Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Σφοδρές συγκρούσεις στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου λέει η Χεζμπολάχ

Στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή, όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά. Στο Λίβανο, για σφοδρές συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στα συνορα με το Ισραήλ, κάνει λόγο η Χεζμπολάχ ενώ στη Βηρυτό, η ισραηλινή αεροπορία επιτέθηκε και πάλι στα νότια προάστια της πόλης.

Έως νωρίς το πρωί του Σαββάτου (5/10) ακούγονταν εκρήξεις στα νότια προάστια της Βηρυτού ενώ σειρήνες ήχησαν σε περιοχές του Βορείου Ισραήλ, ακολουθούμενες από ρουκέτες της Χεζμπολάχ.

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός καθώς οι περισσότερες αναχαιτιστηκαν ή έπεσαν σε ανοιχτές και όχι κατοικημένες περιοχές.

Την ίδια στιγμή η φιλοιρανική οργάνωση ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη σφοδρές συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμνεις στα σύνορα, στην περιοχή Οντάισα. Η Χεζμπολά ανακοίνωσε επίσης ότι έβαλε εναντίον ισραηλινών στρατιωτων στην περιοχή Γιαρούν στο νότιο Λίβανο.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τάχθηκε κατά επιθέσεων στο Ιράν, σε πετρελαικούς στόχους προσθέτοντας ότι, κατά τη γνώμη του, δεν έχει αποφασίσει ακόμη το Ισραήλ πως θα απαντήσει στην πυραυλική επίθεση της Τεχερανης. “Καμία κυβέρνηση δεν έχει κάνει τόσα για το Ισραήλ όσα η δική μου” τόνισε ακόμη, όταν ρωτήθηκε αν με το να μην εμπλέκεται ο ισραηλινός πρωθυπουργός στις διπλωματικές προσπάθειες, επιχειρεί να επηρεασει τις αμερικανικές εκλογές.

Πάντως, με τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες να απέχουν μόλις ένα μηνα, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, πήρε μέρος στη δημόσια συζήτηση για τη Μέση Ανατολή και τη στάση του Ισραήλ απεναντι στο Ιράν, τασσόμενος υπέρ πληγμάτων σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Οι εξελίξεις έρχονται μια μέρα μετά την πύρινη ομιλία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ αλί Χαμενεί, ο οποίος κάλεσε τους μουσολμάνους σε ενότητα κατά του κοινού εχθρού, του Ισραήλ. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επισκέφτηκε χτες τον Λίβανο, σήμερα έφτασε στη Δαμασκό.
Ο Μπάιντεν προειδοποιεί το Ισραήλ για τα αντίποινα στο Ιράν

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέτρεψε από πλευράς του το Ισραήλ να μην χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν. «Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως το Ισραήλ δεν έχει καταλήξει ακόμη στο πώς θα απαντήσει στο Ιράν.

Ο Μπάιντεν, σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, σημείωσε ότι ΗΠΑ και Ισραήλ είναι σε συνεχή επαφή και πρόσθεσε ότι προσπαθεί να «συσπειρώσει τον υπόλοιπο κόσμο» για να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή. “Το κυριότερο για να αποφύγουμε τον ολοκληρωτικό πόλεμο είναι να συσπειρώσουμε τους συμμάχους για να τον περιορίσουμε” είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο