Νίκος Ανδρουλάκης: Να τελειώσει στις ευρωεκλογές το άλλοθι του 41% για τον Μητσοτάκη

Η μεγαλύτερη νίκη του, τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα είναι να πετύχει το ΠΑΣΟΚ καλά αποτελέσματα «αλλά με το δικό μου τρόπο» και προαναγγέλλει πρωτοβουλίες για την επόμενη ημέρα του προοδευτικού πολιτικού τόξου.

«Το βασικό είναι να τελειώσει η αλαζονεία του 41%, δεν μπορεί σε όλα να είναι αυτή η απάντηση». Αυτό είναι το βασικό πολιτικό διακύβευμα που έθεσε, εν όψει των ευρωεκλογών της Κυριακής, ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο in μετά την κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, ευχόμενος η λαϊκή δυσαρέσκεια να εκφραστεί μέσα «από την δικιά μας άποψη, τις θέσεις μας, το πρόγραμμα μας».

Έχοντας κι ο ίδιος μια σημαντική προϋπηρεσία στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταγράφει τρεις σημαντικούς μελλοντικούς στόχους για την ΕΕ. Τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, την κοινή άμυνα και διπλωματία και τις πολιτικές μείωσης των ανισοτήτων με έμφαση στη στέγαση. Σε ό,τι αφορά δε την ακρίβεια, θεωρεί πως πρόκειται για «το μνημείο αποτυχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη», κάνοντας λόγο για νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία.

Απορρίπτει κατηγορηματικά την εμπεδωμένη αντίληψη ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές δεν αλλάζουν πολλά πράγματα, θεωρώντας την «απολύτως στρεβλή». Ακόμη περισσότερο όμως τον ανησυχεί η αντίληψη ότι η πολιτική πια δεν δίνει λύσεις, ότι δεν υπάρχουν ιδέες και ότι έχουν τελειώσει οι ιδεολογίες.

Σε ό,τι αφορά τον προοδευτικό χώρο ειδικότερα, όμως, ο Νίκος Ανδρουλάκης αποκαλύπτει στο in την άποψη του ότι πρέπει «να υπάρξει μια προοδευτική χάρτα σύγκλισης» για κοινές πρωτοβουλίες. Εξηγώντας ότι πρέπει δυνάμεις από το προοδευτικό κέντρο και την προοδευτική αριστερά να δουν «τη μεγάλη εικόνα», ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι στην απίστευτη πρόκληση απέναντι στον λαό που δημιουργούν οι πολιτικές ΝΔ».

Για τον Στέφανο Κασσελάκη, πάντως, και όσα καταλογίζει στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε πως «νομίζω ότι αυτοτρολάρεται».

Αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του και στην κριτική που δέχεται για την επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση της, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αστειεύεται ότι «σε αυτό το θέμα νιώθω τροτσκιστής, βαράει η Σοβιετική Ένωση, βαράνε κι απ’ τη Δύση, με βαράνε κι από τις δύο πλευρές».

Υπερασπίζεται πλήρως τα νομικά βήματα που έχει κάνει ως σήμερα για την υπόθεση αυτή. Και δηλώνει την πεποίθηση του πως η παρακολούθηση του σχετιζόταν άμεσα με τις τότε εσωκομματικές διεργασίες για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ καθώς νομίζει, λέει, «ότι το σύστημα Μητσοτάκη δεν έχει όριο στις πρακτικές του».

Δηλώνει, τέλος, ανήσυχος για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών, εκτιμώντας πως η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο σύναψης μιας συμφωνίας ειδικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

Υπάρχουν και συμφέροντα και διαφθορά και παιχνίδια χειραγώγησης, αλλά υπάρχει και η δύναμη του λαού, του πολίτη, της δημοκρατίας, του ελεύθερου λόγου, της ελεύθερης σκέψης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης με τους δημοσιογράφους του in Δημήτρη Μανιάτη και Τζίνα Μοσχολιού

Για τη δήλωση Κασσελάκη ότι η παραδοσιακή κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ: Σουρεαλιστικό σκηνικό – Ο κ. Μητσοτάκης βολεύεται με όλα αυτά

