KKE:Να εξασφαλιστεί άμεσα η πλήρης άρδευση της Κωπαΐδας και το εισόδημα των αγροτών της περιοχής

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών

Θέμα: Να εξασφαλιστεί άμεσα η πλήρης άρδευση της Κωπαΐδας και το εισόδημα των αγροτών της περιοχής. 

Η έλλειψη αρδευτικού νερού στην Κωπαΐδα για τη φετινή χρονιά είναι ήδη εμφανής από τώρα, από την έναρξη δηλαδή της καλλιεργητικής περιόδου. Όσο θα προχωράει η καλλιεργητική περίοδος μέσα στο καλοκαίρι, που  οι  ανάγκες σε νερό θα είναι κατακόρυφα αυξημένες, τόσο θα αυξάνεται και ο κίνδυνος να χαθούν, ουσιαστικά να καταστραφούν, καλλιέργειες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εισόδημα για χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής. 

Ωστόσο αυτό το γεγονός δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.  Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αφού επί  χρόνια τώρα δεν έχουν μεριμνήσει για την εκπόνηση των αναγκαίων έργων υποδομής, ώστε να καταστεί η Κωπαΐδα αυτάρκης σε αρδευτικό νερό. 

Επίσης η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι υπεύθυνη για την απαξίωση του πλωτού αρδευτικού που υπήρχε στην Υλίκη και που σήμερα έχει καταλήξει στα βράχια της. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πλήρη λειτουργία το πρόσφατα εγκατασταθέν νέο πλωτό  αρδευτικό μπορεί να δώσει μέχρι 10.000 κυβικά μέτρα νερού και, όπως εκτιμούν οι αγρότες,  αυτή η ποσότητα δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει ούτε τη μισή έκταση της Κωπαΐδας, ενώ οι ανάγκες ξεπερνούν τα 25.000 κυβικά μέτρα νερού. 

Χρειάζεται άμεσα να παρέμβει η Κυβέρνηση για να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα άρδευσης γιατί οι αγρότες είναι σε απόγνωση, αφού βλέπουν τις καλλιέργειες τους να κινδυνεύουν να χαθούν, αν δεν έχουν χαθεί ήδη σε πολλές περιπτώσεις. Να αξιοποιηθεί η δυνατότητα παροχής νερού στο αρδευτικό δίκτυο τόσο από το Μόρνο όσο και από τις  γεωτρήσεις της περιοχής γύρω από την Κωπαΐδα. Να γίνει ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων της ευρύτερης περιοχής με βάση τις υδρολογικές λεκάνες.

Ακόμα απαιτείται να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, πολύ δε περισσότερο αν χαθούν καλλιέργειες να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των αγροτών,  οι οποίοι δεν φέρουν καμιά  ευθύνη για την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Κωπαΐδα. 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση, ώστε να δοθεί άμεσα χωρίς καμία καθυστέρηση λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Οι Βουλευτές

Παφίλης Θανάσης

Λαμπρούλης Γιώργος

Μανωλάκου Διαμάντω

Μεταξάς Βασίλης

Σχετικά