Σαν σήμερα ο ηθοποιός βρέθηκε κατακρεουργημένος στο σαλόνι του σπιτιού του στο Παγκράτι, με 21 μαχαιριές στην καρδιά, τον λαιμό και τους πνεύμονες
Ο Νίκος Σεργιανόπουλος υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες ηθοποιούς, κυρίως μέσα από τους τηλεοπτικούς του ρόλους. Η άγρια δολοφονία του το καλοκαίρι του 2008 συντάραξε το πανελλήνιο και απασχόλησε τον Τύπο και τα κοινωνικά δίκτυα για πολλά χρόνια.
Στις 4 Ιουνίου 2008, ο Νίκος Σεργιανόπουλος βρέθηκε κατακρεουργημένος στο σαλόνι του σπιτιού του στο Παγκράτι, με 21 μαχαιριές στην καρδιά, τον λαιμό και τους πνεύμονες. 51 ημέρες μετά η Ασφάλεια εξιχνίασε την υπόθεση και συνέλαβε τον δράστη. Το ειδεχθές και απίστευτης βιαιότητας έγκλημα διέπραξε ο 34χρονος -τότε- υπήκοος Γεωργίας, Ντέιβιντ Μουρτικνέλι.
Όπως αποκαλύφτηκε, ο Σεργιανόπουλος είχε συναντήσει τον δολοφόνο του το προηγούμενο βράδυ στην Πλατεία Βικτωρίας.
Ενώπιον του δικαστηρίου, ο δολοφόνος δήλωσε μετανοημένος και ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον ηθοποιό και πως το θύμα τον απείλησε με μαχαίρι, προκειμένου να δεχθεί να του κάνει στοματικό έρωτα, γεγονός που τον έθιξε βαρύτατα. Το Δευτεροβάθμιο Κακουργιοδικείο δεν πίστεψε τις δικαιολογίες του και του επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Ειδικότερα, οι δικαστές τον έκριναν ένοχο με συντριπτική πλειοψηφία (6-1) για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση δεχόμενοι ότι την τέλεσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και απορρίπτοντας τα αιτήματα της υπεράσπισής του για αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου εντίμου βίου και της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος.
Με την απόφασή του το δικαστήριο καταδίκασε επιπλέον τον κατηγορούμενο σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών για κλοπή, ενώ έπαυσε την ποινική δίωξη για τα αδικήματα της οπλοχρησίας και της παράνομης εισόδου στη χώρα.
Επίσης, το δικαστήριο έκανε δεκτή την εισήγηση του εισαγγελέα έδρας, που άνοιξε τον δρόμο για την επιβολή των ισοβίων στον κατηγορούμενο, καθώς στην αγόρευσή του είχε χαρακτηρίσει εσφαλμένη την ποινή της 20ετούς κάθειρξης που επέβαλε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Είχε μάλιστα περιγράψει τον κατηγορούμενο ως «επικίνδυνη προσωπικότητα που έχει διαπράξει ένα στυγερό έγκλημα» και που συνειδητά «ήθελε να εξοντώσει με τον τρόπο που εξόντωσε το θύμα».
Ο δικηγόρος και συνήγορος της οικογένειας του Νίκου Σεργιανόπουλου, σε συνέντευξή του το 2019 είπε ότι «ο ηθοποιός σκοτώθηκε από έναν άνθρωπο που γνώριζε πολεμικές τέχνες, ήταν πρωταθλητής στο τζούντο. Βάσει του κινητού του Νίκου συνελήφθη, το είχε πάρει μαζί του και όταν το ενεργοποίησε μπορέσαμε και τον βρήκαμε… Το δράμα αυτής της οικογένειας είναι ανεπανάληπτο. Πέθανε η αδελφή του, πέθανε ο γαμπρός του, πέθανε η μάνα του, οι οποίοι θάνατοι αυτοί έρχονταν λίγο πριν από ένα δικαστήριο. Ήταν συγκλονιστικό. Ο άνθρωπος αυτός δεν σκότωσε εκείνη τη στιγμή μόνο τον Νίκο, “σκότωσε” τέσσερις ανθρώπους».
Ο Νίκος Σεργιανόπουλος και η καλλιτεχνική του διαδρομή
«Ήθελα να γίνω κρυφά ηθοποιός. Δεν το έλεγα πουθενά, φοβόμουν. Οι γονείς μου ήταν πολύ αυστηροί», είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή του.
Ο Νίκος Σεργιανόπουλος γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1952 στη Δράμα, όπου και μεγάλωσε. Από μικρός έκανε όνειρα για να γίνει ηθοποιός, παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς του.
Στα 18 του έγινε δεκτός στο Εθνικό Θέατρο αλλά δεν είχε χρήματα για να μείνει στην Αθήνα. Τον επόμενο χρόνο πέρασε στη σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη. Εκεί έμεινε μέχρι το 1990.
Τηλεοπτικό ντεμπούτο στη σειρά «Η τελευταία Ιθάκη»
Φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΒΘΕ) και υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Πειραματικής Σκηνής Τέχνης. Συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα. Το 1986 έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο στην ταινία του Τάσου Ψαρά «Καραβάν Σαράι», που ήταν και η μοναδική συμμετοχή του στη μεγάλη οθόνη.
Την ίδια χρονιά πρωτόπαιξε και στην τηλεόραση, στη σειρά του Κώστα Αριστόπουλου «Η τελευταία Ιθάκη». Η έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης ανέβασε κατακόρυφα τις μετοχές του. Το 1992 έγινε γνωστός μέσα από την υπερπαραγωγή του MEGA «Άφρικα», που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Κένυα.
Το 1997 υποδύθηκε έναν ιδιόρρυθμο καθηγητή θεάτρου στην κωμική σειρά του Αλέξανδρου Ρήγα «Δύο Ξένοι», που προβλήθηκε από το MEGA και ξαναπροβλήθηκε έκτοτε αρκετές φορές. Ήταν ο ρόλος που τον σημάδεψε.
Στη συνέχεια έλαβε μέρος σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές («Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή», «Οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαίμη», «Βέρα στο Δεξί» κ.ά.), αλλά για τους τηλεθεατές παρέμενε ο καθηγητής Μαρκοράς. Η «Εξαφάνιση», που προβλήθηκε από τον ALPHA, ήταν η τελευταία του τηλεοπτική δουλειά.