«Ο κ. Κασσελάκης αυτοτρολάρεται γιατί, την ώρα που τα έλεγε αυτά, δίπλα του ήταν ο κ. Αντώναρος ο υπουργός του κ. Καραμανλή. Σύμβουλό του έχει κι έναν άλλο υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή, τον κ. Σπηλιωτόπουλο. Ενώ παραδίπλα του ήταν και ο ναύαρχος Αποστολάκης, ο οποίος είχε ανακοινωθεί υπουργός του κ. Μητσοτάκη. Αλλά θα μου πείτε, εδώ κι ο ίδιος ήτανε ante portas να γίνει υπουργός το 2019 – κατά τα λεγόμενα του ίδιου και του στενού του συνεργάτη. Και νομίζω υπάρχει πληθώρα άρθρων, όπου αποδεικνύει, με τα γραφόμενα του, ότι ήταν ακραιφνής οπαδός του κ. Μητσοτάκη.

Τώρα, σε όλο αυτό που περιγράφω, να ψέγει εμένα και το ΠΑΣΟΚ για θέματα προοδευτικά, ε, νομίζω ότι μάλλον αυτοτρολάρεται ο κ. Κασσελάκης. Ήταν σουρεαλιστικό το σκηνικό, πάνω από τις κόκκινες σημαίες να είναι η οθόνη με τα εκατομμύρια, τα πανάκριβα αυτοκίνητα, τις offshore εταιρίες, τους φορολογικούς παραδείσους…

Ξέρετε, όλα αυτά για μένα συμβάλλουν στην απαξίωση της πολιτικής. Και με στεναχωρούν ακόμη περισσότερο γιατί συμβάλλουν στην απαξίωση της αντιπολίτευσης και της κεντροαριστεράς. Και θέλω να μείνω μακριά από αυτό γιατί είναι ένας λόγος που ο κ. Μητσοτάκης έχει βολευτεί με την κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο που η ΝΔ σήκωσε στο παραπέντε και όχι νωρίτερα το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη…Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο. Ο κ. Μητσοτάκης, επειδή ελέγχει τα περισσότερα ΜΜΕ, αρπάζει την ευκαιρία, την αξιοποιεί και δημιουργεί συνθήκες στο δημόσιο διάλογο που τον βολεύουν».

Για το πώς διαχειρίζεται την υπόθεση των υποκλοπών: Θα γνώριζε κανείς για το Predator και τις υποκλοπές εάν τον Ιούλιο του 2022 δεν είχα πάει εγώ στον Άρειο Πάγο;

«Θέλουν να παρουσιάσουν το θύμα ως θύτη και οι δυο τους. Αυτό είναι μια βαθιά καθεστωτική πρακτική, να προσπαθεί ένα σύστημα εξουσίας για να ενοχοποιήσει το θύμα και να απενοχοποιηθεί το ίδιο, να το παρουσιάσει ως θύτη. Δηλαδή, τη μία ότι η παρακολούθηση έχει να κάνει με πρεσβείες, την άλλη με ξένα συμφέροντα, την άλλη με διάφορα άλλα ας πούμε, τα οποία διαβάζουμε στα σόσιαλ μίντια και στην τοξικότητα της υπόγας και του ενός και του άλλου…

Και φτάνουμε στην ουσία του θέματος: Θα γνώριζε κανείς το Predator και τις υποκλοπές εάν τον Ιούλιο του 2022 δεν είχα πάει στον Άρειο Πάγο; Θα γνώριζε ότι παρακολουθούσε η ΕΥΠ και το Μέγαρο Μαξίμου όλους αυτούς τους ανθρώπους, υπουργούς, υφυπουργούς, ένοπλες δυνάμεις, αντιπολίτευση, εμένα, εάν δεν είχα πάει στον Άρειο Πάγο; Όχι. Άρα είναι φοβερό, σε αυτόν που αποκαλύπτει το σκάνδαλο, ακόμη και η αντιπολίτευση, να κάνει τέτοια προσέγγιση.

