύπνο του, χωρίς όµως να γνωρίζει ποιον κληρικό είδε, απλώς συγκράτησε τη µορφή του. «Κάποιες µέρες µετά είδα τυχαία µια φωτογραφία του και τότε θυµήθηκα ότι ήταν ο ιερέας που είχα δει στον ύπνο µου. Ηταν µια ευλογία του Θεού, µια ιδιαίτερη προσοχή του Αγίου για µένα» καταλήγει ο κ. Ελπιδοφόρος.

Ο Γέροντας Ιάκωβος

Πρόκειται για ένα νέο Αγιο που την αγιοκατάταξή του ανακοίνωσε τον Νοέµβριο του 2017 το Οικουµενικό Πατριαρχείο. Ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης διακόνησε ως µοναχός στη Μονή του Οσίου ∆αυίδ. Υπήρξε ο ανακαινιστής του µοναστηριού, αναγεννώντας το από την παρακµή του. Στις 25 Ιουνίου 1975 έγινε ηγούµενος της µονής, ενώ πολλοί πιστοί διέκριναν σηµάδια αγιότητας εν ζωή στον Γέροντα Ιάκωβο.

Εζησε περίπου 40 χρόνια στη Μονή, έχοντας προηγουµένως ζήσει «ευαγγελικώς» στον κόσµο 32 χρόνια. Μιµήθηκε τον Οσιο ∆αυίδ και βάδισε στα ίχνη του. Ηταν φιλακόλουθος, ασκητικός, ταπεινός και κατά τη διάρκεια των ακολουθιών του συνέβαιναν πολλά πνευµατικά γεγονότα, τα οποία µετά ο ίδιος διηγούνταν στα πνευµατικά του παιδιά και στους ιερείς. Η υγεία του ήταν ιδιαίτερα εύθραυστη και το πρωί της 21ης Νοεµβρίου 1991 πήγε στην ακολουθία, έψαλε, κοινώνησε και λίγες ώρες αργότερα ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης πήρε τον δρόµο για τη µακαρία ζωή.

Ο µακαριστός Γέροντας Ιάκωβος γεννήθηκε την 5η Νοεµβρίου 1920 στα µατωµένα χώµατα της Μικράς Ασίας και συγκεκριµένα στο Λιβίσι της Μάκρης, µια µικρή πόλη από τις παραθαλάσσιες της ιωνικής γης, στο ύψος περίπου του Καστελόριζου, από γονείς ενάρετους και ευσεβείς, τον Σταύρο Τσαλίκη και τη Θεοδώρα, κόρη του Γεωργίου και της ∆έσποινας Κρεµµυδά. Οι γονείς του γέννησαν εννέα παιδιά, αλλά δυστυχώς κατάφεραν να ζήσουν µόνο τρία. Η οικογένειά του ήταν από τις πιο εύπορες της περιοχής, όµως ο µεγάλος πλούτος της ήταν η ευσέβειά της και η αγνή χριστιανική πίστη που είχε πολύ βαθιές ρίζες.

Τον Ιούνιο του 2018 ο Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος τέλεσε πατριαρχική λειτουργία στη Μονή του Οσίου ∆αυίδ και µιλώντας για τον Οσιο Ιάκωβο τόνισε ότι «είναι ένα σύγχρονος άγιος, των ηµερών µας, που ένιωσε τον ξεριζωµό του Ελληνισµού της Μικράς Ασίας και την πικρή εµπειρία του πρόσφυγα. Εκρουε συνεχώς τη θύρα για την απόδοση δικαιοσύνης, την προστασία των νέων και των φτωχών. Ηταν µια συνεχής καιόµενη λαµπάδα για όλον τον κόσµο. Ο ταπεινός ιεροµόναχος µε την εύθραυστη υγεία, ο ευγενής µε το παροιµιώδες ‘’µε συγχωρείτε’’, υπήρξε µέγας ευεργέτης όλων των ορθοδόξων» επεσήµανε ο Προκαθήµενος της Ορθοδοξίας. Στο µοναστήρι διατηρείται µέχρι σήµερα αναλλοίωτο το κελί του, όπως ήταν στις 21 Νοεµβρίου 1991, όταν ο Οσιος Ιάκωβος Τσαλίκης εκοιµήθη

Σχετικά