Δεύτερο θέμα: Πήγα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Πήγα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Πήγα στη Βουλή των Ελλήνων; Έβγαλε αντισυνταγματικό το Συμβούλιο της Επικρατείας το νόμο της συγκάλυψης του κ. Μητσοτάκη; Γιατί όλα αυτά δεν τα έκαναν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Ρωτήστε λοιπόν τον κ. Κασσελάκη, όταν όλα αυτά είναι δικές μου πρωτοβουλίες, πώς γίνεται να λέει όλες αυτές τις χυδαιότητες εις βάρος μου, όταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που και αυτά και καλά ήταν θύματα, δεν έφεραν κανένα από αυτά τα αποτελέσματα που έφεραν, όχι εγώ, οι δικηγόροι μου».

Για τα περί μήνυσης στον πρωθυπουργό: Με συμβουλεύει ο κ. Κασσελάκης να κάνω κάτι για να βγει λάδι ο κ. Μητσοτάκης;

«Ξανά το ψεκασμένο σενάριο, γιατί δεν έκανα μήνυση στον κ. Μητσοτάκη…Καταρχάς κάναμε μηνυτήρια αγωγή εξαρχής στην εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου στον Γρηγόρη Δημητριάδη και στον Παναγιώτη Κοντολέοντα της ΕΥΠ. Γιατί δεν κάναμε μήνυση στον κ. Μητσοτάκη; Εάν έκανα μήνυση κ. Μανιάτη και κ. Μοσχολιού, απευθείας η υπόθεση θα πήγαινε στη Βουλή και απλά η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ, όπως έγινε και στο ύψος των Τεμπών, θα έβγαζε λάδι τον κ. Μητσοτάκη. Όπως έβγαλαν λάδι τον Καραμανλή, όταν εγώ κατέθεσα προανακριτική για πόρισμα της Ευρωπαίας Εισαγγελέα. Δηλαδή με συμβουλεύει ο κ. Κασσελάκης να κάνω κάτι για να βγει λάδι ο κ. Μητσοτάκης; Δικηγόρους δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ;».

Για τα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις: Στόχος να εργαλειοποιήσουν εις βάρος μου την υπόθεση που εγώ αποκάλυψα

«Ο κ. Βαξεβάνης δεν πρέπει να μας πει γιατί ο κ. Δημητριάδης έχει κάνει αγωγή στον κ. Κούλογλου, στους Reporters United, στην Εφημερίδα των Συντακτών αλλά όχι στον ίδιο; Τα λέω όλα αυτά γιατί προσπαθεί ο εμμονικά ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Βαξεβάνης να παρουσιάσουν ότι δεν έκανα αυτά που έπρεπε, που έκανα πολύ περισσότερα από όλους τους πολιτικούς. Εξυπηρετούν το αφήγημα να εργαλειοποιήσουν εις βάρος μου την υπόθεση που εγώ αποκάλυψα. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα για μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και για ανθρώπους που δήθεν έχουν την ταμπέλα του προοδευτικού».

«Η ουσία είναι ο κ. Μητσοτάκης. Όλοι αυτοί κάνουνε πολιτικό παιχνίδι, ο κ. Μητσοτάκης κάνει κάτι άλλο. Προσπαθεί να συγκαλύψει το παρακράτος το οποίο δημιούργησε ο ίδιος με τον ανιψιό του. Εδώ υπάρχει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι πρέπει να ενημερωθώ για την τυπική αιτιολόγηση κι όχι στο αυτί όπως ήθελαν αυτοί. Γιατί λοιπόν η ΕΥΠ δεν εφαρμόζει αυτή την απόφαση; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης που παραμένει προϊστάμενός της ΕΥΠ δεν την πιέζει να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα στο οποίο επιτέλους πρέπει να απαντήσει με σαφήνεια, διότι η χώρα μας είναι μια χώρα ευρωπαϊκή και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να την οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια άλλων χωρών που έχουν παρηκμασμένςς δημοκρατίες».

Για το λόγο της παρακολούθησης του: Το σύστημα Μητσοτάκη δεν έχει όριο

«Εγώ περιμένω την τυπική αιτιολόγηση της ΕΥΠ για να συνεχίσω τον δικαστικό αγώνα. Την πραγματική την ξέρω, ήταν τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ…Νομίζω ότι το σύστημα Μητσοτάκη δεν έχει όριο στις πρακτικές του. Το πιστεύω. Εμπλέκονται στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Πιστεύω ότι για να το έκαναν στο ΠΑΣΟΚ θα το έχουν κάνει σε άλλα κόμματα».

Για την απαξίωση της πολιτικής: Αν οι πολίτες παραδώσουμε τα όπλα που μας δίνει η δημοκρατία θα έχουμε παραδοθεί κι οι ίδιοι

«Υπάρχει μια εμπεδωμένη αντίληψη στην πλειοψηφία, να μην πω στο σύνολο των ευρωπαϊκών λαών ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές δεν αλλάζουν πολλά πράγματα. Απολύτως απολύτως στρεβλή. Επίσης, υπάρχει μια εμπεδωμένη αντίληψη και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ότι η πολιτική πια δεν δίνει λύσεις, ότι δεν υπάρχουν ιδέες και έχουν τελειώσει ιδεολογίες. Όλα είναι στον αυτόματο πιλότο και εμείς δεν μπορούμε οι απλοί άνθρωποι να αλλάξουμε τίποτα, διότι όλες οι αποφάσεις είναι προειλημμένες. Εγώ αυτό δεν το δέχομαι. Ως απλός πολίτης, ως ενεργός πολίτης, ας αφήσουμε τα κόμματα, δεν δέχομαι ότι πάνω από την προσωπική μου ζωή, πάνω από την κοινωνική ζωή της οικογένειάς μου, είναι ένας νονός ο οποίος χειραγωγεί τις αποφάσεις και τις εξελίξεις.

Πιστεύω ότι έχουμε δυνάμεις, η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα που μας δίνει τη δυνατότητα με αγώνες, με προσπάθειες – δεn λέω ότι είναι εύκολα τα πράγματα. Υπάρχουν και συμφέροντα και διαφθορά και παιχνίδια χειραγώγησης υπάρχουν, αλλά υπάρχει και η δύναμη του λαού, του πολίτη, της δημοκρατίας, του ελεύθερου λόγου, της ελεύθερης σκέψης. Για μένα δεν πρέπει αυτά να τα παραδίδουμε. Είναι τα μεγάλα όπλα μας για να έχουμε αλλαγές και βελτιώσεις στη ζωή μας. Αν τα παραδώσουμε κι αυτά τα όπλα, τότε έχουμε παραδοθεί οι ίδιοι».

Για μια «Χάρτα Σύγκλισης» των προοδευτικών δυνάμεων: Έχουμε πολλά κοινά σημεία και πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα

«Το αποτέλεσμα θα είναι κλειδί για τα επόμενα βήματα. Εγώ πιστεύω πέρα από τα κόμματα, πέρα από τα διάφορα σενάρια που ακούγονται, ότι ο καθένας κάνει την προσπάθειά του αλλά την επόμενη μέρα πρέπει να υπάρχει διάθεση, θέληση. Να υπάρξει μια προοδευτική χάρτα σύγκλισης για κοινές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες αλλά και κοινές δράσεις προς όφελος της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων».

«Πιστεύω ότι έχουμε πολλά κοινά σημεία. Δεν συμφωνούμε σε όλα. Το ξέραμε αυτό. Έχουμε πολλά κοινά σημεία πολιτικής με ανθρώπους και από το προοδευτικό κέντρο και από την προοδευτική αριστερά, για να υπάρξει αυτή η σύγκλιση, για το περιβάλλον, για το κράτος και βέβαια για ζητήματα που αφορούν τις ανισότητες, για ζητήματα που αφορούν την πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη. Νομίζω ότι έχει έρθει ο καιρός να δούμε την μεγάλη εικόνα.

Κι η μεγάλη εικόνα είναι ότι δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι στην απίστευτη πρόκληση απέναντι στον λαό που δημιουργούν οι πολιτικές ΝΔ. Δηλαδή, όταν ο λαός μας πληρώνει τις περισσότερες δαπάνες για την υγεία του, μαζί με την Βουλγαρία, σε όλη την Ευρώπη, τι έχει να πει η ΝΔ στον φτωχό Έλληνα; Που δεν μπορεί να πληρώσει, να πάει σε ένα από τα δύο μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που νέμονται το 76% των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας; Τι έχει να πει για ένα νέο άνθρωπο που θέλει να κάνει ένα μηχανογραφικό και ρωτά τον παππού, τη γιαγιά αν μπορούν να του πληρώνουν το ενοίκιο για να έρθει στην Αθήνα, να γίνει μηχανικός και δικηγόρος; Τι έχει να πει για έναν άνθρωπο που δουλεύει στον τομέα του τουρισμού; Και βλέπει μια μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα αυτόν αλλά στην τσέπη του ελάχιστα οφέλη και μάλιστα υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος της εργασίας του. Τι έχει να πει αυτή η κυβέρνηση σε θέματα που αφορούν την ποιότητα δημοκρατίας; Με όλα αυτά που ζήσαμε τελευταία χρόνια; Τι έχει να πει στις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών; Που έφτασαν στο σημείο να κάνουν μια πρόταση δυσπιστίας μέσα από ένα πραγματικό γεγονός την αλλοίωση των συνομιλιών του σταθμάρχη…Και να μπαίνει στη Βουλή ο Καραμανλής και να τον καταχειροκροτά όλη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Για όλα αυτά λοιπόν πιστεύω ότι αξίζει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Και να πάμε καλά την Κυριακή. Να είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ και μήνυμα αισιοδοξίας για μια σοβαρή, αξιόπιστη πολιτική δύναμη. Αλλά και μήνυμα απέναντι στην ατιμωρησία, απέναντι στην αλαζονεία, απέναντι στην ασυδοσία του Μεγάρου Μαξίμου. Και μετά εδώ θα είμαστε να τα συζητήσουμε όλα».

Έχουμε πολλά κοινά σημεία πολιτικής με ανθρώπους και από το προοδευτικό κέντρο και από την προοδευτική αριστερά

Για την ηγεσία της επόμενης Κομισιόν και τους συσχετισμούς: Η Φον Ντερ Λάιεν ανοίγει γέφυρα με την Ακροδεξιά

«Η άποψη μου είναι ότι χρειάζεται μια εμπνευσμένη ηγεσία της Ευρώπης. Δεν μιλώ για την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Δεν μπορεί. Ο Μάριο Ντράγκι είναι μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα, ο άνθρωπος είναι και τεχνοκράτης και πολιτικός. Eίναι από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του Νότου. Όπως επίσης θεωρώ πολύ σημαντικό άνθρωπο τον Αντόνιο Κόστα, που πιστεύω ότι έχει πολλές πιθανότητες, αν πάμε καλά, να πάρει τη θέση του Σαρλ Μισέλ στο Συμβούλιο…Εγώ πιστεύω ότι οι Σοσιαλιστές ναι, μπορούμε να πάρουμε σημαντικές θέσεις την επόμενη μέρα. Κι αυτό επειδή το ξέρει κι η κ. Φον Ντερ Λάιεν, ότι «κινδυνεύει το κεφάλι της», κρατάει μια γέφυρα με τη Τζόρτζια Μελόνι, ώστε να είναι η γέφυρα προς την ακροδεξιά, για να έχει ένα αντίβαρο».

Για τον ευρωστρατό: Να αποκτήσουμε επιτέλους κοινή άμυνα και εξωτερική πολιτική

«Για μένα πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα για τον ευρωστρατό. Δεν θα είναι ένα μεγάλο σώμα, αλλά, έστω, ένα συμβολικό σώμα που θα συμβολίζει την κοινή άμυνα, ώστε επιτέλους να αποκτήσουμε και κοινή άμυνα και κοινή εξωτερική πολιτική. Πιστεύω ότι ο ευρωστρατός πρέπει να ξεκινήσει ως ένα εγχείρημα των χωρών που το θέλουν. Και μάλιστα αν κάποιες χώρες δεν το θέλουν ας το ακολουθήσουν στην πορεία. Η Ευρώπη έχει επάλληλους κύκλους. Δεν είναι όλες οι χώρες της Ευρώπης στο ευρώ, μπορεί και όλες οι χώρες μην να είναι στον ευρωστρατό».

Για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική στέγη: Συνεργασία κράτους και δήμων

«Πιστεύω ότι ο κάθε δήμος θα πρέπει να κάνει μια έρευνα πόσο φορτίο βραχυχρόνιας μίσθωσης μπορεί να σηκώσει. Επίσης να κάνει μια έρευνα πόσα είναι κλειστά σπίτια έχει. Και μετά να έρθει το κράτος σε συνεργασία με τους δήμους και να κάνει εκτεταμένα προγράμματα κοινωνικών κατοικιών. Για παράδειγμα, η Θεσσαλονίκη έχει 10.000 κλειστά σπίτια. Βρίσκουμε τους ιδιοκτήτες και τους προσφέρουμε ένα συμβόλαιο. Τι είναι αυτό; Είναι ένα πρόγραμμα ανακατασκευής του σπιτιού με ευρωπαϊκά χρήματα. Μειώνουμε και τον ΕΝΦΙΑ και δεσμεύουμε τον ιδιοκτήτη ότι θα βάλει το σπίτι του για μια δεκαετία σε μια δεξαμενή κοινωνικών κατοικιών που θα ενοικιάζονται σε ανθρώπους με κοινωνικά κριτήρια, με ένα πολύ χαμηλό κόστος. Αυτό είναι για μένα το κλειδί του προγράμματος. Δεν το έχουμε κάνει, το έχουν κάνει πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Να γίνουν και νεόδμητα; Αν μπορούμε, να γίνουν. Να υπάρχουν κι επιδοτήσεις ενοικίου; Να υπάρχουν. Να υπάρχει το πρόγραμμα “Σπίτι Μου”. Αλλά αυτό είναι γι’ αυτούς που θα αγοράσουν σπίτι, ας πούμε, χαμηλότοκα. Εδώ μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες που δεν έχουν να νοικιάσουν, θα πάνε να αγοράσουν;»

Για την ακρίβεια: Είναι το μνημείο αποτυχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Πρότεινα μείωση του ΦΠΑ στα πρότυπα της Ισπανίας, χωρίς μηδενισμό. Έδειξα ότι υπάρχουν χρήματα, υπερέσοδα από τον προϋπολογισμό 1,6 δισ. Άρα μπορούν 500 εκατομμύρια να πάνε εκεί και άλλα 600 στο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, χωρίς να πλήττεται ο προϋπολογισμός.

Επίσης είπαμε να ιδρυθεί Ενιαία Αρχή Καταναλωτών για να υπάρχει κίνημα που θα κάνει εκστρατείες κατά των πολυεθνικών που κερδίζουν πολλαπλάσια στην Ελλάδα από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, από τα προϊόντα τους. Αυτό είναι δημοσιονομικό μέτρο; Γιατί το αρνήθηκε η ΝΔ; Και επίσης ελέγχους και πρόστιμα στην αγορά».

«Η ακρίβεια είναι το μνημείο αποτυχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί, ως ένας ακραιφνής νεοφιλελεύθερος, δεν κατάλαβε το φθινόπωρο του 2022 ότι αυτό που θα γίνει θα είναι το Βούκοβαρ στην οικονομία για τους πολίτες. Τι θέλω να πω; Έβλεπε ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα μέχρι το φθινόπωρο του 2022 ακουμπούσε το ελληνικό πληθωρισμό. Ξαφνικά, το 2022 σταθεροποιείται ο γενικός πληθωρισμός και εκτινάσσεται ο πληθωρισμός τροφίμων. Και συνεχίζει να επιμένει ότι η αγορά αυτορυθμίζεται. Υπήρχαν κάποιοι υπουργοί που λέγανε “τι νομίζετε, ότι είμαστε κομμουνιστές; Να βάλουμε περιορισμούς στα κέρδη;”. Ε να τα αποτελέσματα. Μήνα Μάρτη υπερτετραπλάσιος πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα από το μέσο όρο στην Ευρώπη. Απρίλη υπερτριπλάσιος από την ιδεοληψία τους και από την ανοχή τους στα συμφέροντα».

Παρόλο που φοβάμαι την αποχή, είμαι αισιόδοξος γιατί βλέπω ότι πάρα πολλοί καταλαβαίνουν ότι πρέπει να υπάρχει αξιόπιστη προοδευτική δύναμη απέναντι στην αλαζονεία του 41%

Για το μήνυμα της κάλπης: Βλέπω πολλούς πολίτες που θέλουν να στείλουν μήνυμα προς τη ΝΔ

«Θέλω να σας πω ότι, παρόλο που φοβάμαι την αποχή, είμαι αισιόδοξος γιατί βλέπω ότι πάρα πολλοί πολίτες καταλαβαίνουν ότι πρέπει να υπάρχει μια αξιόπιστη προοδευτική δύναμη απέναντι στην αλαζονεία του 41%. Βλέπω πολλούς πολίτες που θέλουν να στείλουν μήνυμα προς τη ΝΔ για το ότι χειροτερεύει η καθημερινότητά τους από την ακρίβεια, από τις ελλείψεις του ΕΣΥ, από τα προβλήματα που υπάρχουν στη δημόσια εκπαίδευση, από την ακρίβεια στα ενοίκια. Ζητούν ένα μήνυμα προς τη ΝΔ και, συγχρόνως, μια αξιόπιστη επιλογή. Και νομίζω ότι αυτός ο συνδυασμός ταιριάζει στην προσπάθεια που κάνω μαζί με το ΠΑΣΟΚ, με την παράταξη μας, με το πρόγραμμά μας το αξιόπιστο, με το σύγχρονο πολιτικό μας δυναμικό».

«Το βασικό που πρέπει να μετρήσει την Κυριακή είναι να τελειώσει το άλλοθι του 41%. Αυτό είναι για μένα το βασικό. Κι εύχομαι να εκφραστεί μέσα από την δικιά μας άποψη, τις θέσεις μας, το πρόγραμμα μας. Αλλά το βασικό είναι να τελειώσει η αλαζονεία του 41%. Δεν μπορεί σε όλα να είναι αυτή η απάντηση».

Για τη στήριξη από οικονομικά συμφέροντα: Επιλογή να υπερασπιστώ μέχρι τέλους την πολιτική αυτονομία και την αξιοπρέπεια τη δική μου και του ΠΑΣΟΚ

«Πάρα πολλοί άνθρωποι βλέπουν τι συμβαίνει και καταλαβαίνουν. Ότι δεν παίζουμε όλοι με τους ίδιους κανόνες. Δεν παίζουμε όλοι. Άλλοι έχουν τεράστια στήριξη από οικονομικά συμφέροντα. Και θέλω να σας πω ότι αυτή είναι μια προσωπική μου επιλογή – όχι μόνο εμένα και άλλων πολιτικών στη χώρα μου – να υπερασπιστώ μέχρι τέλους την πολιτική αυτονομία και την αξιοπρέπεια μου. Κι εμένα και του κόμματός μου.

Δηλαδή να δώσω ένα παράδειγμα που πραγματικά η συζήτηση μου με τον συγκεκριμένο άνθρωπο ξεκίνησε από αυτό…Μου το θύμισε: “Μα δε σου έχει κάνει εντύπωση ότι και πριν βγεις και μετά που βγήκες σε όλες τις πρωινές εκπομπές σου λέγανε 5-6 φορές μα δεν είσαι βουλευτής, τι θα κάνει το κόμμα στη Βουλή”. Μου λέει “εσύ θα έλειπες ένα χρόνο, όλοι αυτοί που σε ρωτούσαν γιατί δεν ρωτάνε τον κ. Κασσελάκη που θα λείπει τέσσερα χρόνια από τη Βουλή”. Όλοι αυτοί, οι ίδιοι, που ρωτούσαν καθημερινά τι θα κάνει το καημένο το ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Ανδρουλάκη στη Βουλή – που θα έλειπα ένα χρόνο κι ήμουν κι ευρωβουλευτής, είχα και ένα θεσμικό ρόλο να πω δυο κουβέντες…Γιατί έγινε αυτή η συζήτηση; Γιατί κάποιοι έχουν κάνει τις επιλογές τους. Εγώ, λοιπόν, το καταλαβαίνω».

Για τα ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία έχει βάλει πολλά πράγματα στο τραπέζι για να μην πάμε πουθενά

«Για όλους τους καλούς διπλωμάτες είναι γνωστό ότι η διεκδίκηση της Τουρκίας περνάει σε μια πολύ υψηλή πίστα. Δεν υπάρχουν πια αυτά που είχαμε κάποτε. Η Τουρκία έχει πάει πια στον ΟΗΕ με χάρτες, με επιχειρήματα προσπαθεί όλα αυτά περί Γαλάζιας Πατρίδας να τα βάλει σε ένα πλαίσιο νομικό με πολύ ισχυρή βάση. Και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Δεν είναι μόνο ότι τα βάζει στα σχολικά βιβλία για να δημιουργήσει ένα αφήγημα για ένα νέο εθνικισμό στα νέα παιδιά της Τουρκίας. Το κάνει και σε υψηλό διπλωματικό επίπεδο…Είμαι ανήσυχος. Νομίζω ότι δεν πρέπει να χάνουμε την ψυχραιμία μας και στόχος μας είναι να ταυτιστεί το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Όχι εμείς να πάμε εκεί που θέλουν οι ισχυροί, αλλά να συνεννοηθούμε εκεί που είμαστε εμείς».

«(σ.σ. Η συζήτηση για την προσφυγή στη Χάγη) είναι μια συζήτηση της προπροηγούμενης δεκαετίας. Όταν μιλάμε δημοσίως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο περιθώριο. Μακάρι να υπήρχε. Η Τουρκία έχει βάλει πάρα πολλά πράγματα στο τραπέζι, πολύ απλά για να μην πάμε πουθενά. Γιατί θεωρεί ότι ο χρόνος που περνάει είναι υπέρ της και κατά μας. Και νομίζω το θεωρεί αυτό και στο Κυπριακό. Ο Ερντογάν μιλά για διχοτόμηση, αυτά είναι γνωστά».

«Η Ελλάδα πρέπει να έχει μια συμπαγή πολιτική και να αφήσει τα περί ευρωπαϊκής προοπτικής Τουρκίας, γιατί είναι μια χίμαιρα. Κάποια στιγμή θα πάμε σε μια ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας. Εύχομαι να είμαστε έτοιμοι κι εμείς και οι εταίροι μας σε αυτή την ειδική σχέση. Η Ελλάδα να μην είναι ριγμένη. Και θέλει δουλειά αυτό το πράγμα. Θέλει πάρα μα πάρα πολλή δουλειά».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Δεν θα την ψήφιζα αλλά έπρεπε να δείξει μεγαλύτερη ωριμότητα το εγχώριο πολιτικό σύστημα

«Κι εγώ τώρα να ήμουν στη θέση της αείμνηστης προέδρου μας, της Φώφης Γεννηματά, δεν θα ψήφιζα. Γιατί; Γιατί εμείς είχαμε μια θέση, το erga omnes. Όχι διαφορετικό όνομα για τη χώρα και την ιθαγένεια. Μια χώρα που τη λένε Βόρεια Μακεδονία και το λαό Μακεδόνες. Να τα αποτελέσματα τώρα. Ακούσατε τι ειπε ο πρωθυπουργός της χώρας; “Σέβομαι τη συμφωνία, αλλά εγώ θα λέω Μακεδονία”. Πώς τη σέβεται; Από πού εκπορεύεται αυτό το αφήγημα; Από το Μακεδόνες, Μακεδόνες είμαστε, Μακεδονία είμαστε. Είναι μια συμφωνία για να έχουμε καρτελάκι μπροστά όταν πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες…Κι αυτό το θεωρεί ο κ. Τσίπρας πετυχημένο; Όχι. Αλλά, προσέξτε, εγώ ούτε περικεφαλαία έβαλα, ούτε έπαιξα στους φόβους και στην ιστορικότητα της Μακεδονίας, όπως έκανε ΝΔ. Εγώ είμαι σταθερός στη θέση του υπουργείου Εξωτερικών που είναι επί 20 χρόνια η ίδια. Και για μένα υπάρχει μεγάλη ευθύνη που τότε και ο κ. Τσίπρας δεν έκατσε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να έχουν μια κοινή στάση…Νομίζω ότι υπήρχε περιθώριο να δείξει μεγαλύτερη ωριμότητα το εγχώριο πολιτικό σύστημα και των δύο μεγάλων κομμάτων».

Σχετικά